Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Prim-ministra Gavrilița, despre cum…

VIDEO Prim-ministra Gavrilița, despre cum statul se va asigura că accesul în cafenele și alte unități publice va fi permis doar în baza certificatului COVID-19: „Verificarea este în responsabilitatea angajatorului”

În contextul în care de mâine, 1 octombrie, în restaurante, cafenele și alte unități publice va fi permis accesul doar în baza certificatului COVID-19, dacă localitatea este în pragul de alertă roșu, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, susține că verificarea respectării măsurilor de sănătate publică ține de „responsabilitatea angajatorului sau a organizatorului”.

„ (…) Verificarea este în responsabilitatea angajatorului sau organizatorului și evident că pot fi aplicate sancțiuni în limita cadrului juridic existent. În același timp, îndemnul meu este să nu așteptăm sancțiuni, pentru că statul nu poate fi în fiecare restaurant, în fiecare zi, la fiecare oră și să stea cu bâta. Aceste măsuri sunt reguli de bun simț, care au fost elaborate inclusiv în consultări care balansează interesele agenților economici și interesele noastre de sănătate publică. Vedem că ritmul de creștere a îmbolnăvirilor nr cauzează limite. Nu mai avem locuri în spitale, de aceea putem trece împreună dacă suntem solidari. Să nu ne gândim doar la propria persoană, dar să ne gândim la interesul public”, a declarat Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă, după ședința Guvernului.

În contextul în care în România, dar și în alte țări din UE, există deja o aplicație care avertizează utilizatorul dacă a intrat în contact cu o persoană infectată cu COVID-19, prim-ministra Natalia Gavrilița susține că, în următoarele zile, autoritățile din țara noastră vor lansa o aplicație asemănătoare.

„Pe 13 august, la prima ședință a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în prima săptămână după învestirea acestui Guvern, am adoptat o decizie care împuternicește vicepremierul pe digitalizare să lucreze la o aplicație care va fi gata în următoarele câteva zile și va funcționa ca și în alte țări. Se lucrează la aplicație mai bine de o lună”, a declarat Natalia Gavrilița.

Măsurile de sănătate publică pentru gestionarea pandemiei COVID-19 vor fi aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare în fiecare localitate în parte. Astfel, de la 1 octombrie în localitățile aflate sub cod roșu accesul în unitățile HoReCa vor avea acces doar persoanele vaccinate sau testate negativ pentru COVID-19. Decizia a fost adoptată în cadrul ședinței de miercuri, 22 septembrie, a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) în urma consultărilor cu specialiștii în sănătate publică și cu mediul de afaceri. Detalii aici.

Astfel, Comisia a adaptat pragurile de incidență de infectare cu COVID-19 recomandate de Organizația Mondială a Sănătății la necesitățile sistemului de sănătate și la realitățile economice și sociale ale R. Moldova. 

Certificat de vaccinare vor prezenta și vizitatorii evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive), care vor fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane în spații interioare, respectiv 250 de persoane în spații exterioare. La o  capacitate de 50%  vor activa teatrele, cinematografele, sălile de concert, cu obligația ca toți vizitatorii să prezinte certificatul COVID-19.