Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ziua internațională a accesului…

VIDEO Ziua internațională a accesului la informații. Directoarea ZdG: Este un drept al fiecărui cetățean și un scop al nostru

Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie este celebrată anual la 28 septembrie pentru a marca importanţa unei guvernări deschise, transparente şi responsabile, potrivit eeas.europa.eu şi unesco.org. Acest drept la informare este stabilit în baza Articolului 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi reprezintă un element important al Agendei pentru Dezvoltare 2030.

Pentru Ziarul de Gardă, accesul la informație este un drept al fiecărui cetățean.

„De 16 ani luptăm pentru accesul la informație, atât pentru noi, dar și pentru întreaga societate. Nimic nu ne-a oprit să căutam informații corecte despre corupție și încălcarea drepturilor omului: nici procesele în instanță nici amenințările, nici abuzurile politice. Accesul la informație este un drept al fiecărui cetățean și un scop al nostru”, susține directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu.

Totodată, de Ziua Internațională a Accesului la Informație, vă invităm să vedeți câteva cazuri recente, când dreptul de a ști ne-a fost încălcat.

Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie se concentrează în 2020 asupra dreptului la informare în perioade de criză. Subliniază, totodată, avantajele deţinerii garanţiilor politice, statutare şi constituţionale pentru acces liber la informaţii pentru salvarea vieţilor, construirea încrederii şi pentru a ajuta la formularea politicilor durabile în timpul şi dincolo de criza de coronavirus.

UNESCO și programele sale interguvernamentale – Programul internațional pentru dezvoltarea comunicării și programul Informații pentru toți – oferă o platformă și un cadru pentru toate părțile interesate de a participa la discuțiile internaționale cu privire la politici și orientări în domeniul accesului la informații. Ambele programe permit, de asemenea, un mediu pozitiv pentru ca accesul la informații să înflorească prin dezvoltarea de proiecte menite să consolideze știința deschisă, multilingvismul, TIC-urile pentru persoanele cu dizabilități și marginalizați, precum și alfabetizarea în materie de informații și informații.

Cu această ocazie, Audrey Azoulay, directorul general UNESCO, a transmis următorul mesaj:

Într-o lume în care COVID-19 a provocat haos și complexitate, accesul la informații fiabile și verificate este mai important ca niciodată. Informațiile sunt esențiale pentru încurajarea comportamentelor sănătoase și salvarea vieții – zvonurile și informațiile inexacte pot fi la fel de letale precum virușii. În cuvintele lui António Guterres, secretarul general al ONU, „În fața acestei boli letale, trebuie să facem tot posibilul pentru a opri dezinformarea mortală”.

Știm ce trebuie să facem pentru a realiza acest lucru. După cum s-a demonstrat în ultimele luni, sănătatea publică necesită transparență- indiferent dacă aceasta înseamnă statistici la scara pandemiei sau date despre cheltuielile publice. Accesul la informații exacte și de încredere asigură răspunderea pentru acțiunile întreprinse ca răspuns la provocările cauzate de virus, întrucât comunitatea globală lucrează pentru a „reconstrui mai bine.

(…)La UNESCO, credem cu tărie că accesul la informații trebuie recunoscut ca o normă în dezvoltarea durabilă și ca o condiție prealabilă pentru ca țările să respecte, să promoveze și să protejeze drepturile omului pentru toți. Pe măsură ce ne reconstruim și readaptăm societățile la „noul normal”, dreptul la informație trebuie să fie în centrul eforturilor pentru a asigura un mâine mai informat și mai rezistent.”.

La 17 noiembrie 2015, UNESCO a declarat, cu prilejul Conferinţei Generale a organizaţiei, data de 28 septembrie drept Ziua internaţională pentru acces universal la informaţie. Ca urmare a adoptării şi marcării acestei zile de organizaţii ale societăţii civile şi de structuri guvernamentale, Adunarea Generală a ONU a adoptat, deopotrivă, în 2019, ca data de 28 septembrie să reprezinte Ziua internaţională pentru acces universal la informaţie, conform www.un.org.

Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie are o importanţă aparte în acord cu Agenda 2030 a Naţiunilor Unite, în ceea ce priveşte: investiţiile în infrastructura rurală şi dezvoltarea tehnologică; legăturile economice, sociale şi de mediu pozitive între zonele urbane, cele limitrofe zonelor urbane şi zonele rurale; iniţiativele de adoptare şi punere în aplicare a garanţiilor constituţionale, statutare şi/sau politice pentru accesul public la informaţii.

UNESCO a fost desemnată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite drept agenţie custode pentru monitorizare globală, pentru a se încredinţa că toate statele asigură „accesul public la informaţii şi protecţia libertăţilor fundamentale, în deplin acord cu legile naţionale şi cu acordurile internaţionale”.

Această zi este marcată atât de UNESCO, cât şi de Uniunea Europeană, prin delegaţiile Uniunii Europene care colaborează în acest sens cu statele în curs de dezvoltare, contribuind la consolidarea angajamentelor guvernelor privind facilitarea accesului la informaţie, la îmbunătăţirea implementării legilor existente, la mobilizarea şi sprijinirea societăţii civile pentru apărarea şi consilierea pentru exprimarea acestor drepturi, precum şi în ceea ce priveşte sprijinirea actorilor media în folosirea accesului la informaţie în eforturile de combatere a corupţiei. În acest sens, delegaţiile pot lucra, atât la nivel naţional, cât şi regional, pe baza priorităţilor de dezvoltare ale Uniunii Europene, conform https://eeas.europa.eu