Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Președinta Maia Sandu: „Vă…

VIDEO Președinta Maia Sandu: „Vă așteptăm acasă nu doar în vacanțe. Vă așteptăm să reveniți cu experiențele pe care le-ați trăit, cu exemplele pe care le-ați văzut și cu studiile pe care le-ați făcut”

R. Moldova se schimbă iar cetățenii au ales calea dezvoltării după modelul european, a afirmat președinta R. Moldova Maia Sandu în discursul de deschidere a Zilelor Diasporei, care se desfășoară la Chișinău în perioada 19-20 august. Potrivit șefei statului, bogăția principală a R. Moldova sunt oamenii, oriunde nu s-ar afla, de aceea „suntem datori să avem grijă de această resursă și să o valorificăm pe deplin”.

Astfel, președinta Maia Sandu și-a exprimat aprecierea pentru cetățenii stabiliți peste hotare, care nu au uitat de R. Moldova, „țara în care s-au născut, îi interesează ceea ce se întâmplă aici și doresc să se implice în dezvoltarea țării”.

„A fost un an greu, marcat de mai multe crize, un an care a evidențiat vulnerabilitățile țării noastre și ne-a arătat că avem de făcut mai mult decât am presupus pentru stabilizarea R. Moldova și așezarea ei pe un parcurs clar, ireversibil, de modernizare și dezvoltare.

Dar în pofida dificultăților, am reușit câteva lucruri importante: am început curățarea instituțiilor statului de corupție în toate domeniile, am pornit reforma justiției, care urmărește construirea unei justiții eficiente și independente, care să asigure supremația legii”, susține șefa statului.

Aceasta a mai spus că autoritățile lucrează la îmbunătățirea calității serviciilor publice, reabilitarea infrastructurii și încurajează cercetarea și dezvoltarea. Totodată, apropierea de Uniunea Europeană aduce noi oportunități de creștere, care urmează să fie valorificate, a menționat Sandu.

„Mai avem nevoie de timp și de resurse pentru a curăța definitiv țara noastră de influențe oligarhice și pentru a consolida democrația în Moldova. Lucrurile mari nu se fac peste noapte, dar muncim zi de zi, onest și cu convingere, pentru dezvoltarea țării”, a mai declarat președinta.

R. Moldova are nevoie de oameni profesioniști în toate domeniile, susține șefa statului, care a menționat-o pe noua șefă a Procuraturii Anticorupție, „o care a ales să revină recent în Moldova după o carieră frumoasă de procuror în Statele Unite”.

„Noi vă așteptăm acasă nu doar în vacanțe. Vă așteptăm să reveniți cu experiențele pe care le-ați trăit, cu exemplele pe care le-ați văzut și cu studiile pe care le-ați făcut. Vă așteptăm să reveniți ca să fiți alături de cei dragi”, a spus Maia Sandu.

La Chișinău se desfășoară Zilele Diasporei 2022. Potrivit Biroului Relații cu Diaspora, evenimentul are loc în perioada 19-20 august, la Palatul Republicii, de pe strada Maria Cebotari 16.

Potrivit Biroului Relații cu Diaspora, pe parcursul celor două zile, membrii diasporei care vor participa la Zilele Diasporei, vor avea parte de un dialog deschis cu reprezentanții autorităților, în același timp, vor avea posibilitatea să participe în cadrul a două ateliere privind promovarea produsului turistic al R. Moldova și sesiune de networking între asociațiile diasporei și cele de băștinași, precum și vor asculta povești reale „pe prispa casei” din experiența diasporei și migranților reîntorși.

Totodată, în incinta Palatului Republicii sunt amenajate o expoziție de fotografie, expoziții tematice ale asociațiilor din diasporă și ale asociațiilor de băștinași, dar și stand-uri ale instituțiilor publice.

„Necesitatea organizării Zilelor Diasporei în R. Moldova vine din dorința de a realiza un mecanism de stabilire a relațiilor de dezvoltare și de colaborare cu compatrioții din străinătate, de consolidare a reprezentanților diasporei și structurilor lor obștești, promovarea intereselor naționale, asigurarea dialogului între conaționalii de peste hotare şi autoritățile de stat, dezvoltarea și promovarea dialogului cultural artistic tradițional”, susțin reprezentanții Biroului Relații cu Diaspora.

Evenimentul dedicat Zilelor Diasporei se va încheia cu o ceremonie festivă, în cadrul căreia vor evolua „oameni talentați din diaspora”.