Principală  —  Video  —  Reportaj   —   VIDEO/ Moldova, gazda romilor fără…

VIDEO Moldova, gazda romilor fără acte veniți din Ucraina. Aici le sunt perfectate documente moldovenești, dar în alte state nu pot merge

Sunt ca și blocați în Republica Moldova. Romii din Ucraina care au fugit de război și au ajuns în țara noastră neavând vreun fel de documente, nu pot merge mai departe, în state europene. Aici, în schimb, primesc azil și le sunt perfectate acte de identitate moldovenești așa încât să își poată duce traiul fără probleme.

Refugiații din Ucraina beneficiază de următoarele facilități:      

  • Obținerea IDNP-ului cu titlu gratuit prin intermediul Agenției Servicii Publice sau a site-ului www.dopomoga.gov.md este o facilitare pentru străini.
  • O altă măsură facilitară este faptul că nu se percepe taxa de stat (1440 lei) pentru acordarea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă cetățenilor ucraineni (derogare de la prevederile lit. g) alin. (3) art. 3 al Legii taxei de stat nr. 1216/1992), astfel aceștia au posibilitatea de ași legaliza dreptul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova.
  • De asemenea poate fi perfectat dreptul de ședere fără anexarea la pachetul de documente a cazierului judiciar, fiind acceptată declarația pe proprie răspundere a cetățeanului ucrainean.
  • Străinii din Ucraina care nu dețin acte de identitate sau dețin un act de identitate expirat și la moment se află pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să se adreseze la Ambasada Ucrainei în Republica Moldova pentru a solicita prelungirea valabilității sau obținerea unui act de identitate sau Certificat de recunoaștere a identității.