Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Reprezentanții Partidului „Șansă” au…

VIDEO Reprezentanții Partidului „Șansă” au fost excluși din cursa electorală, precizările SIS privind atacurile Rusiei asupra R. Moldova și detalii despre compensațiile la energie | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Reprezentanții Partidului „Șansă” au fost excluși din cursa electorală, mai mulți alegători care au primit câte 1000 de lei pentru a vota în favoarea unui partid au predat banii poliției, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat licențele de emisie pentru șase posturi de televiziune afiliate oligarhilor Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, iar platforma compensatii.gov.md a fost deschisă pentru înregistrare.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Cu două zile înainte de alegerile locale generale, Comisia pentru Situații Excepționale a decis excluderea din scrutin a tuturor candidaților partidului Șansă, afiliat lui Ilan Șor. Premierul Dorin Recean susține că decizia a fost luată din considerente de securitate națională, fiind acumulate sute de probe audio, video și mii de mărturii care atestă un val de corupere politică a cetățenilor. Ca urmare a deciziei CSE, în dreptul tuturor concurenților electorali din partea partidului Șansă, va fi aplicată ștampila cu mențiunea RETRAS.

Decizia CSE a venit la scurt timp după ce directorul Serviciului de Informații și Securitate a anunțat că Federația Rusă ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizarea R. Moldova. Potrivit lui, banii ar fi utilizați, inclusiv de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea partidului Șansă.

Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate: „Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din Federația Rusă, conectați la administrația președintelui Federației Ruse și serviciile ruse de securitate. Autorii acestui scenariu, pe teritoriul R. Moldova, au fost stabiliți a fi exponenți ai grupului criminal organizat condus de Ilan Șor, persoană inclusă în lista de sancțiuni internaționale și condamnat la 15 ani de privațiune de libertate”.

Între timp, patru persoane din nordul R. Moldova, care ar fi primit câte 1000 de lei de la reprezentanții unui partid politic pentru a vota în favoarea acestuia la alegerile locale din 5 noiembrie, au predat benevol organelor de drept mijloacele bănești pe care le-au primit. Potrivit poliției, aceștia au decis să predea banii pentru a nu deveni subiecți ai răspunderii penale. Deși poliția nu a comunicat numele partidului politic, anterior șeful IGP a anunțat despre cazuri de corupere a alegătorilor și falsificarea semnăturilor în listele pentru susținerea așa-numitor candidați independenți, dar care, de fapt, erau promovați de partidul „ȘANSĂ”, controlat de fostul deputat Ilan Șor, condamnat la închisoare în dosarul fraudei bancare.

Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat, la propunerea Serviciului de Informații și Securitate, licențele a șase posturi de televiziune pe motiv că activau cu „multiple încălcări ale legislației”. Este vorba despre canalele Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3, afiliate oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Alexandru Musteața, directorul Serviciului de Informații și Securitate: „Aceste posturi promovează constant narative manipulatoare, care alături de agresiunea informațională promovată de factorul extern generează o sursă suplimentară de instabilitate în vecinătatea Ucrainei, a NATO și a UE. Politica editorială a acestor posturi este orientată spre lansarea unei campanii de dezinformarea în interesul persoanelor fizice sau juridice incluse în listele de sancțiuni internaționale ale UE, SUA, precum și grupul criminal Șor”.

Totodată, șeful SIS a cerut blocarea a 31 de site-uri care, potrivit lui, pun în pericol spațiul informațional al R. Moldova. Dintre acestea, 21 sunt gestionate de entități din Federația Rusă.

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a suspenda licențele celor 6 posturi de televiziune a trezit reacții diferite din partea experților media. Un grup de ONG-uri și-a exprimat îngrijorarea în raport cu hotărârea luată și a cerut autorităților să comunice „neîntârziat” argumentele și probele ce au stat la baza acesteia. ZdG a analizat cine sunt în prezent proprietarii și administratorii acestor televiziuni și vă prezintă detalii pe zdg.md.

A fost lansat Programul „Ajutor la contor” pentru sezonul rece 2023-2024. Astfel, pentru a beneficia de compensaţii la energie, cetățenii se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md până pe 25 noiembrie. Compensaţiile vor fi acordate în factură la energie termică, gaze naturale şi energie electrică, dar și sub formă de plată monetară lunară în sumă fixă de 800 de lei. Spre deosebire de anul trecut, persoanele care nu se vor înregistra în sistemul informațional nu vor beneficia de compensații.

Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale: „Ca și anul trecut, valoarea compensației va depinde de mai mulți factori: venitul disponibil în cadrul gospodăriei, consumul istoric, câți membri sunt în acea gospodărie, dacă în acea gospodărie avem membri care au un venit stabil sau dacă sunt pensionari, persoane cu dizabilități, copii, studenți”.

Cetățenii care nu au acces la internet pot solicita ajutor din partea asistenților sociali și a bibliotecarilor pentru a se înregistra pe platforma compensatii.gov.md.

Directorul interimar al Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Vasile Popa, a fost numit în funcția de director al instituției, iar Gheorghe Josanu a fost desemnat în calitate de director adjunct al SPPS. Decretele în acest sens au fost semnate de președinta Maia Sandu pe 1 noiembrie. Vasile Popa este soțul consilierei municipale de pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate, Zinaida Popa. În luna ianuarie 2023, președinta Maia Sandu i-a conferit lui Vasile Popa gradul special de general-maior al SPPS.

Cu patru zile înainte de alegerile locale generale, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a promis locuitorilor regiunii gaze naturale la un preț mai mic decât în restul țării. Aceasta a anunțat, miercuri, că a fost semnat un contract între NORDGAZ FURNIZARE, un SRL care-și are sediul juridic la Bălți, și o companie din Turcia. Potrivit unui document publicat de Guțul, contractul ar fi fost încheiat pe un termen de un an. A doua zi după anunțul lui Guțul, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că documentul este un fals și că firma din Turcia a negat oficial că ar fi semnat un astfel de contract.

Victor Parlicov, ministrul Energiei: „Pe foile care au fost publicate lipsesc datele de identificare a companiilor, lipsește ștampila. În Turcia se operează cu ștampile. Ștampila companiei turcești lipsește. Compania din Turcia a negat într-un e-mail faptul că ei s-ar fi ocupat de gaze și că ar fi semnat un asemenea contract”.

Modul în care a fost făcut un drum din satul Buda, raionul Călărași, promis în mai multe campanii electorale, a stârnit indignarea localnicilor. Drumul, care trece prin fața grădiniței și ajunge până aproape de marginea localității, este „văluros” și are deja mai multe crăpături.  În aceleași zile, la Buda a mai fost făcut un drum, care trece prin fața casei unui consilier local. Iar în 2022 un drum din beton a fost făcut și pe strada pe care locuiește primărița satului. Cum arată, comparate, cele trei drumuri și ce explicații aduc primărița și consilierul, vedeți în articolul și materialul video publicate pe zdg.md.

Deputatul transfug Alexandr Nesterovschi, reținut în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice, va petrece încă 30 de zile după gratii. Fiind deținut într-un izolator din Chișinău, Nesterovschi, care este candidatul Partidului „Renaștere” la funcția de primar al municipiului Bălți, nu-și va putea exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie.

Între timp, Centrul Național Anticorupție a publicat imagini video din dosarul în care deputata transfugă Irina Lozovan și soțul acesteia, consilier în Consiliul raional Ocnița, Pavel Gîrleanu, sunt învinuiți de acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui „grup criminal organizat” și complicitate la infracțiune. Conform procurorilor, după ce Partidul Șor a fost declarat neconstituțional de Înalta Curte, oligarhul Ilan Șor i-a oferit Irinei Lozovan mijloace bănești pentru identificarea mai multor primari și consilieri locali pe care să-i convingă să adere la Partidul „Renaștere”, controlat de Ilan Șor. 

Și șeful Procuraturii Ungheni, Dumitru Triboi, implicat în accidentul rutier de la Bahmut, în urma căruia patru persoane și-au pierdut viața, rămâne în arest preventiv. Decizia a fost luată luni de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au respins recursul depus de avocatul procurorului.

Iar șeful suspendat al Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas, și patru complici de-ai săi vor compărea pe banca acuzaților. Procurorii au finalizat urmărirea penală și au trimis în instanța de judecată cauza penală în care Tanas este cercetat pentru îmbogățire ilicită, practicarea ilegală a activității financiare și fals în declarațiile de avere și interese personale.

După comunicatul Procuraturii Anticorupție privind remiterea în instanța de judecată a dosarului, Ghenadie Tanas a solicitat redacției noastre dreptul la replică. Într-un document transmis ZdG, Tanas afirmă că toate probele prezentate de către apărătorii săi, care i-ar demonstra nevinovăția, ar fi fost neglijate în totalitate de către acuzare, fiind puse la baza învinuirii sale împrumuturi și bunuri mobile şi imobile care nu i-ar aparține.

Săptămâna aceasta, comandantul forțelor ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că războiul se îndreaptă spre o „etapă de lupte statice”, fază care ar putea permite Moscovei să-și refacă puterea militară. Între timp, autoritățile din Germania au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include mai multe drone și vehicule blindate.