Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Primăria Chișinău planifică procurarea…

VIDEO Primăria Chișinău planifică procurarea a 100 de autobuze noi

Primăria municipiului Chișinău planifică să procure în acest an 100 de autobuze noi pentru renovarea Parcului Urban de Autobuze. Potrivit primarului de Chișinău, Ion Ceban, mijloacele de transport urmează a fi procurate din Belarus, la prețul de 120 de mii de euro bucata.

În cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), edilul capitalei a precizat că materialul rulant al Parcului Urban de Autobuze este uzat, vârsta medie a mijloacelor de transport fiind de peste 14 ani. Totodată, autobuzele ar avea un parcurs mediu de circa 830 de mii de km.

„Belarus este gata să ofere cofinanțare. Ei sunt gata să acopere 2/3 de la rata de bază a BNM. Asta ar însemna că dacă avem un credit în lei, cu 8% anual, 3.5 ar fi acoperit de partea belarusă și în instanță finală ar însemna că 4,5% este rata dobânzii pe care trebuie să o achităm noi”, a declarat primarul.

Respectiv, primarul vine cu inițiativa de a renova materialul rulant al Parcului prin achiziționarea a 100 de autobuze noi ce urmează a fi procurare din Belarus, însă asamblate la Chișinău. Pentru realizarea procesului este însă necesară aprobarea CMC-ului.

Potrivit lui Ceban, autobuzele vor fi dotate cu aparate de aer condiționat, camere de supraveghere și rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități.

În prezent, Parcul Urban de Autobuze dispune de 143 de unități de transport care circulă pe 23 de rute urbane și suburbane.