Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Reprezentanții MSMPS susțin că…

VIDEO Reprezentanții MSMPS susțin că vaccinul Sputnik-V nu va fi administrat deocamdată în R. Moldova

Foto: Digi 24

Vaccinul rusesc Sputnik-V nu va fi administrat deocamdată în R. Moldova, întrucât nu este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cel puțin, asta spun reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), fiind întrebați de jurnaliști luni, 1 martie, dacă moldovenii vor fi vaccinați împotriva COVID-19 cu Sputnik-V.

Coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, susține că vaccinurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca „sunt sigure și eficiente”.

„Comitetul Național de Experți în Imunizare la ultima ședință a decis că populația va primi vaccinuri sigure, care sunt aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului și acele care au fost consimțite în lista de aprobare urgentă a OMS. La moment, sunt trei vaccinuri în lista OMS: Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Ultima informație este că în SUA deja a fost aprobat și vaccinul Johnson & Johnson. Deci, aceste vaccinuri sunt sigure și eficiente. Poziția noastră este ca populația să primească aceste vaccinuri. Da, într-adevăr sunt țări care aprobă și vaccinurile care nu au fost precalificate în lista de aprobare de urgență a OMS, cum este și cazul vaccinului Sputnik-V”, a spus Revenco.

La 26 februarie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) din R. Moldova a autorizat vaccinurile Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, dar și vaccinul Gam-COVID-Vac, vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2 (Sputnik-V).

Marți, 2 martie, începe prima etapă de vaccinare anti-COVID-19 în R. Moldova. La această primă etapă va fi efectuată imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Campania de vaccinare începe după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

Cele peste 21 de mii de doze de vaccin au fost distribuite Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, precizează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Conform Planului Național de Imunizare, vaccinul va fi distribuit către instituțiile medico-sanitare publice (prin intermediul Centrelor de Sănătate Publică Teritoriale) și va fi lansată prima etapă a campaniei de vaccinare. 

Prima etapă de vaccinare prevede imunizarea cadrelor medicale din secțiile de reanimare și terapie intensivă, precum și a personalului din cadrul secțiilor spitalicești cu profil COVID-19. Apoi, va fi vaccinat tot personalul medical, adaugă MSMPS.

Potrivit deciziei Guvernului de la București, cele peste 21 de mii de doze de vaccin constituie prima tranșă din cele 200 de mii de doze pe care România le va oferi ca ajutor umanitar locuitorilor R. Moldova.

Această donație de vaccin face parte din pachetul de sprijin pentru R. Moldova anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chișinău în data de 29 decembrie 2020 și este un sprijin esențial pentru personalul medical din sistemul de sănătate al R. Moldova, care se află în prima linie a luptei împotriva COVID-19.

De asemenea, Uniunea Europeană a alocat un pachet în valoare de 128 de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova în lupta împotriva crizei COVID-19, livrând materiale și echipamente medicale, oferind sprijin pentru consolidarea sistemului de sănătate și redresarea economică,
precum și susținerea grupurilor vulnerabile.

La 26 februarie, MSMPS a primit o notificare de la platforma COVAX, prin care a fost confirmată livrarea primului lot de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru R. Moldova.

În perioada 28 februarie – 3 martie, în țară ar urma să ajungă 14.400 doze de vaccin AstraZeneca.