Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ ZdG în căutarea celor…

VIDEO ZdG în căutarea celor 500 de aparate pentru respirație artificială, anunțate de autorități

Câte aparate de respirație artificială sunt în instituțiile medicale din R. Moldova? Atunci când am încercat să răspundem la această întrebare în interesul cetățenilor, nu am aflat o cifră exactă, dar am aflat 2 probleme: că instituțiile medicale duc o mare lipsă de echipamente moderne, dar suferă și de o mare criză de abilități de comunicare.

Pentru a documenta acest articol am telefonat la toate spitalele raionale și cele republicane. Ne-a luat o săptămână să obținem câteva zeci de răspunsuri seci, supărate, dar și refuzuri. Așa, „cerșind” date, am aflat că multe dintre aparatele pentru respirație artificială sunt încă de pe vremea sovietică și se defectează foarte des, dar șefii de spitale au răspuns evaziv, unii mărturisind că li s-a interzis „de la Minister” să vorbească cu jurnaliștii, alții consideră că nu urmărim decât un singur scop – să creăm panică. Totuși, nu acesta a fost scopul nostru. De altfel, în această cercetare, noi am pornit de la faptul că aparatele, echipamentele și toate instituțiile medicale sunt întreținute din banii cetățenilor. Prin urmare, informația ar trebui să fie publică și exactă, în interesul societății. 

La solicitarea  ZdG, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că, în total, spitalele raionale și cele republicane, sunt dotate cu 500 de aparate pentru respirație artificială. Am contactat toate instituțiile medicale din țară, totuși nu am reușit să obținem răspunsuri referitoare la echipamentul medical din fiecare. Astfel, din informația obținută de la administratorii celor 40 de instituții medicale, care ne-au răspuns, ajungem la cifra de 358 de aparate pentru respirație artificială. Totuși, aceasta nu este cifra finală, așa cum nu cunoaștem de câte aparate de ventilare artificială a plămânilor dispun celelalte 11 instituții medicale, administratorii cărora, fie nu au fost de găsit, fie nu au dorit să comunice cu ZdG.

Chiar și așa, aceste aparate nu vor putea fi folosite în totalitate pentru pacienți cu Covid-19, deoarece  sunt destinate și pentru multiple urgențe de care au nevoie pacienții. 

r. Briceni: 72 733 locuitori. X aparate
Zile în șir am telefonat la Spitalul raional Briceni. Imediat cum ne  prezentam că suntem de la ZdG, primeam același răspuns: „suntem în ședință”. În ultima zi, nu am spus că suntem de la ZdG, am solicitat să vorbim cu directoarea, ni s-a făcut legătura cu Claudia Veltman. Imediat ce ne-am prezentat, Claudia Veltman a închis telefonul, chiar dacă nici nu a auzit întrebarea. 

r. Ocnița: 51 754 locuitori. 1 aparat.
Damian Guță, directorul Spitalului raional Ocnița, mai întâi s-a arătat deranjat că întrebăm despre aparatele pentru respirație artificială, dojenindu-ne, după care ne-a oferit un răspuns.  „Voi în loc să spuneți oamenilor să stea acasă, umblați cu controlul, cu speculațiile. Avem un singur aparat pentru respirație artificială”. 

r. Dondușeni: 40 635  locuitori. X aparate.
Am apelat zile la rând, insistând să vorbim cu directorul Spitalului raional Dondușeni. Într-un final, când directorul a fost disponibil să comunice cu noi, a refuzat să ne ofere un răspuns. „Nu vreau să vorbesc la acest subiect. Ce am avut de declarat, am spus celor din Minister. Atât”, a precizat directorul Corneliu Ștefăneț. 

r. Edineț: 78 183 locuitori. 6 aparate. 
La Spitalul raional din Edineț sunt 6 aparate pentru respirație artificială. Întrucât directorul lipsea, vicedirectorul ne-a oferit informația.  

r. Soroca: 92 817 locuitori. 2 aparate + 2 în așteptare 
Valeriu Bordeian, vicedirectorul Spitalului raional Soroca, ne-a comunicat că în spital sunt 2 aparate, iar Consiliul Raional urmează să mai achiziționeze 2. 

r. Drochia: 80 378 locuitori. 3 aparate 
În Drochia, după mai multe apeluri, directoarea Galina Maximciuc ne-a spus să n-o mai deranjăm cu astfel de întrebări și ne-a comunicat: „Avem 3 aparate, 3 aparate vechi, ca în fiecare spital raional”. 

r. Râșcani: 62 451 locuitori. 4 aparate. 
Două aparate respiratorii destinate sălii de operație și două aparate pentru terapie intensivă, 4 aparate în total. Atâtea sunt în Spitalul raional Râșcani. 

r. Glodeni: 54 709 locuitori. x aparate.
Nu am reușit să vorbim cu reprezentanții Spitalului raional din Glodeni. 

or. Bălți: 122 669 locuitori. 10 aparate
Și directorul Spitalului raional Bălți „nu a fost disponibil” să discute cu noi. După ce am apelat la mai multe numere de telefon, mai multe zile la rând, recent, din anticameră ni s-a spus: „Solicitarea încă nu a ajuns la director. O să vă contactăm noi”. Totuși, surse din cadrul spitalului ne-au spus că aici sunt în jur de 10 aparate pentru respirație artificială – toate vechi. 

r. Florești: 80 836 locuitori. x aparate 
La Florești, în zile și la ore diferite, ni s-a răspuns la fel: „Valeriu Nichiforciuc (directorul) e ocupat, reveniți”. Așa și nu am reușit să aflăm de câte aparate respiratorii dispune Spitalul raional Florești. 

r. Fălești: 84 465 locuitori. 5 aparate  
Iurie Osoianu, directorul Spitalului raional Fălești, a fost mai deschis spre comunicare. ,,Avem 5 aparate respiratorii, într-o stare relativ funcțională”. 

r. Sângerei: 83 076 locuitori. 5 aparate 
5 aparate pentru respirație artificială sunt și în Spitalul raional Sângerei. 

r. Șoldănești: 38 184 locuitori. 4 aparate  
Veaceslav Palii, directorul Spitalului Raional Șoldănești, ne-a comunicat că spitalul dispune de 4 aparate. 

r. Rezina: 46 772 locuitori. 2 aparate 
Două aparate vechi, cu astea se descurcă Spitalul raional Rezina.

r. Telenești: 65 101 locuitori. 3 aparate   
Alexei Bivol, directorul Spitalului raional Telenești, spune că în spital sunt 3 aparate, dar nu e sigur că pot face față luptei cu COVID-19. 

r. Ialoveni: 98 946 locuitori. x aparate

Deși am insistat, mai multe zile în șir, nu am reușit să vorbim cu cineva din administrația spitalului raional Ialoveni.

r. Orhei: 109 644 locuitori. 4 aparate  
Spitalul raional Orhei dispune de 4 aparate, „în stare bună”, a precizat Andrei Stratulat, directorul.  

r. Ungheni: 105 524 locuitori. 2 aparate  
La Ungheni, în spitalul raional, sunt 2 aparate pentru respirație artificială. Totuși, directorul Andrei Alexeev a fost realist și sincer: „Puteți considera că nu avem niciun aparat, întrucât sunt din vremea sovietică și foarte des necesită reparație”. La final le-a calificat drept „vechi și bătrâne”. 

r. Călărași: 71 072 locuitori. 4 aparate 
La Spitalul raional Călărași funcționează 4 aparate pentru respirație artificială. 

r. Nisporeni: 58 313 locuitori. 5 aparate + 1 în așteptare
Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional Nisporeni, e una dintre cele mai optimiste directoare cu care am vorbit. „Spitalul dispune de 5 aparate funcționale, iar în curând un antreprenor local va dona încă un aparat”, a declarat Lidia Crăciun. 

r. Strășeni: 87 809 locuitori. 2 aparate 
Numeroase apeluri telefonice am adresat și la Strășeni, ca într-un final să ni se ofere un răspuns. „Două aparate care mereu necesită reparație”.  

r. Criuleni: 73 101 locuitori. 2 aparate  
Sergiu Halipli, directorul Spitalului raional Criuleni, ne-a comunicat că în spital funcționează 2 aparate pentru respirație artificială. 

r. Hâncești: 112 544 locuitori. 4 aparate + 2 în așteptare
Directorul Spitalului raional Hâncești, Petru Ciubotaru, a declarat anterior pentru ZdG că instituția pe care o conduce dispunea până acum de 4 astfel de aparate, iar procurarea a încă 2 se face în contextul răspândirii infecției cu noul virus.

r. Anenii Noi: 80 844 locuitori. 5 aparate 
Spitalul raional Anenii Noi dispune de 5 aparate pentru respirație artificială. 

r. Leova: 49 488 locuitori. 7 aparate 
Andrei Malaşevschi, directorul instituției, afirmă că în Spitalul raional Leova sunt 7 aparate de ventilare artificială a plămânilor. Chiar și așa, directorul nu are certitudinea că aparatele pot fi folosite în lupta cu Covid-19.  

r. Cimișlia: 55 252 locuitori. 5 aparate  

r. Căușeni: 85 574 locuitori. 5 aparate  

r. Ștefan-Vodă: 64 944 locuitori. 2 aparate  
La Spitalul raional Ștefan-Vodă ni s-a spus că din cele 6 aparate existente, doar 2 pot fi folosite în tratamentul persoanelor infectate cu COVID-19. 

r. Cantemir: 57 342 locuitori. 2 aparate  
La Cantemir, în secția de Terapie Intensivă sunt 2 aparate pentru respirație artificială. 

r. Basarabeasca: 26 797 locuitori. 0 aparate
„Nu avem nici un aparat de ventilare a plămânilor”, a declarat Ion Secov, directorul Spitalului raional Basarabeasca. 

r. Comrat: 20 113 locuitori. 3 aparate 
A fost dificil să obținem un răspuns de la reprezentanții Spitalului raional Comrat. Când am telefonat ultima dată, Nina Railean, a declarat că spitalul dispune de 3 aparate. 

r. Ceadâr-Lunga: 16 605 locuitori. x aparate
Natalia Popazoglo, directoarea Spitalului raional Ceadâr-Lunga, s-a arătat deranjată de întrebări și ne-a redirecționat către Ministerul Sănătății. „Nu vreau să vorbesc cu dvs, doar creați panică. Îmi asum dreptul de a nu răspunde la întrebări”. 

r. Cahul: 115 390 locuitori. 4 aparate  + 1 în așteptare
Elena Tatu, vicedirectoarea Spitalului raional Cahul, a declarat pentru ZdG că instituția are în dotare 4  aparate de ventilare artificială a plămânilor, iar încă unul este în proces de achiziționare, cu suportul Primăriei Cahul.

r. Taraclia: 38 794 locuitori. 6 aparate  
După numeroase apeluri, Valeriu Jelev, directorul Spitalului raional Taraclia, a menţionat că în spital sunt 6 aparate pentru respirație artificială. 

r. Vulcănești: 12 185 locuitori. 1 aparat 
La Vulcănești, Spitalul raional dispune de un singur aparat de ventilare artificială a plămânilor, susţine Diana Caraștefan, directoarea instituției. 

Chișinău: 639 mii locuitori 
Și mai dificilă a fost comunicarea cu directorii spitalelor din Chișinău, în unele – chiar imposibilă. 

Spitalul Clinic Municipal nr. 1:  7 aparate și 2 de rezervă

Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. 5 aparate
Ludmila Bîrca ne-a comunicat, fără amânări, că sunt 5 aparate pentru respirație artificială, dintre care „2 – vechișoare, dar funcționale”.  

Spitalul Clinic Municipal pentru Copii „V. Ignatenco”. x aparate.
Vicedirectorul ne-a sugerat să adresăm întrebări celor de la Ministerul Sănătății. 

La Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”. 9 aparate.
Am fost informați fără tergiversări că aici se găsesc 9 aparate respiratorii funcționale, iar 2 aparate sunt la reparație. 

Spitalul Clinic Municipal „Sf. Treime”. x aparate.
De fiecare dată ni s-a comunicat că „directorul e în ședință, e la minister, e în vizită la bolnavi”.  Mai târziu, când Oleg Crudu, directorul instituției, a fost desemnat în calitate de director al Centrului de Triere de la Moldexpo, ni s-au comunicat următoarele: „Directorul nostru e director la Moldexpo. Numai el poate răspunde la întrebare, dar nu putem să vă facem legătura cu dumnealui”. 

IMSP Maternitatea Municipală nr.2. x aparate
Același răspuns ne-a oferit și directoarea maternității, Tatiana Gutium, declarând că trebuie să întrebăm la minister.

Spitalele republicane deservesc 2 milioane 681 mii 735 de locuitori.

Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. X aparate.
Directorul Gheorghe Țurcanu, ne-a închis telefonul ori de câte ori auzea că suntem de la ZdG. Asta s-a întâmplat 4 zile consecutiv, fără să reușim să-i adresăm vreo întrebare. Am încercat să obținem un răspuns contactând vicedirectorii, alți medici, chiar și Departamentul statistică medicală, dar fără succes. Într-un final, din anticameră, ni s-a comunicat: „Nu ați înțeles? Nu vrea domnul să vorbească cu dvs”. 

Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie. x aparate.
Directorul, Grigore Zapuhlâh, a oferit un răspuns care clarifică toată dificultatea de comunicare cu spitalele din R.Moldova: „Cu tot respectul meu pentru ZdG, dar avem interdicție strictă de la Minister de a nu comunica cu presa. Nu vă supărați, vă rog să mă înțelegeți”.   

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. 13 aparate
Directorul, Sergiu Vasilița, ne-a comunicat că instituția dispune de 13 aparate pentru ventilarea artificială a plămânilor și ne-a sugerat să nu speriem oamenii. 

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. 89 de aparate
Andrei Uncuță, noul director al instituției, care s-a arătat deschis spre comunicare, a declarat că, în total, sunt 89 aparate în stare funcțională. 

Institutul de Medicină Urgentă. 54 de aparate.
Directorul Mihail Ciocanu ne-a comunicat că instituția dispune de 54 de aparate pentru ventilarea artificială a plămânilor. 

La Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”. 5 aparate
Am fost informați că în secția de terapie intensivă sunt 5 aparate pentru respirație artificială.

Institutul Mamei și Copilului. 25+13 aparate 
Reprezentanții instituției au precizat că instituția dispune de  25 de aparate pentru respirație artificială de profil pediatric destinate pacienților de diferite vârste, precum și 13 aparate destinate copiilor nou-născuți.

Institutul de Cardiologie. 4 aparate
Prin intermediul Serviciului de Presă,  am fost informați că instituția dispune de  4 aparate funcționale. „Mai sunt câteva aparate vechi, dar nu putem conta pe ele”. 

Institutul Oncologic. 34 de aparate
Serviciul de presă ne-a informat că instituția dispune de 34 de aparate funcționale. Din totalul de aparate pentru respirație artificială, 17 sunt predestinate pentru sălile de operație și 17 –  pentru terapie intensivă. 

TOTAL: 356 în 40 de spitale + x în 11 spitale
Urmând calculele, din informația obținută, ajungem la cifra de 358 de aparate în cele 40 de instituții medicale care ne-au răspuns. Nu știm câte aparate pentru ventilarea artificială a plămânilor sunt în cele 11 instituții medicale care au refuzat să vorbească cu ZdG. 

Distribuția aparatelor pentru respirație artificială în spitalele din țară

Într-o solicitare către Ministerul Sănătății am întrebat cum s-au făcut calculele și s-a constatat că sistemul medical dispune de 500 de aparate pentru respirație artificială. Totodată, am întrebat dacă este adevărat că unor șefi din spitale li s-a interzis să vorbească cu presa și de ce anume, dar nu am primit niciun răspuns. 

Achiziții de procurare a aparatelor pentru respirație artificială în 3 spitale raionale

În luna martie a acestui an,  în contextul răspândirii infecției cu noul virus COVID-19, trei spitale raionale au suplinit numărul de aparate de ventilare artificială a plămânilor. Pentru spitalul raional Cahul a fost procurat un aparat de ventilare artificială a plămânilor, dar și două monitoare pentru monitorizarea parametrilor vitali. Consiliul raional Hâncești a procurat două aparate de ventilare artificială, iar echipamentul medical Spitalului raional Soroca a fost suplinit cu un aparat de ventilare artificială a plămânilor.

În toate trei cazuri, achizițiile au fost plătite de Consiliile raionale, iar singurul participant la proceduri a fost „IM GBG MLD”.

Costul pentru procurarea unui aparat de ventilare artificială a plămânilor se estimează la circa 400 de mii de lei.