Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Moldova, mai aproape de…

VIDEO Moldova, mai aproape de UE, Dodon rămâne în arest, 15 miniștri – evaluați și noutăți despre războiul din Ucraina | Săptămâna de Gardă

La sfârșitul acestei săptămâni, la Bruxelles, s-a scris o nouă filă de istorie pentru parcursul european al R. Moldova. Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

O perspectivă exactă de aderare la Uniunea Europeană, justiție corectă, instituții publice reziliente, acces la o piață internațională extinsă pentru producătorii moldoveni, dezvoltare durabilă, independență economică și energetică, atractivitate pentru investitori străini, asistență și sprijin pentru realizarea reformelor în domeniile-cheie, acces direct la programe europene. Acestea sunt câteva dintre beneficiile de care se va bucura R. Moldova odată cu obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE. Acum, țara noastră trebuie să implementeze un set de măsuri pentru a putea deschide ulterior negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Decizia istorică a Consiliului European de a acorda statut de candidat Republicii Moldova și Ucrainei, a fost comentată imediat de președinții celor două state, Maia Sandu și Volodimir Zelensky. „Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris Maia Sandu. Iar președintele ucrainean a menționat într-o postare pe Twitter că „Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”  și că, în opinia sa, „viitorul Ucrainei este în UE”.

Starea de urgență în R. Moldova, instituită inițial la 24 februarie, în contextul războiului din Ucraina, a fost prelungită cu încă 45 de zile, începând cu data de 24 iunie. 

Mai mulți fermieri au organizat marți un protest în mai multe raioane din R. Moldova. Agricultorii au scos tractoarele pe trasee și au afișat pancarte cu mesaje precum: „Fermierii cer respect!”, „Țăranii hrănesc Moldova!” și „Motorina nu este un lux pentru țărani!”. Acțiunea fermierilor a avut loc în contextul scumpirii carburanților și după ce, spun ei, au cerut sprijinul autorităților însă nu au primit un răspuns satisfăcător.

Cu o zi înainte de protestul fermierilor, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul va compensa până la 100% din valoare accizelor la motorina utilizată în anul 2022 de fermieri. Astfel, potrivit Guvernului, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Anunțul a fost făcut în cadrul unei ședințe de lucru organizate de Executiv cu reprezentanții unei asociații de fermieri. Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, spune că această decizie este una bună, dar întârziată.

Cei cincisprezece miniștri din Guvernul condus de Natalia Gavrilița sunt supuși unei evaluări interne. Anunțul a fost făcut de președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a spus că evaluarea se face pe domenii și ministere, menționând în acest context că „remanierile sunt o chestie normală în orice guvern”, iar cu alte informații la acest subiect, în cazul în care vor fi, va reveni prim-ministra Gavrilița abia după finalizarea evaluării.

Iar patru ambasadori revin acasă. Guvernul i-a rechemat pe ambasadorii R. Moldova din Qatar, Emiratele Arabe Unite, Regatul Țărilor de Jos și Marea Britanie. Urmează să vedem cine le va lua locul în misiunile diplomatice din cele patru state.

Consiliul Municipal Chișinău continuă să-i dea tot mai multă putere primarului Ion Ceban. După ce primarul general a fost împuternicit săptămâna trecută să aprobe tarifele pentru călătoria în transportul public din municipiul Chișinău, în această săptămână Ceban a fost delegat de Consiliu să decidă și tarifele pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor din municipiul Chișinău. Pe site-ul nostru avem lista cu noile tarife anunțate de edilul pentru transportarea deșeurilor.

Vă mai spunem că după majorarea tarifului pentru călătoriile cu autobuzul și troleibuzul, autoritățile municipale anunță că, de la 1 iulie, și călătoriile cu microbuzul se vor scumpi. Astfel, o călătorie pe rutele de maxi-taxi din raza orașului Chișinău va costa 6 lei. Potrivit primarului general al capitalei, în suburbii călătoriile cu microbuzul se vor majora în funcție de trasee și kilometraj, și ar putea ajunge până la 12 lei.

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile. De asemenea, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit pentru încă 20 de zile măsura de arest în izolator pentru cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu, cel care a încercat să înghită o recipisă care ar fi confirmat tranzacții cu bunuri imobile de peste 700 de mii de euro.

Tot în această săptămână procurorii anticorupție l-au anunțat pe fostul președinte Dodon despre aplicarea sechestrului pe mai multe bunuri atribuite acestuia. Printre bunurile sechestrate se numără casa lui Igor Dodon din Chișinău, mai multe imobile din Sadova și Molovata și 4 mașini înscrise pe numele unei persoane interpuse. 

Iar magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au decis în această săptămână înlocuirea arestului preventiv aplicat în privința ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, cu arestul la domiciliu, pe un termen de 30 zile. Procuratura Anticorupție a anunțat că a contestat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău mandatul de arest la domiciliu aplicat în privința fostului șef de la SIS cercetat pentru îmbogățire ilicită.

„Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, a fost amendată cu 31 de milioane de lei de Consiliul Concurenței, pe motiv că nu a executat la timp o decizie anterioară a Consiliului, prin care au fost constatate practici abuzive în raport cu una dintre companiile care prestează servicii de handling la sol în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău.

O veste bună vine de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a decis să ofere R. Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro pentru sporirea securității energetice, prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze pentru complementarea celor furnizate în prezent de Gazprom.

Rușii au reușit să cucerească peste jumătate din orașele din regiunea Donețk, iar forțele ucrainene sunt încercuite de armata rusă la Lisiciansk. Bătălia pentru două orașe cheie din estul Ucrainei, Severodonețk și Lisiciansk, se îndreaptă către „un punct culminant înfricoșător”, a spus Oleksei Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky. Din informațiile existente, Rusia controlează întregul oraș Severodonețk, cu excepția uzinei chimice Azot.

Iar președintele Zelensky avertizează că Rusia vrea să transforme orașele din regiunea Donbas „într-un nou Mariupol”, orașul-port de la Marea Neagră transformat de ruși într-o ruină.

Între timp, mai multe țări din Uniunea Europeană fac presiuni pentru a începe implementarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului și doresc, de asemenea, ca Kievului să-i fie acordat mai mult sprijin militar. Același lucru l-a cerut la sfârșitul săptămânii și președintele Zelensky. El a menționat că aproximativ o treime din cele 27 de guverne ale UE, majoritatea state nordice și estice, îi cer Comisiei Europene să înceapă să lucreze la o a șaptea rundă de sancțiuni.