Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Retrospectiva evenimentelor: Un an…

VIDEO Retrospectiva evenimentelor: Un an de la moartea lui Andrei Braguța, tânărul bătut în penitenciar

Acum un an, la 2 septembrie 2017, zeci de oameni s-au adunat în scuarul catedralei Chișinău, cerând dreptate în dosarul tânărului de 32 de ani. Andrei Braguța a  decedat în spitalul Penitenciarului nr. 16 (Pruncul) din Chișinău pe 26 august 2017, la 11 zile de la reținerea sa, după ce a fost bătut.

Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după ce un echipaj al Inspectoratului de Patrulare a încercat să oprească un automobil de model „Volkswagen Passat”, pentru depășirea limitei de viteză, pe traseul Bălți-Sărăteni, circulând cu 110 km/h.

Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, Braguța era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 17 august 2017, la două zile de la incidentul dintre el și polițist, procurorul Ivan Filimon îi aduce la cunoștință lui Andrei Braguța învinuirea, iar a doua zi, vineri, 18 august, procurorul merge în judecată, cerând și obținând 30 de zile de arest. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. 

Pe 23 august, încheiere neexecutată privind internarea la Psihiatrie

Luni, 21 august 2017, procurorul vine cu un nou demers, după ce ofițerul de urmărire penală pregătește o ordonanță, cerând autorizarea internării lui Braguța în Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău, pe un termen de 30 de zile, pentru efectuarea expertizei psihiatrice în condiții de staționar. Procurorul și-a justificat demersul prin faptul că, între timp, a aflat că Braguța se afla, din 2012, la evidența medicului psihiatru, cu diagnoza – „schizofrenie formă paranoidă, sindrom halucinatoriu paranoid”.

A doua zi, marți, 22 august, Igor Bațalai, judecătorul care a preluat rolul lui Obadă, cel căruia, conform regulamentului, nu-i sunt repartizate cauze cu cinci zile înainte de concediul anual ordinar, a admis demersul procurorului și a dispus internarea lui Braguța în Spitalul de Psihiatrie începând cu 23 august 2017 și până la data de 22 septembrie ora 10.00. Astfel, se autoriza transferul învinuitului din incinta Izolatorului de Detenție Preventivă al IGP, acolo unde Braguța a fost plasat inițial, în incinta Spitalului de Psihiatrie.

Doar că, după un șir de circumstanțe dubioase, Andrei Braguța nu ajunge să fie internat la Psihiatrie, deși era o încheiere judecătorească în acest sens.

Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august 2017, iar cauza directă a decesului a fost stabilită ca „Insuficiență respiratorie, Bronhopneumonie purulentă”, fapt confirmat prin certificatul medical constatator.  

Între timp rudele acestuia susțineau că bărbatul ar fi fost bătut în penitenciar, unde a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, având urme de violență pe corp.

https://www.facebook.com/reporterdegarda/videos/1485751511517606/

Procuratura a publicat imagini video care arată că Andrei Brăguță a fost bătut cu bestialitate în izolator de către colegii de celulă, iar gardienii din izolator nu fac nimic pentru a-i opri. În octombrie 2017, codeţinuţii au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu. Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, ei riscă de la 8 pînă la 15 ani închisoare.

După mortea lui Braguța, au fost demiși angajați ai: Penitenciarului 13 Chișinău – șef adjunct al Serviciului medical, doi ofițeri de serviciu; precum și șeful adjunct al Penitenciarului 16 „Pruncul” și psihiatrul din același penitenciar.

În vederea elucidării tuturor circumstanțelor în cazul decesului lui Andrei Braguța, au fost suspendați din funcție: inspectorul de serviciu, inspectorul inferior, ofițerul principal,  toți angajați ai Serviciului de Gardă al Izolatorului de Detenție Provizorie și locțiitorul comandantului Batalionului Special de Escortă și Pază ai Direcției de Poliție a municipiului Chișinău.

https://youtu.be/Un4H9zYxTIw

La scurt timp, după ce în presă au apărut imagini video cum Braguța este bătut cu bestialitate în celulă, în spațiul public au fost „scurse” alte imagini, în care Braguța ar fi avut un comportament agresiv cu gardienii din închisoare. În februarie 2018, avocatul familiei, Vadim Vieru preciza într-un interviu pentru IPN că: „ A fost o scurgere la nivel de poliție către un portal de știri. Prin difuzarea colajelor video editate, s-au comis acțiuni care depășesc cu mult cadrul de drepturi individuale ale victimei. Prin acele imagini indirect s-a instigat la ură față de persoanele cu dizabilități mintale, persoane care consumă droguri”.

„Acest caz a arătat foarte clar cum tot sistemul de drept care a interacționat cu un cetățean a făcut scurtcircuit. În  acest caz au fost mai multe etape la care, dacă se intervenea și fiecare persoană își făcea lucrul așa cum trebuie, Andrei Brăguță ar fi fost acum în viață. Poate chiar își putea continua activitatea în calitate de inginer. Nimeni nu și-a făcut munca cum trebuie, pentru că toți funcționarii cu care acesta a interacționat au acționat stereotipizat și neprofesionist”, a  declarat Vadim Vieru pentru IPN.

În februarie 2018, la șase luni de la decesul lui Braguța, Vieru spunea că în procedura instanțelor competente sunt patru cauze penale – două transmise în instanța de judecată și încă două la etapa de urmărire penală.

Prima cauză vizează investigarea acțiunilor și inacțiunilor care au dus la maltratarea lui Andrei Brăguță în ziua de 15 și 16 august 2017, în incinta IDP Chișinău. Cea de-a doua cauză transmisă în judecată vizează investigarea inacțiunilor colaboratorilor de poliție sub aspectul detenție lui Andrei Brăguță în condiții degradante și inumane.

În cea de-a treia cauză este investigată calitatea asistenței medicale acordate lui Andrei Brăguță. Iar în cea de-a patra cauză, sunt investigate acțiunile de abuz de serviciu.

Pe banca acuzaților, în dosarul morții lui Braguța, au mai ajuns 13 polițiști, dar în privința lor nu au fost aplicate măsuri de constrîngere.

Foto: Crimemoldova

Citiți și:

„Eroii” (in)justiției din dosarul Braguța

Cum arată vila judecătorului care l-a arestat pe Andrei Braguța și cum își argumentează acesta decizia