Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ De Ziua Mondială a…

VIDEO De Ziua Mondială a Sănătății Mintale parlamentarii vorbesc despre stereotipuri și propriile experiențe

La data de 10 octombrie, anual, este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, scopul căreia este de a crește gradul de conștientizare și de a mobiliza eforturile în sprijinul fiecărui om care trece printr-o perioadă dificilă.

Cu acest prilej, mai mulți aleși ai poporului au fost invitați să vorbească despre problemele de sănătate mintală, stereotipuri și experiențe proprii de depășire a perioadelor dificile din viață. Deputații din Legislativ recunosc că în R. Moldova există mai multe stereotipuri legate de problemele de sănătate mintală și consideră că pentru depășirea acestora este nevoie de mai multe eforturi.

Dan Perciun: „Nu avem o tradiție de a împărtăși sentimentele noastre. Dacă ne referim la bărbați, cumva este văzut ca un semn clasic de slăbiciune”

Deputatul Dan Perciun menționează despre un stereotip în legătură cu sănătatea mintală, întâlnit de cele mai multe ori printre rândurile bărbaților, și anume de a interpreta emoțiile sau problemele de sănătate mintală drept un semn de slăbiciune.

„În Moldova nu este acceptat să fii slab, cumva, în general, aspectele acestea psihologice nu sunt înțelese până la capăt. Nu avem o tradiție de a împărtăși sentimentele noastre și, în special, dacă ne referim la bărbați, cumva este văzut ca un semn clasic de slăbiciune”, spune deputatul, care este președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Un alt ales al poporului, Vladimir Odnostalco, opinează că orice persoană, indiferent de vârstă, gen sau statul social se poate confrunta cu o problemă de sănătate mintală, iar în R. Moldova acest fenomen este din ce în ce mai întâlnit.

„Astăzi, din păcate, depresia și frica au pus stăpânire pe societatea noastră, la toate nivelele, toate vârstele, atât în sate, raione, cât și în Chișinău. Oamenii sunt triști și nu pentru că nu este soare, dar pentru că nu este soare și fericire în interior”, a declarat Odnostalco.

Aleșii poporului despre cum au grijă de sănătatea lor mintală și ce îndemnuri au pentru cetățeni

Unii aleși spun că încearcă să acorde mai multă atenție stării lor emoționale și îi îndeamnă pe cetățeni să facă la fel, în pofida stereotipurilor existente în societate la acest capitol.

„Sunt foarte atentă la acest aspect al stării mele de bine, partea asta emoțională. Am grijă mare ca toate gândurile mele să fie realiste și să corespundă evenimentelor reale, dar nu unora inventate și eu cred că asta mă ajută mult să mă mențin emoțional pozitivă și optimistă”, a declarat deputata Liliana Grosu.

„Cred că și eu acord prea puțin atenție, problema mea e că am așa o tendință spre a lucra prea mult și astaeste un factor clasic care duce la probleme de sănătate mintală și cred că ar trebui să aloc mai mult timp liber, mai mult timp sportului, altor activități, dar, în același timp, eu am o experiență de a mă adresa la servicii de consultanță și cred că este un lucru normal”, a declarat Dan Perciun.

„Cel mai bun refugiu pe care-l găsesc îl găsesc e în sânul familiei, cu minunata mea fetiță micuță pe care o am eu, acolo mă rup total de problemele care sunt de zi cu zi. Fiecare găsește liniștea și pacea în felul său”, spune deputatul Grigore Novac.

„Unul dintre compartimentele din viață se numește „odihnă”. Ce-i drept este cel mai mic, din cauza vieții noastre dinamice, dar el există. Bineînțeles că trebuie să fie mai multă odihnă. Depinde și de ce fel de odihnă vorbim: un pahar de vin nu este odihnă, este trecerea de la o extremă la alta”, a declarat Vladimir Odnostalco.

„În ultima perioadă am început să fiu mai atentă din cauza stresului prin care trecem atât ca și povară profesională, dar și personală, fiindcă au urmat niște pierderi în ultima perioadă, inclusiv trec foarte greu prin pierderea mamei. Fiecare om are de trecut prin niște drame sau niște pierderi, situații de înfruntat, fie că este vorba de mediul profesional, personal, divorțuri, pierderi, boli și capacitatea noastră de a face față stresului nu întotdeauna este suficientă și avem nevoie de ajutor”, spune deputata Ana Racu.

În prezent, în R. Moldova, 80 de mii de persoane se află la evidența specialiștilor, iar circa 5.000 de sunt diagnosticate în fiecare an cu probleme severe de sănătate mintală. Numărul real al persoanelor care se confruntă cu asemenea afecțiuni nu este cunoscut, întrucât mulți încă mai ezită să caute ajutor.

În R. Moldova, există Centre Comunitare de Sănătate Mintală (CCSM) care prestează servicii precum evaluare psihologică, consiliere psihologică, ședințe psihoterapeutice, educație pentru sănătate, activități în grup și individuale, activități ergoterapeutice și alte servicii în 40 de Centre Comunitare din țară. 

În contextul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, Ziarul de Gardă a discutat cu o serie de specialiști și experți în domeniul sănătății mintale despre problemele de sănătate mintală în contextul erei post-Covid, a războiului din regiune și a instabilității sociale și economice.