Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Blocaj în justiție, limba…

VIDEO Blocaj în justiție, limba română – limba oficială a R. Moldova, un deputat părăsește PSRM, iar Dodon cere permisiunea magistraților CSJ pentru a pleca în pelerinaj | Săptămâna de Gardă

Este oficial. „Limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toată legislația R. Moldova. Deputatul Alexandr Nesterovschi a părăsit Partidul Socialiștilor și s-a alăturat Mișcării pentru Popor a lui Șor, iar Igor Dodon a cerut permisiunea magistraților CSJ să plece în pelerinaj la o mănăstire din Grecia.

În toată legislația R. Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Totodată, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” şi „limba maternă”, în cazul în care se referă la limba de stat a R. Moldova, vor fi înlocuite cu „limba română”. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat, joi, în a doua lectură, de Parlament. Și de data aceasta, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au protestat.

Un document scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin divulgă planul Rusiei de a atrage R. Moldova sub propria umbrelă până în 2030. Actul, care nu a fost făcut public, se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în R. Moldova” și a fost creat în 2021. Mai multe puncte cheie din strategia Moscovei au apărut, de-a lungul anilor, și pe platformele publice ale unor partide pro-ruse, dar și în discursurile unor politicieni. În documentul obținut de RISE Moldova împreună cu un consorțiu internațional de jurnalişti, se regăsesc mai multe obiective ale Rusiei, printre care „formarea unei atitudini negative față de NATO în societatea moldovenească și în cercurile politice” până în 2025.

Fostul ambasador al SUA în R. Moldova Dereck Hogan, în prezent asistent Adjunct Principal al Secretarului de Stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că, în prezent, SUA nu văd niciun risc iminent pentru țara noastră.

Dereck Hogan, Asistentul Adjunct Principal al Secretarului de Stat al SUA: „Noi considerăm că în acest moment nu există niciun risc iminent pentru Moldova, vreau să fie clar acest moment. Dar Moldova și-a ales calea. Moldova a primit statutul de candidat UE anul trecut și se mișcă cu pași rapizi, pentru a încerca să se alăture acestei organizații incredibile, care va aduce și mai multe beneficii cetățenilor moldoveni, beneficii concrete și directe”.

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor rămâne fără un deputat. Alexandr Nesterovschi a anunțat, miercuri, că pleacă din Partidul Socialiștilor din R. Moldova și că se alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”. Deputatul a anunțat că de acum încolo va participa activ la întrunirile acestei Mișcări, iar joi a fost deja observat la o manifestație organizată în fața Parlamentului.

Socialiștii au criticat decizia lui Nesterovschi. Vlad Batrîncea, secretar executiv al PSRM, a declarat că deputații socialiști vor înregistra în Parlament un proiect de lege care prevede „interzicerea traseismului politic”. Nesterovschi a fost printre cei mai generoși sponsori ai socialiștilor, donând, în ultimii ani, peste 250 de mii de lei. După plecarea lui Nesterovschi, și 10 primari aleși pe lista PSRM au anunțat că părăsesc formațiunea și aderă la Mișcarea coordonată de Ilan Șor. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Folosirea simbolurilor corporative ale persoanelor juridice în timpul întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor sau altor evenimente publice este interzisă, au decis marți membrii Comisiei pentru Situații Excepționale. De asemenea, potrivit deciziei, la manifestațiile publice, este interzisă folosirea vestelor antiglonț, centurilor și vestelor tactice multifuncționale, a camerelor de corp și stațiilor radio portabile de către persoanele fizice și juridice care nu sunt învestite cu asemenea drepturi prin lege.

Președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au depus declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2022. La fel ca și în 2021, președinta Maia Sandu a declarat că deține un apartament, un automobil și două conturi bancare. Din salariul de președintă, Maia Sandu a câștigat anul trecut 258 de mii de lei, ceea ce constituie circa 21 de mii de lei lunar. Anul trecut Maia Sandu a mai încasat 63 de mii de lei sub formă de diurnă pentru deplasările peste hotare.

Premierul Recean, conform actului său de avere, deține o casă, o vilă, două terenuri intravilane, un teren agricol și 23 de conturi bancare în euro, dolari, lei românești și lei moldovenești. În 2022, Dorin Recean a ridicat un salariu de 226 mii de lei din calitatea de consilier prezidențial, precum și 8 000 de lei de la Universitatea Tehnică a Moldovei, pentru funcția de lector universitar. Pe canalul nostru de youtube găsiți un material video despre averea premierului Recean.

Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor are o nouă directoare generală. Este vorba despre Angela Nani, care activează în cadrul Agenției din 2017, iar în ultima perioadă a ocupat funcția de directoare generală interimară a instituției. Decizia a fost aprobată în ședința Parlamentului din 16 martie. De asemenea, Legislativul a aprobat și numirea lui Alexandru Munteanu în funcția de membru al Curții de Conturi, pentru o perioadă de cinci ani.

Săptămâna aceasta, membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” au blocat de mai multe ori câteva drumuri naționale și străzi din capitală. Reprezentanții formațiunii susțineau că au blocat drumurile în cadrul unui flashmob, pe motiv că prim-ministrul Recean a refuzat să discute cu ei despre, citez „achitarea integrală a facturilor pentru lunile de iarnă”. Premierul Recean a comentat mitingurile din ultimele zile organizate de Partidul „Șor”.

Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova: „Noi trebuie să ne clarificăm și în rezultatul reformei justiției, noi totuși să ajungem acolo unde gruparea Șor, susținătorii și finanțatorii lor ilegaIi, inclusiv din Rusia, să fie pedepsiți, să fie trași la răspundere, să stea la închisoare, pentru că acolo le este locul. Atunci toată lumea va reveni la locurile de muncă, va merge să satisfacă necesitățile oamenilor de afaceri care au nevoie de aceste forțe de muncă. Încă o dată, noi nu trebuie să învinuim acești oameni”.

Mai mulți oameni s-au declarat revoltați de protestele Partidului Șor și de faptul că sunt blocate arterele capitalei. Potrivit Poliției Naționale, locuitorii capitalei au sesizat oamenii legii despre comportamentul acestora, fiind deranjați în special că aceștia își satisfac necesitățile fiziologice în curțile blocurilor și în stațiile de așteptare a transportului public.

Începând cu luna aprilie 2023, în R. Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat, miercuri, de Guvern. Potrivit Agenției Servicii Publice, punerea în circulație a noului model de pașaport se face, citez „în contextul alinierii la recomandările instituțiilor internaționale în domeniu, care impun revizuirea periodică a formei și conținutului actului de identitate”.

Continuăm cu evenimentele din justiție. Reforma Curții Supreme de Justiție a fost votată joi de Parlament în prima lectură. Printre cele mai importante prevederi ale proiectului figurează reducerea numărului de judecători ai Curții și modificarea componenței Curții Supreme prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului. Tot în prima lectură, Parlamentul a votat proiectul de lege care prevede că judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție vor fi supuși evaluării externe.

Șapte persoane care ar fi planificat „organizarea unor acțiuni de destabilizare și dezordini în masă” pentru ziua de duminică, 12 martie, în timpul protestului anunțat de „Mișcarea Pentru Popor”, au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost pronunțată marți de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Constantin Popescu, procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, susține că învinuiții, care au cetățenie moldovenească, au fost racolați, organizați și instructați în prealabil de către o persoană sosită recent în R. Moldova, în privința căreia există bănuieli rezonabile de legături cu serviciile secrete ale Rusiei.

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, care se află sub control judiciar în dosarul în care este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, a solicitat magistraților Curții Supreme de Justiție încuviințarea pentru a părăsi R. Moldova, în perioada 31 martie – 10 aprilie 2023, pentru a efectua un pelerinaj la o mănăstire din Grecia. Magistrații urmează să ia o decizie săptămâna viitoare. Între timp, CSJ a admis, joi, demersul procurorilor de prelungire a măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile în privința lui Igor Dodon.

Magistratul Aureliu Postică de la Judecătoria Chișinău, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost scos de sub urmărire penală, iar dosarul a fost clasat. Aureliu Postică a declarat pentru portalul anticoruptie.md că va depune o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii privind anularea suspendării şi revenirea în funcție, cu achitarea salariului pentru lunile de absență forțată de la serviciu. Totodată, el a spus că urmează să decidă dacă va solicita prejudicii morale. Iar procurorul Octavian Iachimovschi a fost numit în funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție. Decizia a fost luată miercuri de membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Octavian Iachimovschi a ajuns procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție pe 14 iunie 2011. Anterior, el a mai deținut funcția de adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție.

Și procurorul-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale are un nou adjunct interimar. Este vorba despre procurora Oxana Cazacu, care activează la Procuratura municipiului Chișinău din decembrie 2016.

Fostul ministru de Interne în Guvernul Filip, Alexandru Jizdan, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită și fals în declararea averii, scapă de urmărirea penală. Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate și Cauze Speciale au anunțat luni că, urmare a unei hotărâri a Curții de Apel Chișinău, sunt în imposibilitatea investigării fostului ministru. Mai multe detalii aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md. Procuratura Anticorupție a anunțat zilele trecute că a trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală disjunsă din dosarul „Frauda Bancară” în privința fostului deputat democrat Vladimir Andronachi. Potrivit Procuraturii, Vladimir Andronachi este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

Iar vicepreședintele Partidului Politic „Șor”, Vitalie Balinschi, unul dintre principalii figuranți în dosarul finanțării ilegale a formațiunii, care plecase din țară înainte de perchezițiile efectuate în dosarul respectiv, a fost surprins în Chișinău, cu o mașină de lux. O fotografie în care apare Vitalie Balinschi a fost trimisă redacției ZdG de către un cititor. Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat pentru Ziarul de Gardă că acesta s-a prezentat pe 7 martie la Procuratură pentru a i se aduce la cunoștință învinuirea.

Gheorghe Begu, șoferul automobilului care se face vinovat de producerea accidentului de pe Viaduct, în urma căruia Marcela Paladi, o tânără de 25 de ani, a rămas fără picioare, va compărea pe banca acuzaților.

Procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală în care Gheorghe Begu este învinuit de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei rutiere sau de exploatare a mijloacelor de transport. Potrivit Procuraturii Generale, acesta riscă o pedeapsă maximă de până la 7 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.

Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat vineri în ședință. După ce timp de câteva ore, mai mulți magistrați au ținut discursuri în care au vorbit despre „salariile mici” și „influența politicului asupra sistemului judecătoresc”, s-a votat pentru întreruperea ședinței, fără însă a fi aleși membrii Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor. Președinta Maia Sandu a declarat că va convoca luni Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție. 

Astăzi se împlinesc 388 de zile de când Rusia și-a invadat vecinul – Ucraina. Analiștii Institutului american pentru Studiul Războiului susțin că atacurile lansate de grupul rus de mercenari Wagner asupra orașului ucrainean Bahmut au scăzut semnificativ, în special în ultimele zile, după ce membrii grupului au suferit pierderi importante de efectiv și echipamente militare.

Zilele trecute, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înmânat distincții militarilor, dar și rudelor soldaților decedați. Printre acestea se numără și mama lui Alexandr Mațievschi, soldatul ucrainean originar din R. Moldova, care a fost executat de militari ruși după ce a rostit celebra sintagmă „Glorie Ucrainei”. Astfel, Zelenski a înmânat Ordinul „Steaua de Aur” mamei soldatului Alexandr Mațievschi, căruia i s-a acordat post-mortem titlul de Erou al Ucrainei. 

Autoritățile din Polonia și Slovacia vor trimite Ucrainei în total 17 avioane de luptă MiG-29. Iar Belgia va furniza Ucrainei 240 de camioane militare Volvo.