Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Reținerea și sechestrele aplicate…

VIDEO Reținerea și sechestrele aplicate în cazul lui Vladimir Andronachi, energie electrică mai scumpă, noi percheziții în dosarul Partidului „Șor” și martorii lui Igor Dodon în dosarul „kuliok” | Săptămâna de Gardă

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, considerat un apropiat de-ai lui Vladimir Plahotniuc, a fost reținut de polițiștii de frontieră, miercuri, pe sensul de intrare în R. Moldova, prin punctul de trecere a frontierei „Criva Mămăliga”. La scurt timp, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că autoritățile din Ucraina l-au declarat pe Vladimir Andronachi drept persoană indezirabilă și l-au expulzat de pe teritoriul lor.

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție: „În acest moment ce știm de la oficialii ucraineni este că autoritățile din Ucraina l-au declarat pe Vladimir Andronachi o persoană indezirabilă și l-au expulzat de pe teritoriul lor. Încă nu avem toate detaliile oficiale, dar înțelegem că decizia de a-l expulza din țară s-a bazat pe doi factori. În primul rând, este cunoscut faptul că Vladimir Andronachi este asociat cu Vladimir Plahotniuc, care de săptămâna trecută se află pe lista sancțiunilor SUA pentru rolul său în corupția sistemică din R. Moldova. În al doilea rând, având în vedere starea de război, Ucraina are o anumită politică față de persoanele cu cetățenie străină care intră în țara lor”.

Vladimir Andronachi a fost plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție, fiind cercetat în dosarul „Frauda bancară”, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. El pledează nevinovat. Fostul deputat figurează și în dosarul penal „Metalferos”. Procuratura Anticorupție a anunțat, joi, sechestre în sumă de aproximativ 26 milioane de lei, inclusiv pe bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii și mijloace bănești atribuite lui Vladimir Andronachi.

Tot în dosarul „Frauda bancară” a fost reținută și o altă persoană. Potrivit Procuraturii Anticorupție, persoana reținută este bănuită de participare la infracțiunea de escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul lui Vladimir Plahotniuc, aceasta fiind o persoană apropiată fostului lider al Partidului Democrat din Moldova.

Procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat, miercuri, percheziții la sediul central al Partidului „Șor” în dosarul finanțării ilegale a formațiunii politice. În cadrul descinderilor au fost ridicate 321 de mii de lei, iar opt persoane au fost reținute. Potrivit Procuraturii Anticorupție, mijloacele bănești erau destinate pentru plata neoficială a salariilor, achitate în plic angajaților partidului din partea, citez, „grupului criminal organizat”.

Procurorii anticorupție Mihail Ivanov și Vasile Plevan au fost desemnați de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcția de șefi adjuncți interimari ai Procuraturii Anticorupție. Astfel, candidații propuși de membrii Consiliului urmează să fie numiți în funcție prin ordinul procurorului general interimar, Ion Munteanu. Mihail Ivanov deține funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție din noiembrie 2010, iar Vasile Plevan este procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție din octombrie 2019.

Deputați socialiști, foști angajați ai Centrului Național Anticorupție și ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, angajați ai reședinței prezidențiale de la Condrița, foști miniștri și chiar un fost prim-ministru vor face declarații în favoarea ex-președintelui Igor Dodon, cercetat penal în așa numitul dosar „kuliok”. Curtea Supremă de Justiție a finalizat, luni, ședința preliminară în dosarul în care se va cerceta episodul filmat în iunie 2019, atunci când Igor Dodon a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră în care se presupune că ar fi fost bani. Mai multe detalii despre cum a decurs ședința aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

În dimineața zilei de luni, 31 octombrie, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R. Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, nu au fost înregistrate victime, dar aproximativ 30 de locuințe au fost avariate. La scurt timp, Ministerul Apărării a anunțat că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat zboruri ilegale în spațiul aerian al R. Moldova, iar Ministerul de Externe de la Chișinău a declarat „persona non grata” pe teritoriul R. Moldova un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Autoritățile de la Moscova au amenințat Chișinăul că vor oferi, citez, „un răspuns corespunzător”.

Mii de comentarii care-l laudă pe Ilan Șor curg zilnic pe paginile de Facebook ale deputatului fugar și pe paginile afiliate acestuia. Analizând profilurile celor mai activi comentatori, Ziarul de Gardă a constatat că cea mai mare parte dintre cei care „îl ridică în slăvi” pe deputatul condamnat în dosarul fraudei bancare sunt, de fapt, profiluri false, create exact în perioada în care au început protestele antiguvernamentale ale Partidului „Șor”.

Mai multe detalii aflați din ancheta publicată pe zdg.md și pe canalul nostru de YouTube. Vă recomandăm să vedeți sau să ascultați și podcastul ZeDeCe. Colega noastră Natalia Zaharescu a discutat cu invitații săi despre sancțiunile americane impuse oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Situația de pe piața energetică din R. Moldova rămâne în continuare incertă. După ce „Gazprom” a limitat volumul de gaze naturale livrate către R. Moldova, directorul companiei „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că reprezentanții concernului rus nu au motive întemeiate de a nu livra R. Moldova cantitatea de gaze naturale convenită în contract.

Vadim Ceban, directorul Moldovagaz: „Într-adevăr avem convenite în contract aceste volume. Noi nu găsim argumentarea în contract care ar sta la baza acestui refuz sau a limitării acestor volume. Chiar dacă nu au fost îndeplinite anumite angajamente, înțelegeri care din factori obiectiv nu au fost îndeplinite la nivel inclusiv de acționar. Unicul argument pe care l-am primit și respectiv este valabil și pentru luna noiembrie este faptul că, pe teritoriul Ucrainei, Gazpromul nu poate transporta gaze naturale, adică nu poate injecta printr-un punct de interconectare care se află la Sahranovca, partea de est a Ucrainei, și respectiv rămâne doar un punct prin care ei transportă gazele naturale care ajung în R. Moldova. Ceea ce în opinia noastră și, discutând cu operatorul de sistem din Ucraina, nu este un argument palpabil pentru noi ca să nu primim aceste volume”.

Reprezentanții companiei „Gazprom” au anunțat că, în noiembrie, vor livra Republicii Moldova doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă numai 51% din volumele agreate conform contractului. În contextul crizei energetice, Statele Unite ale Americii vor oferi Republicii Moldova un suport financiar în valoare de 19,5 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice și reducerea dependenței de o singură sursă de alimentare. 

Iar energia electrică s-a scumpit din nou. Consumatorii Premier Energy vor achita 4 lei și 77 de bani per kWh (fără TVA), cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual, iar consumatorii din nordul țării, clienți ai Societății pe Acțiuni Furnizarea Energiei Electrice Nord, vor achita 4 lei și 81 de bani per kWh (fără TVA), cu 1 leu și 60 de bani mai mult față de tariful actual. Noile prețuri vor fi aplicate în facturi începând cu 4 noiembrie.

Iar regimul duty-free a fost eliminat pe teritoriul R. Moldova. Parlamentul a votat, joi, în lectură finală un proiect de lege în acest sens. Astfel, comercializarea mărfurilor în unitățile comerciale din zonele vamale va fi impozitată. Magazinele duty-free existente vor activa până la expirarea licenței.

Războiul din Ucraina a fost marcat și-n această săptămână de atacuri cu drone și rachete ale rușilor asupra infrastructurii civile ucrainene. Obiectivele energetice ale țării au fost afectate grav, iar din cauza bombardamentelor rusești centrala nucleară de la Zaporojie a fost deconectată de la rețeaua de curent. Totodată, în această săptămână trupele ruse au atacat masiv orașele Bahmut și Soledar din regiunea Donețk.

Iar câștigătoarea de săptămâna trecută este… Daria Bejenaru, care consideră că unui cartonaș roșu i-ar sta bine… într-o pungă neagră, făcând aluzie la celebrul „kuliok” cu calendar. Daria, îți mulțumim că ne urmărești și te rugăm să ne contactezi la această adresă de email pentru a afla cum poți primi premiul.

Iar dacă îți dorești și tu un obiect cu însemnele ZeDeGe, participă la concursul nostru sau intră oricând pe zdg.one și plasează o comandă. Astfel te alegi cu un accesoriu util și susții jurnalismul de investigație.