Principală  —  Video  —  Sinteza Săptămânii   —   VIDEO/ Cum a fost expulzat…

VIDEO Cum a fost expulzat directorul Sputnik Moldova, mesaje de sprijin din partea UE și NATO, reacții de la Moscova și o nouă decizie CSJ în cazul lui Igor Dodon | Săptămâna de Gardă

Sursa foto: ZdG

În această ediție vorbim despre mesajele de sprijin venite din partea UE și NATO, dar și despre „răspunsul adecvat” promis de Rusia după „pasul neprietenos” al autorităților de la Chișinău de a-l expulza pe directorul agenției de presă Sputnik Moldova, finanțată de Kremlin.

Săptămâna de Gardă poate fi ascultată pe Apple Podcasts, Google Podcasts, Overcast, Spotify (din afara R. Moldova) și privită pe canalul nostru de YouTube.

„Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană”. Acesta este mesajul transmis de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, susținut miercuri, în Parlamentul European.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Viitorul Ucrainei este în Uniunea Europeană. Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. Și sunt conștientă cât de importantă este perspectiva aderării la UE pentru atât de multe persoane din Georgia”.

După declarațiile demnitarei europene, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova a transmis că, citez, „suntem hotărâți să lucrăm în continuare asupra îndeplinirii celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, astfel încât țara noastră să obțină un aviz pozitiv cu privire la începerea negocierilor de aderare până la sfârșitul acestui an”.

Iar secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a efectuat, joi, o vizită de lucru în R. Moldova. Oficialul a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministrul Dorin Recean.

Dorin Recean, prim-ministrul R. Moldova: „Astăzi am discutat împreună cu dvs., domnule Geoană, o nouă inițiativă NATO în ceea ce privește noile tehnologii și inovații. Și aici R. Moldova are cu ce să contribuie și vom participa la aceste programe”.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: „Vreau să spun că NATO susține complet suveranitatea R. Moldova și integritatea teritorială. Cerem Rusiei să-și retragă forțele de pe teritoriul R. Moldova, poziționate acolo ilegal acum peste 30 de ani. Domnule prim-ministru, mă bucur să vă întâlnesc. Contați pe mine și pe noi. Am adresat o invitație domnului prim-ministru Recean să ne viziteze la NATO pentru o întâlnire cu Consiliul Nord-Atlantic și sper ca acest lucru să se concretizeze în perioada următoare”.

Drumuri europene în toată țara, transport feroviar și naval european, transport rutier modern, apă și canalizare pentru toți. Acestea sunt prioritățile incluse în Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei, prezentat joi de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Planul include construcția de noi poduri peste Prut și Nistru, dar și a două autostrăzi, care să lege capitala Republicii Moldova cu România, prin Ungheni, și cu Ucraina, prin Odesa. Nu se știe însă când ne vom putea bucura de noua infrastructură.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Indiferent de cât va dura implementarea lor, aceste proiecte trebuie începute și duse la îndeplinire: ele sunt șocul de dezvoltare de care avem nevoie pentru a pune Moldova pe drumul cel bun, pe calea europeană. Înțelegem că ele necesită mai mult timp pentru a fi realizate, dar care au un rol esențial pentru dezvoltarea R. Moldova. Și da, ele trebuie inițiate, pregătite de azi”.

Vitalii Denisov, directorul agenției informaționale Sputnik Moldova, controlată și finanțată de Moscova, a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova pentru o perioadă de 10 ani. Miercuri dimineață, cetățeanul rus a fost expulzat din Republica Moldova. Potrivit Inspectoratului General pentru Migrație, Denisov a fost îndepărtat, citez „în legătură cu implicarea acestuia în treburile interne ale R. Moldova, fapt care pune în pericol securitatea informațională a țării noastre”.

Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Autoritățile au toleranță zero împotriva știrilor false. Instituția din care făcea parte cetățeanul respectiv se ocupa constant cu atacuri informaționale, cu minciună, cu propagandă și dezinformare. Mesajul nostru este unul clar: vom continua să protejăm interesele cetățenilor R. Moldova. Depinde de fiecare dintre noi, de întreaga societate, indiferent de ideologia politică sau limba pe care o vorbim, să nu permitem nimănui să ne dezbine sau să ne slăbească țara prin intermediul propagandei și conținuturilor malițioase”.

La scurt timp după expulzare, însărcinatul cu afaceri al R. Moldova în Federația Rusă, Sergiu Goncerenco, a fost convocat la Ministerul rus al Afacerilor Externe. Diplomatului i s-a comunicat faptul că, citez „pasul neprietenos al autorităților moldovenești nu va rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei”. Reprezentanții Ministerului de Externe al R. Moldova au declarat pentru Ziarul de Gardă că această convocare se încadrează în „politicile ostile” față de țara noastră.

Un mesaj devenit celebru în războiul din Ucraina a fost adaptat și inscripționat pe un tanc sovietic de la Cornești, raionul Ungheni. Imagini video cu inscripția de pe blindatul sovietic au fost expediate redacției noastre. Primara orașului Cornești a declarat ulterior pentru Ziarul de Gardă că inscripția a fost înlăturată. Ambasada Rusiei la Chișinău a condamnat incidentul. Iar anchetatorii Comitetului de Investigații al Federației Ruse au spus că vor lua măsuri pentru identificarea persoanelor implicate în, citez „profanarea monumentului”.

Pretorul sectorului Râșcani, Vlad Melnic, a fost demis. În locul lui la cârma instituției a fost numit Mihai Furculiță, care până acum a deținut funcția de secretar interimar al Preturii. Anunțul a fost făcut, luni, de primarul capitalei, Ion Ceban. Ulterior, Vlad Melnic a spus că a aflat din presă „cu nedumerire și neînțelegere” că a fost demis. Potrivit lui, pe parcursul ultimelor șase luni i s-a cerut să adere la Partidul Mișcarea Alternativa Națională, înființat de Ion Ceban, însă nu a acceptat propunerea.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat, zilele trecute, contractul de locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale semnat între Moldovatransgaz, companie fiică a Moldovagaz, și Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD. Astfel, compania Vestmoldtransgaz obține, din data de 19 septembrie curent, nu doar posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe teritoriul R. Moldova, dar și statutul de operator cu ulterioara certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III.

O asociaţie de proprietari, care gestionează un ansamblu rezidenţial de pe strada Carierei din capitală, a depus la Primăria municipiului Chișinău și la Direcția Generală Mobilitate Urbană un autodenunț prin care cere să fie recunoscută drept vinovată de încălcarea legislației în vigoare, după ce a reparat, „din cont propriu”, o porțiune a carosabilului, fără însă a avea autorizația necesară. Cum s-a ajuns la această situație, aflați dintr-un articol publicat pe site-ul nostru.

Președintele Partidului „ȘANSĂ”, Alexei Lungu, fost jurnalist la televiziuni afiliate lui Plahotniuc, Dodon și Șor, a fost instalat în funcția de primar al municipiului Orhei, la doar patru zile după ce fusese numit viceprimar. Lungu îi ia astfel locul lui Pavel Verejanu, reprezentant al Partidului Șor, declarat neconstituțional. Între timp, ZdG l-a surprins în repetate rânduri pe Alexei Lungu intrând în fostul sediu al Partidului Democrat din perioada lui Plahotniuc. Acesta ajunge la muncă adus de un șofer. 

Cum a ajuns noul partid ȘANSĂ să-i ia locul Partidului Șor și cum este promovată formațiunea cu zeci de mii de euro online și offline, veți putea vedea într-un material video pe care-l vom publica în zilele următoare. Ca să nu-l ratați, vă îndemnăm să vă abonați la canalul nostru. 

Fostul președinte Igor Dodon, cercetat pentru corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, poate părăsi țara. Decizia a fost luată, joi, de magistrații Curții Supreme de Justiție, care au respins demersul procurorilor privind prelungirea măsurii preventive care-i interzicea lui Igor Dodon să părăsească țara. După aproape două luni de la anunțul privind producerea unui accident rutier soldat cu un deces, în care a fost implicat fiul lui Serghei Diaconu, șeful cabinetului prim-ministrului Dorin Recean, dosarul este încă la faza urmăririi penale. Fiul lui Diaconu nu a fost pus sub învinuire, ci a fost recunoscut în calitate de bănuit. Conform legii, acesta riscă închisoare de până la 7 ani și anularea dreptului de a conduce.

Fostul primar de Nisporeni din partea Partidului Democrat din Moldova, redenumit în Partidul Social Democrat European, Ion Gangan, considerat un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a aderat la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de ex-premierul Ion Chicu. Pe 18 mai 2022, Ion Gangan a fost condamnat de Judecătoria Ungheni la nouă ani de închisoare cu executare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari. După opt luni de la pronunțarea sentinței, procesul penal în privința fostului primar democrat a fost încetat însă printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău. Mai multe detalii despre cum a scăpat de închisoare fostul primar de Nisporeni, aflați dintr-un articol publicat pe zdg.md.

Săptămâna aceasta, armata rusă a continuat să lanseze atacuri cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, cel puțin șapte persoane fiind rănite la Reni și Izmail. Autoritățile române au anunțat, miercuri, că au identificat pe teritoriul țării noi fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Tot în această săptămână Vladimir Putin s-a întâlnit, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un. Putin a declarat că țara sa va ajuta Coreea de Nord să lanseze sateliți, iar Kim Jong Un a spus că Moscova are sprijinul său deplin în, citez, „lupta sa sfântă cu Occidentul”.