Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Înmormântare cu scandal într-un…

VIDEO Înmormântare cu scandal într-un sat din Orhei: Preotul ar fi lăsat sicriul la poarta cimitirului și ar fi înjurat rudele decedatului. „L-a îngropat ca pe un câine. Socrul meu nu a meritat o astfel de înmormântare”. Reacția clericului

În timpul unei înmormântări din satul Piatra, raionul Orhei s-a iscat un adevărat scandal dintre cei prezenți la evenimentul funerar și preotul localității, Iov Sinchetru. Familia îndoliată îl acuză pe slujitorul Bisericii că a manifestat un comportament nedemn, înjurându-i și prezentând gesturi obscene, iar la un moment dat a lăsat baltă înmormântarea, rudele răposatului fiind nevoite să stea cu sicriul la poarta cimitirului.

Cazul a avut loc pe data pe 9 iulie curent. Un filmuleț de la fața locului a făcut public de una dintre fiicele bărbatului decedat, Ecaterina Malcovschi, care se află în Italia și nu a putut participa la înmormântarea tatălui.

În doar 46 zile am pierdut ambii părinți. Pe 22 mai s-a stins din viață mama și după 46 zile și tatăl meu. Tata meu nu a meritat ca părintele să-i citească 3 cuvinte și precum că nu merită să steie în Biserica din satul Piatra. O viață își bate joc de lumea din satul Piatra, o să lupt, dar sper să-l cunoască toată lumea. Nesimțiți și fără milă. La înmormântare părintele s-a răzbunat pe toată lumea prezentă, spunea cuvinte necenzurate. Sora mea și cumnata au fost acolo, eu n-am putut participa din cauza Covid-ului. Dar ele mi-au povestit totul și eu am scris o plângere la Mitropolitul Moldovei”, ne-a comunicat Ecaterina Malcovschi.

Totul ar fi început după ce preotului i s-a făcut observație că acesta ar comenta un alt subiect și nu și-ar îndeplini obligațiunile bisericești. În secvența video, părintele oferă mai multe replici tăioase celor veniți la înmormântare, iar la un moment dat se adresează fiicei răposatului, Elena, numind-o „vițică” și „animală”.

„I-am spus că ceea ce face nu este normal și va cunoaște și Mitropolia, dar el mi-a arătat degetul mijlociu

Ziarul de Gardă a discutat cu nora bărbatului decedat, Mariana și aceasta ne-a povestit cu lux de amănunte situația revoltătoare de la înmormântare. Dânsa susține că preotul și-a permis să-i arate gesturi obscene după ce i-a reproșat că o să se adreseze Mitropoliei în legătură cu comportamentul lui.

„Socrul meu a fost un om bun. În sat toți îi spuneau Ivan Afanasici – era stimat de oamenii din sat. Noi ne-am dus cu sicriul la cimitir, acolo ne aștepta preotul. El a început la noi cu aere. Vă spun în credință totul cum a fost. Ne zice: „Dați-vă toți de la umbră, la 5 metri de la decedat, să nu văd pe niciunul în jur. La soare toți, ajunge cât ați stat în case”. Dar în acea zi era cald, peste 30 de grade. Lumea însă l-a ascultat, s-a îndepărtat de sicriu. A început să ne povestească că în satul Furceni a fost adus un moaște, o mână de aur, că lumea se duce și se închină la acest moaște, ne trimitea și pe noi: „Duceți-vă, pupați-l, închinați-vă”. A început a-l discuta și pe părintele din satul Bolohani, că a furat nu știu ce.

Cumnata mea, Elena, s-a revoltat și i-a zis să-și facă datoria, dar să nu povestească politica lui. Ulterior m-am apropiat eu de el și i-am zis ca să facă rânduiala și să îngroape mortul. I-am spus că ceea ce face nu este normal și va cunoaște și Mitropolia, dar el mi-a arătat degetul mijlociu și mi-a reproșat că „te știe lumea cine ești”. Eu am lucrat dăscăliță și la Piatra, și la Sirota, la Bolohani, la Orhei, și la Păhărniceni, dar astfel de prostii de la un preot, el este ca un învățător pentru sat, nu am auzit. El din contra face ca lumea să urască Biserica, ne-a spus femeia.

„L-a îngropat ca pe un câine. Socrul meu nu a meritat o astfel de înmormântare

După replicele dintre rudele răposatului și preot, în cele din urmă, slujitorul Bisericii a lăsat totul baltă și a plecat. Nora bărbatului decedat susține că aproape o oră au fost nevoiți să-l aștepte pe preot la poarta cimitirului pentru ca să-și ducă până la capăt serviciul divin.

O oră am stat în fața cimitirului. După ce s-a certat cu noi el a plecat în cimitir și ne-a lăsat. Cumnatul meu s-a dus la el și l-a rugat, practic în genunchi s-a pus, ca să revină și să ducă slujba până la capăt. Totuși, a venit și mi-a reproșat: „Ce, unde îți este Mitropolitul?”. Îmi zicea: „Nu mă speria tu pe mine că eu nu mă tem de nimeni”. El niciodată nu a rostit numele răposatului. L-a îngropat ca pe un câine, vă spun sincer. Mi-a fost obijduitor. Socrul meu nu a meritat o astfel de înmormântare. Nimeni nu a reușit nici măcar să-și ia rămas bun.

Lumea se jeluia cum la diferite evenimente, la botez, la alte înmormântări, s-a comportat cu oamenii. Lumea povestea că oamenii nu se duc la Biserică pentru că, dacă ceva nu-i place, dă afară enoriașii din Biserică, își permite așa ceva, ne-a mai povestit nora răposatului.

Episcopul Ioan de Soroca, responsabil de poziţia Mitropoliei în diverse cazuri ce ţin de Biserică şi Stat, Societate, ne-a declarat că cunoaște superficial acest caz și ne-a redirecționat către Episcopul de Orhei, Siluan Șalari, pentru a ne oferi o reacție.

Episcopul de Orhei a precizat pentru Ziarul de Gardă că este la curent cu acest incident, însă preotul Iov Sinchetru de circa 7 ani nu se supune Vicariatului de Orhei, acesta fiind membru de blagocinia sectorului 1 al municipiului Chișinău.

El de vreo 7 ani nu mi se mai supune mie. Pot să vă spun doar că regret un astfel de comportament, nu contează despre care preot este vorba. Un preot nu se trebuie să se comporte așa, a menționat Episcopul de Orhei care ne-a direcționat către protoiereul Vadim Cheibaş.

Contactat de Ziarul de Gardă, secretarul Mitropoliei Moldovei, Protoiereul mitrofor Vadim Cheibaș, inițial ne-a comunicat că este în ședință și să-l sunăm mai târziu, iar ulterior acesta nu a mai răspuns la apeluri.

De cealaltă parte, preotul comunei Piatra, Ion Sinchetru, ne-a spus că, de fapt, el s-a arătat nemulțumit că la înmormântare a venit un număr mare de persoane în contextul pandemiei de noul coronavirus, deși a anunțat din timp rudele răposatului ca la cimir să vină doar câțiva, cei mai apropiați.

Ascultați-mă, dragii mei, în legătură cu pandemia aceasta și tot ce se întămplă, l-am preîntâmpinat pe fiul răposatului că la înmormântare să fie doar el și încă trei oameni. Atunci când m-am dus la cimitir erau 33. Aceasta care face scandal la TV e în Italia, gospodina. Nici nu-i de aici din sat. Cealaltă care strigă „ți-am dat bani” tot nu-i din sat, e din Păhărniceni, iar la ei satul a fost în carantină. Eu ce trebuie să fac? Să mă duc să mor prin spitale și să nu mă poată vindeca doctorii? Eu le-am explicat că nu se poate mai mult de 3 oameni, este legea statului. Dar ei m-au luat cu prostii de-a lor, mă filmau. Dar ce drepturi ei au să mă filmeze?, argumentează preotul.

Cât privește acuzațiile nurorei răposatului, preotul susține că nu a înjurat pe nimeni, iar după cele întâmplate nu a mai discutat cu persoanele care a intrat în conflict.

Eu sunt preot de 30 de ani și eu vorbesc ceea ce vorbesc sfinții părinți. Greșeala mea a fost că nu am chemat poliția.

Mă duc prin foc, fac rânduiala pe aceast strășnicie, după care eu risc să plătesc amendă, le-am intrat în voie și ei m-au murdărit cu acele vorbe, mai spune preotul.