Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Detalii din dosarul finanțării…

VIDEO Detalii din dosarul finanțării ilegale a partidelor politice. Doi deputați transfugi au fost reținuți, ce a cerut președinta Maia Sandu de la tribuna ONU | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Doi deputați care au trecut de la socialiști în tabăra lui Șor au rămas fără imunitate parlamentară și au fost reținuți pentru 72 de ore. Reținut a fost și primarul orașului Nisporeni, într-un dosar de abuz în serviciu și fals în declarații. Iar Parlamentul a votat pentru prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Parlamentul a încuviințat, joi, ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, care fac parte din Partidul „Renaștere”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a unor cauze penale. Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a transmis Legislativului cinci cereri de ridicare a imunității. 

Două dintre cereri se referă la încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a două cauze penale în privința deputatei Irina Lozovan, pentru acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. Potrivit informațiilor prezentate de Procuratura Generală, citez „grupul criminal organizat condus de Ilan Șor a inițiat finanțarea ilegală a Partidului Politic „Renaștere””. Celelalte trei cereri se referă la încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziționării și trimiterii în judecată a două cauze penale în privința deputatului Alexandr Nesterovschi, inclusiv pentru corupere pasivă, acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat și pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari. 

Tot joi, Procuratura Anticorupție, în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate au descins cu percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, în dosarele penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, în care sunt vizații deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. În timpul descinderilor au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 de lei, 25 415 de euro, 2 430 de dolari și 4 500 de franci elvețieni.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că Alexandr Nesterovschi a încercat să racoleze un parlamentar, pentru 55 de mii de dolari, care să conducă un partid politic, aparent proeuropean, dar care să pună în aplicare planurile fostului deputat fugar Ilan Șor. Vineri, ex-parlamentara Arina Spătaru a dezvăluit că ea este fosta aleasă a poporului racolată de Nesterovschi, care a colaborat cu oamenii legii pentru cercetarea lui Șor și a finanțării ilegale a partidelor.

Arina Spătaru, președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa: „Pe parcursul investigației, misiunea noastră era de a câștiga încrederea lui Ilan Sor, astfel încât el să fie convins că-i urmăm indicațiile. Doar așa am putut demonstra schema de creare și finanțare ilegală a oricărui partid marca Șor. Fix după această schemă au fost construite și alte partide din palmaresul acestuia. Mai mult, Ilan Șor, în conversații directe, mi-a confirmat suportul de care beneficiază, din partea Federației Ruse și rolul său direct în deturnarea vectorului proeuropean al R. Moldova”.

Tot în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice a fost reținut, joi, și candidatul Ligii Orașelor și Comunelor la alegerile din Chișinău, Mihail Bagas. Acesta este acuzat de complicitate și instigare la spălare de bani, săvârșită de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari.

Reprezentanții Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, nu vor putea participa la alegerile locale generale din 5 noiembrie și nici la scrutinele din următorii cinci ani. Magistrații Curții Constituționale au sistat, marți, examinarea sesizării depusă de deputații fostei formațiuni politice.

Nicolae Roșca, președintele Curții Constituționale: „Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”.

Joi, Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți a respins cererea deputatei fostului Partid „Șor”, Marina Tuaber, de a fi admisă în cursa electorală.

Starea de urgență pe teritoriul R. Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu data de 2 octombrie. Decizia a fost luată, joi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. Autoritățile susțin că, în contextul războiului din Ucraina, există riscul căderii unor obiecte periculoase pe teritoriul R. Moldova, inclusiv prin survolarea accidentală a spațiului aerian.

Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne: „Situația geopolitică nu ne permite să lăsăm garda jos. Riscurile la adresa securității R. Moldova sunt persistente și reale. Forțele armate ruse au intensificat deja atacurile cu rachete de croazieră și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina, ceea ce poate perturba aprovizionarea cu energie electrică în țara noastră”.

Săptămâna aceasta, președinta Maia Sandu a participat la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care a avut loc la New York. În discursul său de la tribuna ONU, Maia Sandu a cerut din nou retragerea trupelor rusești de pe teritoriul din stânga Nistrului și soluționarea pașnică a conflictului. Totodată, șefa statului a vorbit despre viitorul R. Moldova în Uniunea Europeană.

Maia Sandu, președinta R. Moldova: „Extinderea UE este unicul mod pentru a ne asigura că vecinătatea noastră rămâne ancorată în lumea liberă și că oferim o viață mai bună pentru cetățenii noștri. Acest lucru va demonstra totodată angajamentul Uniunii pentru pace – însuși motivul pentru care UE a fost construită. În ceea ce privește aderarea la UE, suntem adepți ai unui proces echitabil și bazat pe merite, iar noi am continuat să ne facem, conștiincioși, tema pentru acasă. În acest sens, fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină”.

În marja celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, șefa statului s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, și cu Prima Doamnă Jill Biden. 

Primarul orașului Nisporeni, Grigorii Robu, și alți doi funcționari din cadrul Primăriei Nisporeni au fost reținuți, marți, pentru 72 de ore, într-un dosar de abuz în serviciu și fals în declarații, în urma unor percheziții efectuate la domiciliile, în birourile și automobilele persoanelor vizate. Joi, cele trei persoane au fost plasate în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a declarat pentru Ziarul de Gardă că, în cadrul înaintării acuzării și audierii învinuiților, aceștia și-au recunoscut integral vinovăția. La alegerile locale din 2019, Grigorii Robu a candidat pentru funcția de primar din partea Partidului Democrat din R. Moldova, redenumit între timp în Partidul Social Democrat European. Acesta a obținut atunci al doilea mandat de primar.

NATO consideră că armata Federației Ruse nu este capabilă în prezent să facă joncțiunea cu regiunea transnistreană a R. Moldova. Declarația aparține secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a făcut apel la liniște și calm.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: „În primul rând, nu vedem semne de resurse militare ale Federației Ruse să ajungă și să facă joncțiunea cu regiunea transnistreană, pentru că planul a existat – să ia ca într-o menghină Ucraina și în sud, să ocupe Odesa, să vină către Tiraspol și, din nord, prin Belarus, să închidă menghina. Vreau să dau un semnal de liniște și de calm aici, în R. Moldova. Știu că este o preocupare, este legitim să fie așa”.

Iulian Muntean, numit recent membru al Consiliul Suprem al Magistraturii, este învinuit într-un dosar de corupție, asta chiar dacă acesta a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Este vorba despre cazul din 2018, când mai mulți angajați ai Academiei de Studii Economice, au fost reținuți, după ce organele de drept au descins la Academia de Studii Economice din R. Moldova cu mai multe percheziții. Iulian Muntean susține că dosarul a fost fabricat pe motiv că a refuzat să se implice în campania electorală din 2019 de partea Partidului Democrat. Iar reprezentanții CNA au declarat că au descoperit abia pe 19 septembrie curent despre punerea sub învinuire, în 2018, a noului membru al CSM. Mai multe detalii la subiect aflați de pe zdg.md.

După ce Consiliul Superior al Magistraturii și ministra Justiției i-au cerut demisia, Iulian Muntean a scris vineri pe Facebook că, citez, „pentru a nu compromite activitatea CSM, cred că îmi voi depune Cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului”.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a anunțat, luni, că a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru comiterea infracțiunii de neglijență în serviciu, în legătură cu atacul armat de la aeroportul din Chișinău care a luat viața a două persoane. Acesta a declarat atunci că va merge în concediu neplătit pentru o perioadă de peste 30 de zile.

Un angajat al Agenției Servicii Publice, din oficiul Hâncești, și doi intermediari au fost reținuți, zilele trecute, pentru luare de mită de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Potrivit Centrului Național Anticorupție, cele trei persoane ar fi acționat coordonat, susținând că ar avea influență asupra angajaților Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto din Hâncești și că îi pot determina să favorizeze candidații să susțină probele teoretice și practice. Astfel, sumele pretinse pentru un permis de conducere variau între 300 și 1200 de euro. Ulterior, CNA a publicat stenograma discuțiilor din dosar.

Agenția Servicii Publice a comunicat ulterior că își dorește ca acest dosar, de rând cu celelalte pornite de către organele de drept ce vizează cazuri de corupție cu implicarea angajaților instituției, să ajungă în instanțele de judecată.

Șeful serviciului patrulă din cadrul Inspectoratului de poliție Criuleni și un subaltern al acestuia au fost reținuți în flagrant într-un dosar de corupere pasivă. Aceștia ar fi cerut mită de la un șofer de motoretă, pentru a nu documenta un pretins caz de conducere a mijlocului de transport în lipsa raportului de verificare tehnică, dar și pentru pretinsa conducere în stare de ebrietate alcoolică.

Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să interzică importul de floarea-soarelui în R. Moldova, cel puțin până pe 31 decembrie 2023. Agricultorii spun că prețul la floarea-soarelui s-a prăbușit, iar cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui va importa materia primă din afara țării, în special din Ucraina. Astfel, fermierii susțin că sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub prețul de cost, iar în cazul în care Guvernul nu le va auzi apelul, citez, „protestele vor fi inevitabile”.

Săptămâna aceasta, armata rusă a continuat să-și intensifice atacurile asupra mai multor regiuni ucrainene. Două persoane au fost ucise, iar cel puțin 18 au fost rănite în urma bombardamentelor rusești din orașul Herson. Sub focul trupelor ruse au căzut de mai multe ori în această săptămână orașele Kiev și Liov. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți, de la tribuna Adunării Generale a ONU că autoritățile de la Kiev lucrează din greu pentru a păstra rutele terestre pentru exporturile de cereale, în contextul în care Rusia s-a retras din acordul cerealelor. Șeful statului ucrainean a transmis un mesaj comunității internaționale, citez: „Trebuie să acționăm uniți – să învingem agresorul și să ne concentrăm toate capacitățile și energia pentru a aborda provocările”.