Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Autoritățile din sănătate…

ULTIMA ORĂ Autoritățile din sănătate anunță că R. Moldova va recepționa în perioada următoare un nou lot de vaccin AstraZeneca

Foto-simbol

Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că R. Moldova va recepționa în perioada următoare un nou lot de vaccin AstraZeneca prin intermediul Platformei COVAX. Este vorba despre 45 600 de doze de vaccin. Totodată, autoritățile constată o reducere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus față de zilele trecute.

Potrivit MSMPS, până la ziua de astăzi, 13 mai, R. Moldova a recepționat 785 770 de doze de vaccin COVID-19. În acest număr intră și vaccinurile care au fost redirecționate către raioanele din stânga Nistrului. 70% din aceste vaccinuri au fost recepționate pe parcursul ultimelor două săptămâni.

Secretarul de stat al MSMPS Denis Cernelea spune că relaxarea măsurilor restrictive este prematură.

„Avem confirmare pentru data de 24 mai 2021 a recepționării unui lot de vaccin de 45 600 de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul Platformei COVAX. S-a constatat o reducere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus față de zilele trecute. În continuare se depune tot efortul pentru creșterea capacității de vaccinare a populației (…). În cadrul instituțiilor spitalicești sunt internați 1388 de pacienți, dintre care, în terapia intensivă sunt internate 171 de persoane. Rata de contagiozitate este în ușoară creștere – 0,84 față de 0,80 de săptămâna precedentă. Relaxarea măsurilor restrictive este prematură. 785 770 de doze de vaccin au fost recepționate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale până la ziua de astăzi. 70% din vaccinuri au fost recepționate pe parcursul ultimelor două săptămâni”, a declarat Cernelea în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Cernelea spune că săptămâna viitoare comitetul de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 se va întruni în ședință pentru a propune deschiderea integrală a etapei trei de vaccinare.

„Un lucru la fel de important pe care trebuie să-l precizăm este faptul că Platforma pentru programarea online la vaccinare este deja disponibilă. Platforma a fost elaborată cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății. Platforma poate fi accesată de astăzi, accesând  www.vaccinare.gov.md”, a precizat secretarul de stat.

Coordonatoarea grupului de comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 Ninel Revenco susține că, la nivel global, au fost administrate peste un miliard de doze de vaccinuri COVID-19.

„Noi suntem cu etapele în desfășurare ritmică, cu excepția unor situații. Sperăm să ajungem la nivelul programat de către MSMPS”, a spus Revenco.

Potrivit datelor furnizate miercuri, 12 mai, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), un număr de 10 038 de persoane au fost vaccinate anti-COVID. Astfel, R. Moldova a depășit miercuri pragul de 200 de mii de doze de vaccin administrate.

Campania de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova a început pe 2 martie curent, după ce sâmbătă, 27 februarie, la Chișinău au ajuns peste 21 de mii de doze de vaccin, donate de România prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.