Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Macron la Chișinău, călătoriile…

VIDEO Macron la Chișinău, călătoriile cu troleibuzul – mai scumpe, Galina Dodon bănuită de complicitate la îmbogățire ilicită, Drăgălin vine din SUA la Chișinău și pedepse mai dure pentru șoferii nedisciplinați | Săptămâna de Gardă

Vizite istorice la Chișinău și la Kiev, Galina Dodon – învinuită în dosarul „Kuliok”, pedepse mai dure pentru șoferii vitezomani și transport public mai scump în Chișinău. Iar duminică vom avea un concert organizat de omul lui Platon, în paralel cu un protest al partidului Șor.

O vizită care ar putea deveni istorică a avut loc la sfârșitul acestei săptămâni. Președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul italian, Mario Draghi, cancelarul german, Olaf Scholz, și președintele României, Klaus Iohannis, au mers joi împreună la Kiev, unde s-au întâlnit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelensky.

Un eveniment de importanță istorică a avut loc și la Chișinău. Înainte de a ajunge la Kiev, șeful de la Élysée, Emmanuel Macron, a efectuat o primă vizită în R. Moldova. Președintele Franței a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu la Reședința de Stat. Acolo au avut loc discuții între cei doi lideri și au fost semnate trei acorduri: Convenția cu privire la evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale; Acordul privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare, Proparco și Expertise France în R. Moldova, precum și un contract de credit în valoare de 15 milioane de euro din partea Agenției Franceze de Dezvoltare pentru țara noastră.

După partea oficială, șeful statului francez, însoțit de Maia Sandu, a traversat pe jos centrul Capitalei până la terasa unei cafenele, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali moldoveni. La finalul vizitei în R. Moldova, Macron a publicat un mesaj în limba română pe pagina sa de Facebook în care a mulțumit poporului Republicii Moldova și locuitorilor Capitalei pentru primirea călduroasă. Liderul francez a mai menționat că R. Moldova și Franța au multe lucruri în comun și au multe de făcut împreună.

În baza unei dispoziții a primarului capitalei, Ion Ceban, din 1 iulie curent, cetățenii vor plăti 6 lei pentru o călătorie cu troleibuzul sau autobuzul. Cât vor costa abonamentele lunare și ce spun experții despre majorarea tarifului pentru deplasarea cu mijloacele de transport în comun din Chișinău, găsiți într-un articol publicat pe zdg.md.

Iar printr-o dispoziție a Direcției generale educație, tineret și sport mai mulți elevi și profesori au fost obligați să îmbrace haine festive, eșarfă și tocă pentru absolvenți și să participe sâmbătă la Programul cultural-distractiv dedicat absolvenților cu genericul „Gala absolvenților – 2022”, organizat de Primăria municipiului Chișinău în Parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani al capitalei.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au calificat dispoziția Direcției Educație a Primăriei Chișinău drept intimidare și au solicitat Procuraturii Generale să se autosesizeze pe faptul abuzului în serviciu comis de angajații Primăriei. De cealaltă parte, Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului capitalei Ion Ceban, a menționat că dispoziția este conform legii și că instituția poate emite astfel de dispoziții prin care, inclusiv, să oblige profesorii să însoțească copiii la evenimente în condițiile în care unii dintre ei sunt minori.

La debutul acestei săptămâni procurorii au citat-o pe Galina Dodon, soția fostului președinte Igor Dodon, la Procuratura Anticorupție în vederea înaintării învinuirii și audierii în calitate de învinuită în dosarul „Kuliok”, același dosar în care este cercetat și soțul ei, aflat acum în arest la domiciliu. Joi, aceasta a fost audiată și i s-a înaintat oficial învinuirea de complicitate la îmbogățire ilicită. Imediat după audieri, Galina Dodon a declarat că respinge toate acuzațiile, menționând că dosarul în care este cercetat atât soțul ei, cât și ea este unul politic.

Vă informăm că Veronica Dragalin, câștigătoarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, își va începe activitatea pe 1 august 2022. Veronica Dragalin a înaintat o cerere prin care a solicitat numirea sa în funcție începând cu luna august ținând cont de faptul ca ea urmează să-și încheie activitățile ce țin de funcția deținută în acest moment în Statele Unite ale Americii. Un Ordin în acest sens a fost semnat de procurorul general interimar, Dumitru Robu. 

Irina Gutnic, cea care la 3 februarie curent a fost demisă cu votul majorității parlamentare din funcția de director general-adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, este noua directoare a societății pe acțiuni „Apă-Canal Chişinău”, aflată în subordinea primăriei Chișinău.

Gutnic fusese demisă de la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor pe motiv că, citez, „a fost constatată suficiența circumstanțelor privind executarea necorespunzătoare a obligaţiilor, prerogativelor şi competenţelor sale”.

Noutate importantă pentru șoferi. Pedepsele pentru cei care încalcă sistematic Regulamentul circulației rutiere vor fi înăsprite, iar penalitățile pentru conducătorii auto disciplinați vor fi reduse. Vor fi excluse sancțiunile complementare sub formă de puncte de penalizare pentru conducerea unui vehicul, care nu a fost înmatriculat în modul stabilit sau care nu a fost supus reviziei tehnice. De asemenea, va fi introdusă sancțiunea contravențională sub formă de avertisment (ca alternativă la amendă) pentru nerespectarea marcajului rutier de către conducătorii mijloacelor de transport. 

Totodată, vor fi introduse sancțiuni mai aspre pentru conducătorii care încalcă frecvent și repetitiv regulamentul circulației rutiere. De pildă, va fi suspendat dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 30 la 180 de zile pentru conducătorii care vor depăși limita vitezei de circulație, mai mult de 40 km/h. Lista completă a sancțiunilor o găsiți pe zdg.md.

Unii cu concertul, alții cu protestul. Veaceslav Valico, fost candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, organizează duminică, 19 iunie, un concert în Piața Marii Adunări Naționale, invitat fiind cunoscutul rapper rus Morgenshtern. Valico va împărți Piața Marii Adunări Naționale cu reprezentanții Partidului ȘOR, care pentru aceeași zi au planificat un protest anti-guvernare. 

Vă mai spunem că în această săptămână, pe 16 iunie, s-au împlinit trei ani de când fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, au părăsit R. Moldova. Ambii sunt cercetați acum în dosarul „frauda bancară”. În toată această perioadă, Plahotniuc a evitat să se expună în spațiul public, în timp ce deputatul Ilan Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară, apare în numeroase clipuri video postate pe pagina sa de Facebook, în care critică actuala guvernare. Unde se află cei doi fugari și ce dosare au în R. Moldova, aflați dintr-un articol complex publicat pe zdg.md.

Ucraina este într-un moment crucial pe câmpul de luptă de la Severodonețk, devenit epicentrul bătăliei pentru regiunea Luhansk. Armata rusă a cucerit orașul în proporție de 80%. Ucrainenii, depășiți numeric și ca putere de foc, au ignorat joi ultimatumul rusesc de a preda orașul.

Negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski, a declarat că Moscova este gata să reia discuțiile de pace cu Kievul, dar a susținut că încă nu a primit un răspuns la ultimele sale propuneri, relatează agenția rusă de presă Interfax.

Între timp, Statele Unite au anunțat că vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de un miliard de dolari și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Germania a anunțat că va trimite și ea trei astfel de sisteme. Un acord privind un nou pachet de asistență militară este așteptat la summitul de la Madrid, care va avea loc peste două săptămâni. 

Cât despre vizita celor patru lideri europeni la Kiev, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că liderii Franței, Germaniei și Italiei „nu ar trebui să se concentreze exclusiv pe transporturile de arme către Ucraina”. Peskov a declarat că Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi ar trebui să-și folosească întâlnirea cu Volodimir Zelensky pentru a arunca „o privire realistă asupra stării lucrurilor”.