Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Doi ani de război…

VIDEO Doi ani de război în Ucraina, declarațiile unui opozant transnistrean, procurorul general selectat de CSP și gaz mai ieftin | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

Astăzi se împlinesc doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană sancționează încă șase persoane pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova, iar un opozant transnistrean susține că pretinsele autorități de la Tiraspol ar urma să ceară alipirea la Federația Rusă.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

Pretinsele autorități de la Tiraspol ar urma să ceară miercuri, 28 februarie, în cadrul unui Congres al așa-zișilor deputați de toate nivelurile, alipirea la Federația Rusă. Declarația aparține opozantului regimului de la Tiraspol, Ghenadie Ciorba, care susține că, citez „scopul Rusiei este de a implica R. Moldova în război, prin anexarea regiunii transnistrene”. Potrivit scenariului prezentat de Ciorba, după ce ar anexa regiunea transnistreană, Rusia ar putea declara formal că R. Moldova acționează împotriva sa, justificându-și astfel acțiunile ulterioare. Între timp, autoritățile de la Chișinău susțin că în prezent nu există  motive de îngrijorare.

Consiliul European a sancționat săptămâna aceasta șase persoane fizice și Asociația numită „Scutul Poporului” pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova. Pe listă figurează Arina Corșicova, fostă candidată a lui Șor la funcția de primar al municipiului Bălți, Dumitru Chitoroagă, administrator al canalelor TV6 și Orhei TV, afiliate lui Șor, dar și Maria Albot, un om de încredere al lui Șor.

Consumatorii casnici vor achita cu 3 lei și 30 de bani mai puțin pentru gazele naturale. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat, miercuri, un tarif de de 13 lei și 39 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze.

Comisia Europeană a anunțat un pachet de ajutor în valoare de 83 milioane de euro pentru R. Moldova și Ucraina. 75 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina menite să ofere ajutor de urgență, inclusiv apă potabilă și asistență medicală. 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în R. Moldova, de care vor beneficia în mare parte persoanele vulnerabile.

Primarul comunei Boldurești din raionul Nisporeni, Nicanor Ciochină, a fost reținut, miercuri, după ce a lovit mortal cu mașina de serviciu un copil în vârstă de 14 ani și a fugit de la fața locului, lăsând minorul acolo. Bărbatul, care anterior a deținut și funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Nisporeni, a fost căutat de oamenii legii timp de două zile. Tot miercuri, polițiștii au reținut pentru 72 de ore un complice al primarului. Acesta este medic stomatolog și l-ar fi ajutat pe edil să găsească o mașină identică cu cea implicată în accident, pentru a duce în eroare oamenii legii. Pe acest caz a fost pornită o cauză penală care se află în gestiunea procurorilor din Chișinău.

Andrie Sîli, aceasta este noua identitate din România a fostului deputat democrat Constantin Țuțu. Totuși, potrivit unei anchete RISE Moldova, la Chișinău, fostul luptător de K-1 și-a păstrat numele real, inclusiv în procesele penale în care acesta este judecat. Și fiul cel mare al lui Plahotniuc, Timofei Plahotniuc, a solicitat, la finalul anului 2020, schimbarea numelui în România. Acesta își dorește să renunțe la numele Plahotniuc și să devină Timofei Parvan.

Procesul penal în care fosta șefă adjunctă a Procuraturii Anticorupție Adriana Bețișor era acuzată de corupere pasivă în proporții deosebit de mari și abuz de putere a fost încetat pe 15 februarie. Decizia a fost luată de judecătorul Alexandru Negru, în legătură cu, citez, „inexistența faptei infracțiunii”. Totuși, magistratul a dispus examinarea într-o cauză penală separată a acuzației privind amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală. Adriana Bețișor este fosta procuroră care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, precum „Frauda bancară”, dar și cea care a gestionat dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către Ilan Șor.

Compania Air Moldova, afiliată fostului deputat Ilan Șor, a rămas fără statutul de operator aerian. Decizia a fost luată, marți, de Autoritatea Aeronautică Civilă din R. Moldova, care a constatat că Air Moldova nu deține nici o aeronavă operațională și nu întrunește cerințele minime pentru deținerea unui certificat de operator aerian.

Cei peste 28 de mii de cetățeni care au cumpărat bilete de la compania Air Moldova, care nu mai operează zboruri din mai 2023, ar urma să-și recupereze banii pentru biletele nevalorificate mai rapid. Este vorba despre circa 75 de mii de bilete, în sumă totală de 9 milioane de euro. Prevederile se conțin într-o inițiativă legislativă.

Sergiu Lazarencu, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate: „Propunem în lege includerea creanţelor acestora într-un rang mai superior. Astfel, operăm modificări la Legea insolvabilității, și anume articolul 43, alineat 2. În momentul în care compania intră în insolvabilitate pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii. Dacă până acum această categorie, pasagerii, se clasau pe rangul 7 după prioritate la întoarcerea datoriilor, acum o plasăm printre primele. Această modificare va ajuta oamenii să-și întoarcă banii mai rapid”.

Felicia Guțu, polițista suspendată din funcție care a provocat accidentul rutier de la Sângera, soldat cu un deces, a fost condamnată la 4 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Decizia a fost luată de judecătoria Chișinău pe 20 februarie. Magistrații au mai dispus încasarea sumei de 500 mii de lei, sub formă de prejudicii morale și materiale. Sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunțat sistarea rutelor de microbuze regulate raionale și inter-raionale, în ultimele trei zile ale lunii februarie, în semn de protest față de reacția autorităților la manifestația de pe 15 februarie. Transportatorii sunt nemulțumiți în continuare de noul Cod rutier, care prevede, printre altele, că intervalul dintre cursele inter-raionale va fi micșorat de la 30 la 15 minute.

Președinta Maia Sandu a anunțat, luni, că va dona premiul bănesc în valoare de 30 de mii de euro, care însoțea distincția „Timişoara pentru Valori Europene”, Asociației Obștești „Prietena Mea”, fondată de Ludmila Adamciuc. Asociația care va primi donația are misiunea de a crește gradul de acceptare a dizabilităților prin informare, sensibilizare și abilitare atât a părinților copiilor cu nevoi speciale, cât și a societății.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a emis, marți, hotărârea în cauza Lypovchenko și Halabudenco împotriva R. Moldova și Rusiei, care se referă la diverse încălcări ale drepturilor reclamanților în regiunea transnistreană în perioada 2015 – 2022. Conform Agentului Guvernamental al R. Moldova, primul reclamant a fost reținut în anul 2015 de către așa-numitele autorități de la Tiraspol, după ce le-a criticat pe rețelele de socializare. În anul 2016 el a fost condamnat pentru instigare la extremism la trei ani și jumătate de închisoare. Al doilea reclamant, lector la o universitate din Tiraspol, a fost reținut în anul 2016 și plasat în arest, fiind bănuit de comiterea infracțiunii de luare de mită de la un student.  Ambele persoane s-au plâns instanței că nu avuseseră la dispoziție căi de atac efective în ceea ce privește plângerile lor. În urma hotărârii CEDO, Guvernul Federației Ruse trebuie să le achite celor două persoane despăgubiri de peste 36 mii de euro. Detalii aflați de pe site-ul nostru.

Consiliul Superior al Procurorilor l-a propus pe Octavian Iachimovschi la funcția de procuror general, după ce a acumulat cel mai mare punctaj în cadrul concursului organizat de Consiliu. Astfel, procurorul urmează să fie evaluat de Comisia Vetting, iar dacă va promova evaluarea integrității financiare și etice, va fi numit în funcție. Octavian Iachimovschi și-a început cariera în cadrul Procuraturii Anticorupție în iunie 2011, iar în prezent ocupă funcția de șef adjunct interimar al PA. Detalii despre averea procurorului aflați dintr-o anchetă a ZdG. 

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat, vineri, descinderi într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice, în care sunt investigate acțiunile vicedirectorului și ale contabilului șef al Întreprinderii Municipale „Regia Transport Electric”. Conform surselor Ziarului de Gardă, Oleg Codreanu este vicedirectorul vizat de percheziții.

Potrivit CNA, persoane publice din cadrul Regiei ar fi fraudat mai multe licitații publice, organizate de întreprindere, în schimbul unor bunuri sau unui anumit procent din contractele atribuite, fiind cauzate daune considerabile întreprinderii municipale.

R. Moldova va fi reprezentată de Natalia Barbu la concursul Eurovision Song Contest 2024,  cu piesa „In the middle”. Natalia Barbu a acumulat același număr de puncte ca și interpreta Valeria Pașa, însă organizatorul concursului, Teleradio-Moldova, a decis să o declare câștigătoare pe Natalia Barbu, care a obținut maximum de puncte din partea juriului. Valeria Pașa a contestat rezultatele selecției naționale, acuzând lipsă de transparență. Anul acesta, competiția muzicală se va desfășura în Suedia, la Malmo.

Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia, susține că va continua lupta soțului ei. Femeia l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin că i-a ucis soțul și a subliniat că știe „cine și ce anume” a provocat moartea opozantului rus.

Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi: „Noi știm exact de ce Putin l-a ucis pe Alexei acum trei zile. O să vă spunem în curând. Vom afla cu siguranță cine și cum anume a săvârșit această crimă. Vom da nume și vom arăta fețe. Dar cel mai important lucru pe care-l putem face pentru Alexei și pentru noi este să continuăm să luptăm. Mai mult, mai disperat, mai furios decât înainte. Știu, pare că este imposibil să luptăm mai mult, dar trebuie mai mult”.

Mama celui mai vehement critic al lui Putin din ultimii ani a declarat, joi, că a fost lăsată să vadă trupul fiului ei, la aproape o săptămână de la moartea lui Alexei Navalnîi. Femeia acuză autoritățile ruse că plănuiesc să-i îngroape fiul în secret.

Ludmila Navalnaia, mama lui Alexei Navalnîi: „Conform legii, ar fi trebuit să-mi dea imediat cadavrul lui Alexei, dar nu au făcut-o până acum. În schimb, mă șantajează, punându-mi condiții – unde, când și cum ar trebui să fie îngropat Alexei. Este ilegal. În fața mea, ei primesc ordine fie de la Kremlin, fie de la biroul central al Comitetului de Investigații. Vor ca totul să se facă în secret, fără rămas bun. Vor să mă ducă la marginea cimitirului, la un mormânt proaspăt, și să spună: „Aici se află fiul tău”. Eu nu sunt de acord cu asta”.

Astăzi se împlinesc doi ani de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat începerea așa-numitei „operațiuni militare speciale” în Ucraina. Luptele sângeroase din această perioadă au luat viețile a mii de oameni, iar milioane de persoane și-au pierdut casele sau au fost nevoite să fugă din calea războiului. Potrivit unui raport recent al ONU, de la începutul războiului, peste 10 mii de civili au fost uciși, iar circa 20 mii de persoane au fost rănite. Numărul real însă ar putea fi mult mai mare. Forțele rusești au revendicat, luni, controlul total asupra fabricii de cocs din orașul ucrainean Avdiivka, aflat în ruine. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că asedierea orașului Avdiivka de către armata rusă nu va avea un impact strategic semnificativ pe câmpul de luptă. Între timp, autoritățile ucrainene anunță că forțele ruse încearcă să captureze și orașul Synkivka din regiunea Harkiv.

Duminică, la doi ani de război în țara vecină, pe canalul nostru de youtube, publicăm un nou episod al podcastului ZdCe. Invitatul colegei noastre Natalia Zaharescu este Dmitri Lecarțev, fondator al Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova. Abonați-vă la canalul nostru pentru a primi o notificare atunci când publicăm un episod nou. Iar acum vă recomandăm să priviți un reportaj de la Naslavcea, localitate din nordul Republicii Moldova în care au căzut pentru prima dată rămășite ale unor rachete rusești. Cum trăiesc fiecare zi cu frica unor noi explozii oamenii de acolo, vedeți în continuare.