Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cum vor avea loc…

VIDEO Cum vor avea loc schimburile valutare în R. Moldova. Noutăți din justiție, plecarea diplomaților ruși și reacții de la Moscova | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

45 de angajați ai ambasadei ruse la Chișinău au fost nevoiți să părăsească R. Moldova, Parlamentul s-a întrunit într-o ședință extraordinară, iar schimburile valutare în R. Moldova vor putea fi făcute doar cu prezentarea unui act de identitate.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Parlamentul a reexaminat, săptămâna aceasta, într-o sesiune extraordinară, proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, în urma unui demers depus de președinta Maia Sandu, care nu a promulgat legea în versiunea ei inițială. În scrisoarea de reexaminare transmisă Legislativului de către șefa statului se menționează că „exercițiul de evaluare externă este însoțit de o multitudine de riscuri, iar pentru reducerea lor, sunt necesare contrabalanțe legislative”.

Astfel, comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor vor lua în considerare deciziile judecătorești irevocabile, cu excepția celor care sunt considerate arbitrare sau vădit nerezonabile. În plus, hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor putea fi contestate și de Comisia de evaluare, nu doar de subiecții supuși evaluării.

Inițiativa legislativă care prevede evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor a fost adoptată de Parlament la sfârșitul lunii iulie. Proiectul de lege reprezintă cea de-a treia etapă a mecanismului de vetting și ultima etapă a reformei sistemului de justiție.

Alexandr Pînzari este noul director adjunct al Centrului Național Anticorupție. Candidatura lui a fost susținută, joi, de 53 de deputați. Locotenent-colonelul Alexandr Pînzari activează în cadrul CNA din anul 2016 și, în prezent, ocupă funcția de șef al Direcției generale teritoriale „Nord” a instituției. Potrivit legislației, directorul Centrului Național Anticorupție este asistat de doi adjuncți, care sunt numiți în funcție de Parlament, la propunerea directorului, pe perioada mandatului acestuia.

Moldovenii vor fi obligați să prezinte un act de identitate pentru a putea efectua operațiuni de schimb valutar, indiferent de sumă. Un proiect în acest sens a fost votat joi în primă lectură. Până acum prezentarea actelor de identitate era obligatorie doar pentru sume ce depășeau 10 mii de lei. Autoritățile susțin că „datele din documente vor putea fi utile în investigarea unor tranzacții suspecte și vor putea contribui la identificarea schemelor de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului”.

45 de angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău au părăsit, luni, R. Moldova, după ce autoritățile moldovenești au luat decizia de a echivala personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse în țara noastră. Este vorba despre 22 de diplomați ruși și 23 de angajați din rândul personalului tehnic. Reprezentanții Ministerului rus de Externe au amenințat R. Moldova că, citez „acest pas neprietenos va avea, fără îndoială, consecințe asupra relațiilor ruso-moldovenești”.

Vineri, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat de urgență la Ministerul rus de Externe în legătură cu decizia autorităților de la Chișinău. Tot vineri, Ministerul rus de Externe a anunțat că Rusia va impune interdicție de intrare în țară pentru mai mulți demnitari moldoveni. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al R. Moldova a confirmat pentru ZdG că printre cei sancționați se numără mai mulți deputați din partidul de guvernământ.

Comisia Europeană va oferi R. Moldova și Ucrainei 135 de milioane de euro, bani alocați inițial pentru Rusia și Belarus în cadrul Instrumentului financiar european de vecinătate și parteneriat. Resursele financiare sunt destinate pentru servicii medicale, proiecte educaționale și de cercetare, dar și pentru consolidarea instituţională a autorităţilor ucrainene şi moldoveneşti.

Iar Banca Mondială va oferi țării noastre un grant în valoare de 88,4 milioane de dolari. Un acord în acest sens a fost ratificat, joi, de Parlament. Conform autorităților de la Chișinău, banii vor fi utilizați pentru finanțarea necesităților bugetului de stat, cu scopul de a atenua efectele negative generate de războiul din Ucraina.

După ce fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a fost eliberat din arest la domiciliu sub garanție personală, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că nu este de acord cu decizia luată de judecătorul Gheorghe Balan și că „22 de mii de lei nu este o garanție care va preveni ca această persoană să fugă din țară”.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție: Noi am avut mai multe decizii pe parcursul acestui dosar cu care noi, procurorii, nu suntem de acord, dar legea nu ne permite să contestăm aceste decizii la un judecător ierarhic, pentru că așa scrie în Codul de procedură penală. Noi am mai vorbit pe această temă în mai 2023, când același judecător a dispus examinarea acestei cauze penale în ședință închisă”.

La două zile după declarațiile șefei Procuraturii Anticorupție, Vladimir Andronachi a expediat presei un comunicat în care susține că va apărea în fața organelor de drept și a instanței de judecată „ori de câte ori” va fi citat și că nu va fugi din țară. Ziarul de Gardă a discutat cu cele patru persoane-garant, datorită cărora Andronachi a fost eliberat. Vă îndemnăm să vă abonați la canalul nostru de Youtube și să activați și notificările pentru a afla printre primii atunci când vom publica materialul video la acest subiect.

O fisură la o conductă cu abur. Așa explică noul director interimar al Termoelectrica, Iurie Razlovan, incidentul nerecunoscut public de vechea conducere, care a dus la scurgerea unei cantități de păcură. Acesta susține că în noaptea de 8 noiembrie 2022, în jurul orei unu, s-a scurs o cantitate „nesemnificativă” de păcură – circa 100-200 de kg. Substanța ar fi trebuit să fie colectată atunci, pentru a fi dată unei întreprinderi pentru reciclare, însă acest lucru nu a avut loc imediat după incident.

Săptămâna aceasta au fost făcute modificări în componența cabinetului președintei Maia Sandu. Astfel, Veronica Bradăuțanu, consiliera șefei statului în domeniul justiției, a demisionat. Stanislav Secrieru a fost numit în funcția de consilier al președintei în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate începând cu 1 septembrie curent, iar Adrian Băluțel a fost desemnat șef al Cabinetului președintei Maia Sandu, începând cu 4 septembrie curent.

Zilele trecute, Partidul Politic „Renaștere”, care a apărut în atenția publică după ce mai mulți deputați socialiști au aderat la formațiune în urma unor discuții cu Șor, a fost obligat de Comisia Electorală Centrală să elimine materialele publicitare distribuite în spațiul public. 

Membrii CEC au examinat unele sesizări depuse de subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției privind amplasarea corturilor și distribuirea unor materiale informative și au constatat că pliantele distribuite de formațiunea politică, citez „nu conțin elementele de identificare stipulate în Legea cu privire la publicitate”.

La nouă luni de la publicarea în spațiul public a mai multor convorbiri atribuite unor funcționari de rang înalt din R. Moldova, nu există nicio persoană învinuită sau bănuită de spargerea conturilor acelor persoane. În noiembrie 2022 a fost pornită urmărirea penală pe faptul „interceptării ilegale a unei transmisiuni de date informatice”, dar până în prezent nu există o finalitate pe acest dosar. Ce versiuni examinează procurorii în dosarul scurgerilor de date de pe conturile de Telegram ale demnitarilor și de ce durează ancheta, aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Doi dintre ultimii cinci judecători rămași la Curtea Supremă de Justiție solicită să fie eliberați din funcție. Președinta interimară a CSJ, Tamara Chişca-Doneva, și magistratul Ion Guzun, care au făcut parte din completul care a dispus reevaluarea candidaților care nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, au depus cereri de demisie la Consiliul Superior al Magistraturii.

Cererile de eliberare din funcție a celor doi au venit la mai puțin de 20 de zile de la notificarea care le-a fost expediată de Comisia de Vetting privind inițierea evaluării integrității, ceea ce înseamnă că nu vor fi supuși procesului de evaluare.

Petru Iarmaliuc, procurorul care instrumenta dosarul „kuliok” de la Curtea Supremă de Justiție, în care figurează fostul președinte Igor Dodon, nu mai activează la Procuratura Anticorupție, după ce a fost modificată procedura de delegare a procurorilor în procuraturile specializate. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în momentul când a intrat în vigoare noua legislație, în instituție activau zece procurori delegați din alte procuraturi, dintre care doi procurori au peste 3 ani, dar mai puțin de 4 ani de activitate, așa cum cere procedura modificată, printre aceștia regăsindu-se și Petru Iarmaliuc.

Săptămâna aceasta, armata rusă a lansat un atac masiv cu rachete asupra orașelor Luțk, Lviv și Dnipro. Cel puțin trei oameni au fost uciși la Luțk, iar cel puțin 19 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor rusești din Lviv. Între timp, autoritățile militare ucrainene susțin că au înregistrat succese pe frontul din sud-estul țării. Săptămâna aceasta, Statele Unite au aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 în Ucraina din Danemarca și Olanda pentru a se apăra împotriva invaziei rusești.

Totodată, Statele Unite au anunțat că vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 200 de milioane de dolari. Asistența include muniții de apărare antiaeriană, sisteme antiblindate și echipamente suplimentare pentru deminare.