Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Președinta CC explică decizia…

VIDEO Președinta CC explică decizia Înaltei Curții prin care a fost declarat neconstituțională prevederea privind ridicarea mandatului judecătorului constituţional în cazul unui conflict de interese

Foto ZDG

Președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, explică decizia Înaltei Curți pronunțată vineri, 9 iulie, prin care a fost declarată neconstituțională prevederea din Legea cu privire la CC privind ridicarea mandatului judecătorului constituţional în cazul unui conflict de interese.

Curtea Constituțională (CC) a admis sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco, care a fost depusă după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat un control în privința președintei CC, Domnica Manole, astfel fiind declarată neconstituțională prevederea Articolul 19 (1) lit. (e) din Legea cu privire la CC.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat CC pe 25 iunie curent, după ce ANI a inițiat un control în privința Domnicăi Manole. Prin sesizarea depusă Litvinenco a solicitat Înaltei Curți declararea neconstituționalității Articolului 19 alin. 1 lit. (e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională.

Autorul sesizării a menționat că „în situația în care ANI ar avea competența să verifice dacă judecătorii constituționali au participat la adoptarea deciziilor cu caracter jurisdicțional, fiind în conflict de interese, ar fi în situația în care s-ar atenta la independența CC și a judecătorilor constituționali”.