Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Un bărbat spune că…

VIDEO Un bărbat spune că a fost îmbrâncit și amendat cu 45 de mii de lei în timp ce se afla cu familia în parc: „Polițiștii mint, iar instanța închide ochii”. Reacția MAI

Susține că a fost sancționat pe nedrept cu o amendă de 45 de mii de lei în timp ce trecea împreună cu soția și fiul său prin parc, în drum spre magazin. Este povestea lui Evghenii Malinovskii, care și-a făcut public cazul pe rețelele de socializare, afișând și imagini din momentul reținerii. În timp ce bărbatul declară că a fost amenințat de polițiști și lovit cu picioarele, consiliera ministrului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, precizează că bărbatul nu s-a suspus cerințelor, fiind astfel reținut forțat.

„Pe 2 aprilie, eu, soția mea și copilul de patru ani, am mers la magazin trecând prin parc. Treceam pe lângă lac și plajă, iar cel mic a aruncat o mașină în nisip și a alergat să o ia. Soția mea l-a chemat, s-a așezat pe scaun și a scos un șervețel umed pentru a-i șterge mâinile. Atunci s-a apropiat o mașină, iar eu stăteam cu spatele. Au spus ceva, iar eu m-am întors și le-am spus că dacă mi se adresează mie, atunci să vorbească în limba rusă”, spune bărbatul.

Acesta mai menționează că nu știa că nu are voie să se afle în parc în perioada stării de urgență.

„Un bărbat în uniformă a început să mă amenințe că mă va sancționa cu 22 500 de lei. Am încercat să aflu despre ce amendă este vorba și ce am încălcat. Am spus că nu înțeleg ce am încălcat și că nu îi voi spune numele meu. Mi-au spus să urc în mașină. Niciunul dintre ei nu s-a prezentat. Am încercat să aflu de ce trebuie să urc în mașina lor și le-am spus că nu vreau. Atunci am primit câteva lovituri cu picioarele, am fost doborât la pământ, după care am fost băgat în mașină, iar polițistul a ieșit. Am ieșit și eu din mașină, iar copilul a alergat spre mine plângând. L-am luat în brațe, iar în acest răstimp, eram lovit de polițiștii care încercau să mă bage în mașină”, susține Evghenii.

Solicitată pentru o reacție pe marginea acestui caz, consiliera ministrului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, ne-a comunicat că incidentul a avut loc la data de 2 aprilie.

„Angajații de la Inspectoratul de Poliție Botanica s-au apropiat de cetățeni și pur și simplu le-au făcut observație că este interzis plimbatul prin parc și le-a cerut să plece acasă, iar ei au început să intre în polemică cu angajații și au refuzat să se conformeze. Angajații văzând că nu se supun cerințelor, i-au rugat să-i urmeze la sector, dar ultimii au refuzat categoric, s-au dat în spectacol și respectiv, bărbatul a fost reținut forțat”, precizează Alina Zbancă.

Atât bărbatului, cât și soției sale, le-au fost întocmite procese verbale, aceștia fiind sancționați cu 45 de mii de lei. Deși sancțiunile au fost contestate, instanța a menținut decizia polițiștilor.

Evghenii declară însă că nu are un loc de muncă și nu știe cum va reuși să achite această amendă: „Polițiștii mint, iar instanța închide ochii. Din păcate, drepturile constituționale ale cetățenilor nu sunt considerate acum o prioritate a statului. Astăzi suntem șomeri și avem două procese verbale pe familie cu un total de 45.000 de lei. Nu știu de unde să obțin acești bani și cum să continui”.

În total, începând cu data de 17 martie și până în prezent, autoritățile au aplicat amenzi de circa 25 milioane lei în legătură cu nerespectarea restricțiilor impuse pe perioada stării de urgență.