Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cum au protestat agricultorii…

VIDEO Cum au protestat agricultorii din raionul Hâncești. Polițiștii au filmat totul și spun că vor aplica amenzi

Sute de agricultori din mai multe raioane ale țării au scos tehnica agricolă din câmp și au mutat-o pe traseele naționale pentru a protesta astfel față de, spun fermierii, lipsa de reacție a autorităților la cerințele lor din ultimele săptămâni. Fermierii cer sprijinul imediat al autorităților pentru a putea face față crizei în care s-au pomenit din cauza secetei. Agricultorii au ales ca metodă de protest blocarea unor trasee pentru câteva minute. Un astfel de protest a avut loc marți, 11 august, și în satul Lăpușna, unde s-au adunat fermierii din raionul Hâncești. Agricultorii au venit la Lăpușna cu peste 100 de tractoare. 

La locul desfășurării protestului au fost mobilizați numeroși polițiști, care i-au atenționat pe agricultori că vor fi amendați pentru faptul că au blocat circulația rutieră pentru câteva minute.

Potrivit articolul 225 din Codul Contravențional al Republicii Moldova, la care face referire omul legii, blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport se pedepsește cu amenzi care încep de la 1500 de lei și pot ajunge până la 4500 de lei.

Articolul 225. Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport

(1) Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport care a provocat sau care ar putea provoca perturbarea funcţionării normale a transportului auto, feroviar, fluvial se sancţionează cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale.

(2) Acţiunile specificate la alin.(1) însoţite de pericol pentru viaţa şi sănătatea oamenilor ori săvîrşite în urma înţelegerii prealabile a unui grup de persoane, ori însoţite de controlul nelegitim al încărcăturii, bagajului sau al documentelor, dacă aceste acţiuni nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

La Lăpușna a venit și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, însă promisiunile făcute de acesta nu i-au convins pe fermieri, cei din urmă recurgând la blocarea traseului Hâncești-Leușeni așa cum stabilise încă pe parcursul zilei de luni.

Proteste similare ale agricultorilor au avut loc și în alte raioane: Ungheni, Leova, Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca, Ialoveni, Cimișlia.

Oamenii spun că, în continuare, dacă autoritățile nu vor ține cont de revendicările lor, vor bloca din nou șoseaua.

Principalele revendicări ale agricultorilor:

1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.

2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.

3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe. 

4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate.