Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ Ceremonia de deschidere a…

VIDEO Ceremonia de deschidere a evenimentului „Zilele Diasporei, ediția 2022”

Tradițional, în a treia săptămână a lunii august, la Chișinău se desfășoară Zilele Diasporei. Potrivit Biroului Relații cu Diaspora, evenimentul se va desfășura în perioada 19-20 august, la Palatul Republicii, de pe strada Maria Cebotari 16. Ceremonia oficială a început cu discursul președintei țării, Maia Sandu.

De asemenea, în cadrul intervențiilor tematice, au participat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu, și președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman.

Potrivit Biroului Relații cu Diaspora, pe parcursul celor două zile, membrii diasporei care vor participa la Zilele Diasporei, vor avea parte de un dialog deschis cu reprezentanții autorităților, în același timp, vor avea posibilitatea să participe în cadrul a două ateliere privind promovarea produsului turistic al R. Moldova și sesiune de networking între asociațiile diasporei și cele de băștinași, precum și vor asculta povești reale „pe prispa casei” din experiența diasporei și migranților reîntorși.

Totodată, în incinta Palatului Republicii vor fi amenajate o expoziție de fotografie, expoziții tematice ale asociațiilor din diasporă și ale asociațiilor de băștinași, dar și stand-uri ale instituțiilor publice.
Evenimentul dedicat Zilelor Diasporei se va încheia cu o ceremonie festivă, în cadrul căreia vor evolua oameni talentați din diaspora.

Necesitatea organizării Zilelor Diasporei în R. Moldova vine din dorința de a realiza un mecanism de stabilire a relațiilor de dezvoltare și de colaborare cu compatrioții din străinătate, de consolidare a reprezentanților diasporei și structurilor lor obștești, promovarea intereselor naționale, asigurarea dialogului între conaționalii de peste hotare şi autoritățile de stat, dezvoltarea și promovarea dialogului cultural artistic tradițional, susțin reprezentanții Biroului Relații cu Diaspora.