Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Apa potabilă, neconformă în…

VIDEO Apa potabilă, neconformă în mai multe localități. Cât de transparente sunt aceste informații pentru cetățeni

În lipsa unei informații complete despre calitatea apei potabile în orașele din R. Moldova, Asociația pentru Democrația Participativă „Adept” a realizat un studiu pentru a verifica calitatea apei potabile distribuite în sistemele de apeducte centralizate din 34 de localități urbane din Republica Moldova.

În urma testării probelor de apă prelevate, experții au constatat că apa din apeductele urbane investigate nu corespunde normativelor naționale în vigoare în proporție de circa 55%. Ponderea neconformităților la parametrii chimici este de aproximativ 49%, iar 13.4% nu corespund parametrilor microbiologici.

În ciuda faptului că neconformități au fost depistate în mai multe orașe, autoritățile publice locale responsabile de alimentare cu apă, se pare că preferă să nu facă publice rezultatele la investigațiile de laborator privind conformitatea apei potabile.

O simplă analiză a paginilor web ale entităților responsabile de alimentarea cu apă din orașele vizate în studiul realizat de ADEPT, demonstrează că informația despre calitatea apei lipsește cu desăvârșire în mai multe cazuri, deși rubrici pentru includerea acestor date există pe siteurile oficiale. 

Bunăoară, pe pagina Societății pe Acțiuni „Apă Canal Leova” găsim un compartiment dedicat calității apei însă care nu este completat și actualizat. Conducerea societății ne-a comunicat că informația despre calitatea apei nu este publicată din cauza lipsei de cadre, însă această problemă va fi rezolvată. Totodată, aceștia ne-au comunicat că până acum nu au primit solicitări din partea cetățenilor cu privire la furnizarea informațiilor despre calitatea apei. 

„Practic, nu avem specialist care să deservească acest site. Ne străduim și noi, punem ce putem pune acolo”, susține Loreta Hohlov, șefă sector apeduct și canalizare, Apă Canal Leova.

Același răspuns l-am primit și de la responsabilii de la Apă Canal Căușeni care ne-au spus că nu au personal calificat pentru efectuarea acestei sarcini.

O situația similară se atestă și la Hâncești. Directorul Operatorului Regional Apă-Canal Hâncești ne-a spus că au existat ceva probleme cu siteul însă va lua măsuri și informația va fi publicată.

„Acum siteul la noi au fost niște probleme și cred că de asta nu se deschide. Eu mă ocup cu lucrul dat și în timpul cel mai apropiat, siteul o să funcționeze”, justifică Gheorghe Lică, directoral Apă Canal Hâncești.

În ultimii ani, problema apei potabile a devenit un factor esențial pentru securitatea națională în domeniul sănătății publice. În acest sens, la sfârșitul anului 2019, Parlamentul a adoptat Legea privind calitatea apei potabile care prevede că producătorii de apă potabilă și operatorii trebuie să asigure accesul populației la datele privind calitatea apei potabile. Prezenta lege va intra însă în vigoare abia în ianuarie 2021.


Materialul a fost elaborat în cadrul Proiectului servicii eficiente la nivel local implementat de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, cu finanțare din partea UK aid cu suportul Guvernului Marii Britanii. Responsabilitatea pentru conținutul materialului aparține autorului, și nu reflectă neapărat poziția Guvernului Britanic.”