Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Declarațiile președintei R. Moldova…

VIDEO Declarațiile președintei R. Moldova și ale ministrului român de Externe: „România va acorda 300 000 de euro R. Moldova pentru susținerea societății civile și a presei independente”

România urmează să acorde R. Moldova 300 000 de euro sub formă de contribuții voluntare pentru susținerea societății civile și presei independente. Despre asta a anunțat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.

„Am discutat despre alegerile parlamentare anticipate. Am avut o discuție bună, i-am mulțumit pentru ajutoarele semnificative primite în lupta cu COVID-19. (…) Astăzi în R. Moldova va ajunge un lot de doze de Pfizer și prin această donație trecem de cifra de 500 000 de doze de vaccin donate de România. România este cel mai mare donator de vaccin pentru R. Moldova. Mulțumesc. Am reluat discuțiile asupra programelor și am discutat despre actualizarea acestor programe. Programe care țin de dezvoltarea de mediu, programe în care ne-am bucurat de sprijinul României”, a declarat Președinta Sandu.

Ministrul român de Externe a anunțat că România va acorda R. Moldova 300 000 de euro pentru implementarea proiectelor în vederea susținerii societății civile și presei independente.

„Mă bucur că putem să continuăm cooperarea strânsă pe care am avut-o în ultimii ani în beneficiul cetățenilor. I-am adresat președintei Sandu felicitările lui Klaus Iohannis, Florin Cîțu și ale mele pentru rezultatele obținute în premieră de forțele pro-reformă în alegerile parlamentare anticipate. Cetățenii R. Moldova au demonstrat maturitate democratică, că susțin procesul de reformă promovat de către dvs. Rezultatele de la scrutinul parlamentar crează o relansare dintre România și R. Moldova. România a susținut și continuă să susțină aspirațiile cetățenilor R. Moldova care se regăsesc în programul propus. (…) Avem încredere în programul de reforme asumat de către Maia Sandu. Avem încredere că va fi rapid investit un Guvern profesionist. (…) R. Moldova poate să devină un exemplu concret de dezvoltare. România este pregătită pentru o accelerare a realizării în aceste proiecte. Sprijinul României se va consolida în toate domeniile de interes major, de dezvoltare a statului. Am decis ca ministru de Externe al României acordarea unei contribuții voluntare din partea României în valoare de 300 000 de euro prin programul European Endowment for Democracy (EED), în scopul implementării de proiecte pentru susținerea societății civile și a presei independente din R. Moldova. Această asistență financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunțat de către președintele Kalus Iohannis.”, a declarat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Ministrul român de Externe efectuează vineri o vizită oficială la Chișinău în cadrul căreia a avut întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu. Potrivit unei note emise de către Ministerul Afacerilor Externe a României, Bogdan Aurescu va participa la ceremonia de acordare a unui lot 100 000 de doze de vaccin împotriva COVID-19.

La 20 iulie curent, autoritățile române au anunțat că România va dona R. Moldova un nou lot de vaccin împotriva COVID-19. Donația anunțată constituie 100 000 de doze marca Pfizer-BioNTech.

VIDEO/ România donează R. Moldova un nou lot de vaccin Pfizer-BioNTech