VIDEO/ Soarta Liceului „Prometeu-Prim” – pe seama unui concurs trucat – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Soarta Liceului „Prometeu-Prim” – pe seama unui concurs trucat

  VIDEO/ Soarta Liceului „Prometeu-Prim” – pe seama unui concurs trucat
  Foto: dumitruciorici.com

  La 3 iulie, după 28 de ani de activitate, Aurelian Silvestru a fost demis din funcția de director al Liceului „Prometeu” din Chișinău, de către alți doi fondatori ai instituției, Stepan Cioclea și Nicu Roman, în urma unui conflict de interese, după cum afirmă ultimul. Astfel, pe 13 august, a avut loc cea de-a doua etapă a unui concurs public desfășurat pentru ocuparea funcției de director al Liceului „Prometeu”, la care au fost intervievați trei candidați aleși în prealabil de comisia concursului.

  Concursul a fost lipsit de transparență, mass-mediei și unor profesori ai liceului fiindu-le restricționat accesul. Mai mult decât atât, evenimentul nu s-a desfășurat la liceu, ci pe str. Nicolae Iorga, 20, unde își are oficiul unul dintre fondatorii liceului, Ștefan Cioclea, director „Planta-Vin” SRL.

  Cei trei candidați pentru funcția de director al Liceului „Prometeu” au fost Tatiana Verdeș, Ion Popov și Daniela State.

  Tatiana Verdeș este doctor conferențiar, deține grad didactic superior și este prorector pentru activitatea științifică la Universitatea de Studii Politice-Economice „Constantin Stere”, dar și profesoară de limbă și literatură română la Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”. Aceasta spune că pentru ea acest concurs a fost mai mult o provocare, decât „o dorință arzătoare”.

  „Am o experiență și bune practici, pe care mi-aș dori să le implimentez și în Liceul „Prometeu-Prim”. Am văzut anunțul și m-am gândit de ce să nu încerc, cu atât mai mult că motivația cea mare a fost copiii. Îmi doresc să fiu aici, ca să fie și copiii mei aici”, menționează candidata.

  Dacă va câștiga concursul, Tatiana Verdeș spune că va realiza o analiză mai riguroasă și va ține cont de necesitățile și prioritățile elevilor, părinților și a cadrelor didactice. Întrebată dacă ea cunoaște suficent activitățile din cadrul Liceului „Prometeu-Prim”, candidata a spus că vrea să se focuseze pe soluții și nu pe probleme. Mai mult de atât, în fața comisiei, Verdeș a recunoscut că nu a identificat probleme în activitatea instituției. Aceasta spune că primul pas în calitate de director ar fi o formare continuă ce ține de managementul proiectelor, dar și internaționalizarea certificatelor – „e foarte real, am pus pași concreți în prezentarea mea”.

  Publicitate
  Publicitate

  În timp ce discutam cu prima candidată, deși fusese anunțată o pauză de 15 minute, peste 7 minute, președintele comisiei a încuiat ușa și nu ne-a mai permis să asistăm la prezentarea celui de-al doilea candidat, Ion Popov, director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Chișinău. 

  La final de prezentare, ne-am apropiat de candidat. Acesta ne-a spus că nu vrea să apară în mass-media, pentru că „nu e vorba de o funcție atât de înaltă”. Acesta a povestit că este director al Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” de doi ani și jumătate. Întrebat de ce nu a rămas să facă în continuare schimbări în instituția în care activează, Popov a spus că „eu, în genere, sunt un jucător, câștig, nu câștig – intru în joc”. Candidatul spune că prioritatea lui este un învățământ de calitate și că își dorește ca Liceul „Prometeu” să devină un model pentru toate instituțiile din țară.

  Zinaida Vîrlan, directoarea adjunctă pentru Educație la Liceului „Prometeu-Prim”, care a asistat la interviul cu cel de-al doilea candidat, ne-a povestit că Ion Popov s-a dovedit a fi departe de ceea ce reprezintă azi „Prometeu”.

  „Am avut impresia că i-a fost pregătită prezentarea, avea greșeli când citea informația. Răspunsurile la întrebări erau stranii, fie că nu înțelegea întrebările, fie dădea un răspuns evaziv care era mult prea îndepărtat de întrebarea care i se adresase. Era clar că domnul nu era pregătit să răspundă la întrebări”, a spus Zinaida Vîrlan.

  Cea de-a treia candidată, Daniela State, profesoară la Liceul „Columna” din Chișinău, a încercat să plece neobservată și nu a dorit să vorbească, argumentând că, la moment, este angajată la o altă instituție privată și nu se poate expune, chiar dacă deja a participat la acest concurs public. 

  Comisia de concurs a fost compusă din 5 membri. Președinte a fost Victor Zepca, care s-a prezentat ca fiind profesor conferențiar, însă pedagogii de la „Prometeu”, care au asistat la intervievarea candidaților, au negat acest lucru, spunând că, în realitate, Zepca este medic igienist și că a activat în cadrul Comisiei de Administrare a Liceului „Prometeu-Prim”, fiind total lipsit de inițiativă. 

  Printre membrii comisiei au mai fost Vasile Gâtlan – director adjunct al IP Liceul teoretic „Natalia Dadiani” și Pavel Cerbușcă – directorul Liceului „Aristotel”, o tânără, Lilia Banu, care afirmase că ar fi sociolog de specialitate, și Roman Nicu, fiul membrului fondator al Liceului „Prometeu”, răposatul Tudor Nicu. La moment, Roman Nicu asigură interimatul funcției de director al instituției. Acesta spune că a reprezentat fondatorii în cadrul concursului. 

  Chiar dacă președintele comisiei insista ca acest concurs să se desfășoare cu respectarea strictă a prevederilor regulamentului, membrii comisiei nu s-au prezentat în fața publicului și nici nu au dorit să-și dezvăluie participarea la concurs. Deși nu a fost anunțat învingătorul concursului, Victor Zepca a dizolvat comisia, fără a-și argumenta decizia. 

  Publicitate

  „Era normal ca ei să se prezinte de la început, să știm exact cine sunt cei care fac azi selectarea noului director al Liceului „Prometeu”. Acești membri au fost numiți de ceilalți doi asociați, fără a se lua în calcul părerea domnului Aurelian Silvestru. S-a făcut cumva așa, pe furiș, pe tăcute, pe neștiute”, susține Zinaida Vîrlan, directoarea adjunctă pentru Educație de la Liceul „Prometeu-Prim”. 

  Roman Nicu a refuzat să vorbească despre cine au fost membrii comisiei, argumentând că este o situație de conflict între cei trei fondatori ai instituției și că nu dorește să spună nimic despre membrii comisiei, din motive de securitate, ca aceștia să nu aibă de suferit. Întrebat despre cauza conflictului, acesta a spus că „dl Silvestru nu vrea să plece din funcție”.

  Întrebat de ce nimeni dintre cadrele didactice nu a fost invitat în calitate de membru al comisiei de concurs, Roman Nicu a spus că profesorii au refuzat, lucru pe care aceștia îl neagă. 

  „Ni s-a spus că în luarea de deciziilor vizavi de Liceul „Prometeu”, nu e nevoie de colectivul didactic – adică noi am fost dați la o parte”, susține Zinaida Vîrlan, singura care a fost acceptată în sala de concurs.

  Directorul interimar, Roman Nicu, spune că este mulțumit de cum a evoluat concursul și de cei trei candidați, dar nu cunoaște când vor fi anunțate rezultatele concursului.

  „Candidații mi s-au părut absolut impresionanți – au și viziuni asupra educației, au și competențe, au și calificări necesare. O să fie o decizie destul de grea”, a menționat acesta.

  Pe de altă parte directoarea adjunctă al Liceului „Prometeu-Prim”, Zinaida Vîrlan, are o părere diferită.

  „Noi, de fapt, am asistat astăzi la un spectacol foarte urât. Eu cred că cei trei candidați sunt departe de a cunoaște realitatea Liceului „Prometeu” și sunt departe de a face față acestui colectiv foarte bun”, a punctat aceasta.

  Potrivit ordinului fondatorilor, directorul și fondatorul Aurelian Silvestru a fost demis în ziua de 3 iulie de către asociații săi, Stepan Cioclea și Roman Nicu. Potrivit lui Roman Nicu, decizia a fost luată în urma Adunării Fondatorilor, despre care fostul director a fost anunțat, însă nu s-a prezentat. 

  „Dl Silvestru nu s-a prezentat la ședință, astfel cu 89% din voturi s-a luat această hotărâre. Noi am avut numărul de voturi normal pentru a decide acest lucru. Este o decizie absolut rațională, cu dumnealui s-au purtat mai multe negocieri care au eșuat – evident conflictul nu poate fi rezolvat”, a spus Roman Nicu.

  Întrebat de ce a fost demis dl Silvestru, nu a vrut să răspundă, pentru că nu ar cunoaște toate detaliile, dar ne-a asigurat că totul a fost absolut legal și a promis că pregătesc un comunicat de presă unde vor aduce explicații.

  Pe de altă parte, Aurelian Silvestru a acționat în judecată Centrul Experimental „Prometeu”, în persoana administratorului Ștefan Cioclea, pentru demitere ilegală din funcție. Ședința de judecată va avea loc mâine, 14 august, la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

  În anul 2007, în urma unui caz similar, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat guvernul R. Moldova în dosarul „Tocono şi Profesorii Prometeişti vs Moldova”. În urma acelei decizii, Guvernul de la Chişinău a trebuit să le achite reclamanţilor peste 5 mii de euro pentru că nu a asigurat dreptul acestora la un proces echitabil. În 1991, a fost creat Liceul Experimental, al cărui fondator a fost Asociaţia de Creaţie „Tocono”. Însă în decembrie, același an, Guvernul numise în calitate de cofondatori încă cinci instituţii. În 2001, în urma unor modificări de statut, drept fondatori ai instituţiei au fost înregistraţi Asociaţia „Tocono” şi Fundaţia „Profesorii Prometeişti”, liceul fiind redenumit „Prometeu”. În iunie 2002, patru dintre foştii cofondatori au atacat aceste modificări în instanţă. La 30 aprilie 2003, Curtea Supremă de Justiţie le-a dat câştig de cauză, excluzând Fundaţia „Profesorii Prometeişti” din lista fondatorilor. În decizia CtEDO se menţiona că fiul unuia dintre judecătorii CSJ, care examinase cauza,fusese exmatriculat din liceu pentru comportament inadecvat și pentru note insuficiente. În acest caz, judecătorul ameninţase autorităţile şcolii cu răzbunarea. CtEDO a constatat  în această cauză violarea art. 6, paragraf 1, din Convenţia Europeană, dreptul la un proces echitabil, condamnând Guvernul. 

  Foto: dumitruciorici.com
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

  Italia a decis să elimine obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din statele Uniunii Europene, începând cu 1 februarie, relatează…
  Italia elimină obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii vaccinați care vin din UE

  Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din partea societății civile este o sfidare a acțiunilor de refor…
  Președinta Sandu, după desemnarea lui Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este o sfidare a acțiunilor noastre de reformare a justiției. Sunt foarte dezamăgită”

  Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?

  Aliaţii din cadrul NATO trimit întăriri în estul Europei ca răspuns la comasarea de către Rusia a peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, se arată într-o analiză Reuters, care prezintă provocările şi d…
  Analiză. Care sunt următorii pași ai NATO dacă Rusia invadează Ucraina?