Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Cronologia cazului celor două…

VIDEO Cronologia cazului celor două persoane găsite fără suflare într-o mașină blocată sub zăpadă, prezentată de ministrul Afacerilor Interne: victimelor li s-a recomandat să se „deplaseze individual”

Colaj ZdG/Studio-L Căușeni/Privesc.eu

Ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a susținut o conferință de presă privind activitatea instituțiilor statului duminică, 26 noiembrie, când a nins în mai multe regiuni ale țării. Oficialul a prezentat datele cazului celor două persoane găsite fără suflare într-o mașină sub zăpadă, la peste 17 ore de când au anunțat că sunt blocate și li s-a recomandat să „iasă la traseu”.

Totuși, Efros nu a putut răspunde reporterilor care au întrebat cât timp a trecut de la primul apel în privința situației celor două persoane, până când salvatorii au ajuns să dezgroape vehiculul în care erau corpurile neînsuflețite.

Conform ministrului, luni, 27 noiembrie, salvatorii au ajuns la victime după 6 ore de la apelul privind descoperirea cadavrelor, primit de 112 la ora 8 dimineața.

Din informațiile prezentate de oficial, Serviciul 112 a anunțat salvatorii despre cazul celor două persoane abia după circa trei ore de la primul apel la numărul de urgență, la 17:54, când mașina era sub zăpadă. După informarea IGSU, Ministerul nu mai deține, sau cel puțin nu a prezentat, alte informații despre starea celor doi și ce s-a întâmplat cu ei până au fost găsiți decedați a două zi dimineața.

Cronologia „evenimentelor soldate cu decesul a celor două persoane în apropierea satului Florica, raionul Căușeni”, prezentată de ministrul de Interne:

  • Aproximativ la ora 12, automobilul se împotmolește între satele Florica și Coșcalia.
  • În jurul orei 14:20, o rudă a șoferului și alte două persoane merg pe jos la automobilul blocat și stabilesc că nu vor putea scoate mașina cu forțele proprii. Astfel, șoferului i s-a propus să meargă cu ei în sat, însă șoferul a spus că a chemat deja un mijloc de tractare, un tractor din satul Coșcalia și în scurt timp va fi tractat și va putea continua deplasarea.
  • La 14:58 a fost primul apel al șoferului la 112, în care anunță că este împotmolit deasupra satului Florica și operatorul 112 i-a transmis telefonul de contat al SA Drumuri.
  • 15:37. Sună din nou o rudă și roagă să-i aducă haine groase. Ruda a mers cu calul până la mașină și i-a dus hainele groase solicitate. Șoferul și pasagera au încercat să meargă în Florica dar pasagerei i s-a făcut rău și persoanele au decis să rămână în mașină și să aștepte evacuarea.
  • 16:48. Echipa de intervenție din cadrul unității din Căinari, a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) pleacă pentru intervenție spre Coșcalia în vederea deblocării drumului principal de acces la sat, pe care erau blocate mai multe mașini, un microbuz cu pasageri și trei autocamioane.
  • Angajații IGSU au intervenit pe drumul principal, dar mașina blocată a fost între Coșcalia și Florica, un drum secundar. Mașina s-a blocat pe un deal, zăpada a fost spulberată și s-a format o „pernă de zăpadă” și cei doi cetățeni nu au putut să continue deplasarea.
  • La 16:56, al doilea apel la 112 în care șoferul informează că în mașină intră gaze de eșapament. Operatorul 112 l-a anunțat că echipele încercă să ajungă, dar nu reușesc să deszăpezească drumul. A întrebat șoferul dacă au nevoie de ambulanță, la care șoferul a declarat că nu este nevoie. Operatorul 112 a recomandat solicitantului, dacă are posibilitatea să se deplaseze individual sau să iasă la traseu, să o facă, fiind că din raportul echipei care lucra în apropiere de satul Coșcalia s-a raportat că zăpada este de 1,5-2 metri în unele locuri și este foarte greu de a debloca traseul.
  • 17:17. Echipa IGSU informează că stratul de zăpadă este foarte mare și deblocarea va dura.
  • 15:50 – 18:19. Ginerele șoferului blocat a apelat, de 6 ori, la Serviciul 112.
  • 17:41. Al treilea apel la 112 de către șofer, care anunță că soției îi este rău și că are nevoie de ambulanță. Apelantul a anunțat că a încercat să se deplaseze de sine stătător spre localitate, dar pentru că soției îi este rău, s-au întors înapoi la mașină. Operatorul 112 a transmis informația către dispeceratul Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
  • 17:48. Discuția șoferului cu dispecerul CNAMUP, care îi explică că ambulanța nu poate să ajungă în localitate din cauza înzăpezirii și recomandă cuplului să ajungă la traseu sau să se întoarcă în satul Florica.
  • 17:49. Al patrulea apel al șoferului 112 în care informează Serviciul 112 că a discutat cu ambulanța și aceasta nu poate veni. Șoferul a solicitat să fie evacuat. Apelantul a informat că zăpada a ajuns la nivelul acoperișului și că poate deschide doar una dintre uși pentru a ieși din mașină.
  • 17:54. Dispeceratul IGSU primește de la Serviciul 112 informația despre automobilul împotmolit între Coșcalia și Florica, sarcina fiind dată echipei de la Căinari care activa în zona respectivă, până la intrarea în Coșcalia.
  • 23:10. Aproximativ după 6 ore de intervenție, echipa din Căușeni a informat că a reușit deblocarea acelor trei microbuze care erau pe traseul spre Coșcalia, 4 autoturisme și 4 tractoare, cu un număr total de 31 de persoane.
  • Pe data de 27, la orele 08:00, serviciul de gardă al Inspectoratului de Poliție Căușeni a primit un apel în care un cetățean a comunicat că la intrarea în satul Coșcalia au fost depistate două persoane decedate într-un automobil înzăpezit.
  • Poliția a deschis anchetă pe acest caz. Procuratura a deschis dosar penal pe această cauză pentru identifica toate interacțiunile interinstituționale care au avut loc. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dispus anchetă de serviciul în cadrul IGSU pentru a identifica lacunele în procesele pe care le-am desfășurat.

Ministrul Efros a declarat că și-a scurtat vizita de lucru pe care am avut-o la Bruxelles, „pentru a vă informa corect despre intervențiile operate în aceste zile critice făcute pentru a salva vieți omenești, a debloca oameni și mașini din zăpadă, a face tractări auto, a debloca drumuri”.

Ministerul Afacerilor Interne a implicat în salvarea oamenilor și deblocarea mașinilor din nămeți peste 3 000 de angajați pe întreaga perioadă critică și 506 de mijloace de transport.

„De asemenea, SA Drumuri a avut și ea în teren 500 de angajați cu 376 de mijloace de transport. Astfel, am avut în teren 3 566 de oameni cu 882 de mijloace auto. Pentru a fi operativi în intervenția de salvare a persoanelor blocate de zăpadă a fost implicată inclusiv BPDS „Fulger” pe direcția Aneii Noi – Căușeni (1 camion – tracțiune 6x și 2 mașini de teren).

În perioada 26 noiembrie – 28 noiembrie ora 18:00 – Subdiviziunile MAI – IGSU, IGP, IGPF, IGC împreună cu drumarii au reușit să deblocheze și să tracteze 603 mijloace de transport cu 1 522 de persoane în 22 de raioane ale țării, toate segmentele de drum însumând peste 500 de km. De asemenea, pe parcursul perioadei 26 – 28 noiembrie 2023 de către angajații MAI au fost deblocate 15 ambulanțe aflate în misiune, inclusiv o femeie însărcinată a fost evacuată și cu ajutorul autospecialei de intervenție cu șenile, ulterior fiind transportată la spital.

În data de 26 noiembrie 2023, din cauza acumulărilor masive de zăpadă au fost blocate 27  drumuri principale și secundare în 7 raioane: Cahul, Cantemir, Căușeni, Leova, Ștefan Vodă, Taraclia și Ceadîr-Lunga.

În data de 27 noiembrie 2023,  numărul de drumuri s-au mărit, astfel s-a ajuns la 34  drumuri principale și secundare în 8 raioane: Ștefan-Vodă, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă, UTA Găgăuzia, Basarabeasca, Cahul și Anenii-Noi.

La momentul actual, drumuri blocate, conform informațiilor operative nu sunt. La ora 6:00 toate drumurile de acces principale, secundare erau practicabile. Ultimele drumuri practicabile au fost în 5 localități din 2 raioane: Ștefan Vodă – 4 (satele Semionovca, Volintiri, Brezoaia, Ștefănești) și Căușeni – 1 (s. Ucrainca)”, a comunicat Adrian Efros.

Inspectoratul de Poliție Căușeni investighează cazul celor două persoane găsite decedate luni, 27 noiembrie, într-o mașină înzăpezită, în apropiere de localitatea Coșcalia, raionul Căușeni, la circa 17 ore după ce au cerut ajutor pentru prima dată. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG) Violina Moraru.

Conform informațiilor de care dispune în prezent Serviciul 112, victimele și rudele acestora au apelat la numărul de urgență de 8 ori, primul apel fiind înregistrat duminică, 26 noiembrie, aproape de ora 15:00, iar ultima dată operatorii serviciului au discutat cu victimele la ora 17:49, după care telefonul lor s-a descărcat.