Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Autoritățile din Sănătate propun…

VIDEO Autoritățile din Sănătate propun anularea stării de urgență în sănătate publică. Nemerenco: „Suntem în cod verde în toată țara”

Autoritățile din Sănătate susțin că au solicitat Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) anularea stării de urgență în sănătate publică instituită în R. Moldova până pe 15 aprilie curent. Un anunț în acest sens a fost făcut miercuri de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă.

„Vineri la ora 11 va avea loc ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și noi am venit cu propunerea ca să anulăm starea de urgență în sănătate publică pe țară. Indicatorii pe care i-am realizat până acum ne permit, noi am realizat pe parcurs că suntem în cod verde pe toată țara. Suntem bucuroși să avem această anulare. Aceasta este o propunere. (…) Chiar dacă se va anula această stare de urgență ar fi bine ca noi să ne protejăm, să purtăm mască de protecție”, a declara Ala Nemerenco.

La 14 martie curent, Comisia Naționaleă Extraordinară de Sănătate Publică a prelungit până pe 15 aprilie inclusiv stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Starea de urgență în sănătate publică a fost instituită pentru prima dată în R. Moldova în anul 2020, iar de atunci a fost prelungită până acum.

O serie de măsuri de sănătate publică au fost ajustate în contextul reducerii considerabile a numărului de cazuri de COVID-19. Astfel, purtarea măștilor de protecție este obligatorie doar în transportul public, instituțiile medico-sanitare, instituțiile de plasament, unitățile comerciale cu amănuntul, centrele comerciale și farmacii. Specialiștii în sănătate publică recomandă, în continuare, cetățenilor să poarte măștile în toate spațiile publice închise, în special în cele de uz comun și zonele cu potențial de aglomerare.

Membrii CNESP au mai decis să excludă obligativitatea prezentării certificatului COVID la intrarea în toate spațiile închise. Toate evenimentele private, precum nunți, botezuri, pot fi organizate fără limitarea numărului de invitați. Evenimentele mari în aer liber, precum festivalurile, dar și cele sportive, pot fi desfășurate fără restricții privind numărul spectatorilor. 

Intrarea pe teritoriul R. Moldova este permisă atât cetățenilor Republicii Moldova, cât și celor străini fără prezentarea certificatului COVID.