Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Rusia introduce embargo la…

VIDEO Rusia introduce embargo la importul de fructe și legume din R. Moldova, bugetul pentru anul 2024 și dosar penal în cazul persoanelor găsite moarte într-o mașină înzăpezită | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Rusia a introdus embargo asupra fructelor și legumelor din R. Moldova, procuratura a deschis un dosar penal după ce două persoane au fost găsite moarte într-o mașină înzăpezită, șoferul care acum patru luni a provocat accidentul rutier pe bulevardul Decebal și-a aflat sentința, iar ofițerii CNA au efectuat percheziții la Bălți într-un dosar de corupție la eliberarea permiselor de conducere. Tot astăzi vă spunem ce declarații referitoare la R. Moldova a făcut ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și ce prevede bugetul pentru anul 2024.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

„R. Moldova este următoarea victimă a războiului hibrid împotriva Rusiei, pornit de Vest”. Declarația aparține ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, și a fost făcută joi, 30 noiembrie, în cadrul reuniunii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei: „Memorandumul lui Kozak a fost ignorat, el putea într-un mod sigur să soluționeze situația din R. Moldova în urmă cu 20 de ani. Bruxelles-ul lui NATO și UE a neglijat documentul semnat de Chișinău și Tiraspol. Acum ucide și formatul 5+2, unicul lucru ce rămâne pentru a soluționa problema transnistreană. R. Moldova este următoarea victimă a războiului hibrid împotriva Rusiei”.

La scurt timp după aceste afirmații, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a transmis că insistă pe, citez „retragerea imediată și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul nostru”. Potrivit instituției, „R. Moldova merge, ireversibil, pe calea europeană”.

Tot săptămâna asta, Federația Rusă a impus un nou embargo la importurile de fructe și legume moldovenești, care va intra în vigoare pe 4 decembrie. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Rusiei susține că măsura a fost luată după ce în produsele moldovenești ar fi fost depistate mai multe insecte dăunătoare. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova a calificat decizia autorităților ruse drept nefondată, menționând că nu are la bază „niciun argument real”.

Bugetul pentru anul 2024 a fost aprobat, vineri, de Guvern. Conform documentului, de la 1 ianuarie 2024, va fi majorată până la 20 de mii de lei indemnizația acordată la nașterea unui copil, iar salariile a peste 50 de mii de cadre didactice ar urma să crească cu 15%. Bugetul pentru anul viitor prevede, de asemenea, alocații în mărime de un miliard 600 de milioane de lei pentru subvenționarea sectorului agricol și dezvoltarea rurală, dar și 322 milioane de lei pentru eficiența energetică. Proiectul de lege urmează a fi transmis spre examinare plenului Parlamentului.

Compania germană low-cost Eurowings va opera, începând cu luna mai 2023, zboruri directe din Chișinău spre orașele germane Stuttgart și Köln. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, biletele vor fi puse în vânzare pe parcursul lunii decembrie.

Vântul puternic și ninsorile abundente din weekend-ul trecut au făcut ravagii în mai multe raioane ale R. Moldova. Zeci de mașini au rămas blocate în nămeți, iar peste 100 de localități din sudul și centrul țării au rămas fără energie electrică. Potrivit autorităților, pe 25 și 26 noiembrie s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de accidente rutiere, care s-au soldat cu cel puțin patru persoane decedate și cu zeci de oameni traumatizați.  Luni, două persoane au fost găsite fără suflare într-o mașină blocată în zăpadă în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni, la circa 17 ore după ce au cerut pentru prima dată ajutor prin intermediul Serviciului de Urgență 112. Victimele sunt un bărbat în vârstă de 63 de ani și o femeie de 64 de ani. Conform informațiilor de care dispune în prezent Serviciul 112, victimele și rudele acestora au apelat la numărul de urgență de 8 ori.

Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne: „Poliția a deschis anchetă pe acest caz. Procuratura a deschis dosar penal pe această cauză pentru a identifica toate procesele și toate interacțiunile interinstituționale care au avut loc. Ministerul Afacerilor Interne a dispus anchetă de serviciul în cadrul IGSU pentru a identifica lacunele în procesele pe care le-am desfășurat în această acțiune complexă și deloc ușoară în care au fost implicați mai mulți actori”.

În urma acestui caz, directorul Serviciului național unic pentru apelurile de urgență 112, Liviu Oboroc, a fost demis.

Dragomir Popovici, șoferul care a provocat accidentul rutier de pe bulevardul Decebal din Chișinău, soldat cu decesul Doiniței Prodan, o tânără de 29 de ani, mamă a doi copii, a fost condamnat la șase ani și 10 luni de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Sentința a fost pronunțată, miercuri, de magistrata Judecătoriei Chișinău, Arina Ialanji. Instanța a mai dispus încasarea din contul lui Dragomir Popovici în beneficiul succesorului părții vătămate decedate a sumei de 5 000 000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și a sumei de 296 206 de lei cu titlu de prejudiciu material. În beneficiul celorlalte părți vătămate, judecătoarea a dispus încasarea mijloacelor bănești în sumă totală de peste 1,5 milioane de lei. Dragomir Popovici nu a fost prezent la ședința de judecată.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, a rămas fără cetățenia R. Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat, luni, de președinta Maia Sandu. Kalinin este un susținător deschis al războiului provocat de Rusia în Ucraina. Anterior, pe numele lui a fost pornit un dosar penal, pentru incitare la ură națională, susținere și propagare a războiului. Pe canalul nostru de YouTube puteți găsi un material despre Kalinin și alți promotori ai războiului purtat de Putin în Ucraina.

Magistrații Judecătoriei Căușeni obligă Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Căușeni să valideze al doilea mandat de primar al lui Anatol Donțu. Decizia vine la aproape două săptămâni după ce Consiliul a invalidat mandatul de edil al acestuia, în urma unei sesizări depuse de un contracandidat. În primul tur de scrutin al alegerilor locale generale din 5 noiembrie, Anatolie Donțu a obținut 76.30% din sufragii.

După mai multe zile de proteste ale agricultorilor, Comisia privind constatarea incapacității de plată a fermierilor și-a început activitatea și urmează să elaboreze o listă a agenților economici care se află în prag de faliment și să vină cu măsuri țintite spre aceștia. Totuși, potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, unele cerințe ale agricultorilor nu pot fi îndeplinite.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Așa-numitul moratoriu propus de Asociația Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, pentru că nu există formă legală în R. Moldova în baza căreia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere. A doua modalitate, nici Comisia pentru Situații Excepționale nu are așa împuterniciri. Mai mult decât atât, legislația din R. Moldova prevede clar, și Slavă Domnului că în R. Moldova nu există nicio entitate care ar putea interveni în relațiile private dintre doi agenți economici”.

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului României a adoptat, marți, cu majoritate de voturi, o rezoluţie cu privire la perspectiva europeană a R. Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Balcanilor de Vest. Conform rezoluției, Parlamentul României susţine adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European în legătură cu deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova şi Ucraina.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție au efectuat, miercuri, percheziții la Bălți în cadrul mai multor dosare pornite pe fapte de corupere activă, pasivă și trafic de influență. În urma descinderilor, șase persoane au fost reținute. Aceștia sunt suspectați de organizarea unei scheme de corupție la eliberarea permiselor de conducere. Conform CNA, bănuiții ar fi acționat în comun pentru a aranja susținerea examenelor practice și teoretice pentru candidații la obținerea permiselor de conducere. În schimbul unor sume de bani, care variau între 450 de euro și 1 000 de euro, candidații primeau calificativul „admis” la probele pentru obținerea permiselor de conducere. Vineri, cinci din cele șase persoane reținute de CNA au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile.

Opt foști oficiali de rang înalt sunt judecați în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Printre ei – fostul prim-ministru Iurie Leancă, ex-ministrul Economiei Valeriu Lazăr, fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP) Tudor Copaci și ex-directorul general interimar al Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” Petru Jardan, în prezent deputat.

Ziarul de Gardă a participat la două ședințe de judecată și a discutat cu câțiva inculpați din acest dosar. Unii au refuzat să vorbească, iar alții ne-au spus că sunt nevinovați și că nici nu au înțeles ce acuzații le sunt aduse. Detalii aflați de pe canalul nostru de YouTube.

Cauzele de corupție vor fi examinate de către o instanță de judecată specializată. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, joi, în prima lectură, de Parlament. Potrivit documentului, sistemul judecătoresc anticorupție va include trei componente: Judecătoria Anticorupție, Colegiul anticorupție al Curții de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Proiectul de lege reprezintă o inițiativă legislativă a președintei Maia Sandu, având drept scop, citez „consolidarea eforturilor în lupta cu fenomenul corupției și asigurarea calității și promptitudinii judecării cauzelor penale pe acte de corupție și a celor conexe”.

Avocatul Vadim Filipov a fost numit de Parlament în calitate de membru al Comisiei Electorale Centrale. În perioada 2015-2017, el a fost consilier municipal din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova, iar anterior a mai deținut funcția de membru al CEC. 

Săptămâna aceasta, președintele Radei Supreme a Ucrainei a efectuat o vizită de lucru în R. Moldova. Speakerul ucrainean a ținut un discurs în ședința plenară a Parlamentului, exprimându-și recunoștința pentru suportul acordat de R. Moldova poporului ucrainean. Ulterior, oficialul a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.  Aceasta este prima vizită la Chișinău a lui Ruslan Stefanciuk în calitate de președinte al Radei Supreme de la Kiev.

Luptele continuă în Ucraina. Săptămâna aceasta, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra regiunii Donețk. Cel puțin o persoană a decedat, iar alte trei au fost rănite în urma unor bombardamente în orașul Torețk. Între timp, țările UE au convenit să sprijine Ucraina cu 50 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi și subvenții în următorii patru ani.

După ce Ziarul de Gardă a relatat despre soții Ion și Ecaterina Vitiuc, doi foști polițiști care au povestit cum au încercat să ajungă la muncă în Israel apelând la compania „Sofisebitur” SRL, a soților Diana și Vitalii Bucari, achitându-le mii de euro, mai mulți cetățeni s-au adresat redacției ZdG, susținând că ar fi fost înșelați de aceleași persoane. Declarațiile lor, dar și recomandările autorităților pentru cei care vor să ajungă la muncă în Israel în mod legal și fără cheltuieli de mii de euro, le găsiți pe canalul nostru de YouTube. Iar duminică, 3 decembrie, publicăm un nou episod al Podcastului ZdCe. Invitat este ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.