Principală  —  Ştiri  —  Social   —   VIDEO/ A fost lansată aplicația…

VIDEO A fost lansată aplicația care ajută locuitorii capitalei să urmărească în cât timp ajung troleibuzele și autobuzele în stațiile de așteptare

Primăria Municipiului Chișinău a lansat miercuri, 15 martie, o aplicație mobilă care va informa în timp real despre timpii de sosire a transportului public în stațiile de așteptare. Aplicația se numește „Tranzy” și este disponibilă pentru a fi descărcată din Google Play și App Store, anunță reprezentanții primăriei.

În prezent, sunt instalate trackere GPS în 374 de troleibuze (alte 26 vor fi instalate pe unitățile achiziționate pentru anul 2023) și pe 210 autobuze. Primăria Chișinău susține că platforma de mobilitate urbană este în regim de testare.

Potrivit Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC) călătorii pot accesa prin intermediul aplicației mobile „Tranzy” următoarele funcționalitӑți:

  • hartă actualizată a stațiilor de transport public din oraș;
  • detalii actualizate despre linii și rutele optime în funcție de punctul de plecare ales;
  • stațiile de troleibuz din proximitatea zonei;
  • distanța până la destinație;
  • cea mai apropiată stație pentru determinarea traseului optim de a ajunge la destinația dorită în cel mai scurt timp.

Potrivit Primăriei Chișinău, în cadrul evenimentului de lansare a platformei, viceprimarul Ilie Ceban a precizat că pe parcurs, municipalitatea va dezvolta o aplicație mai complexă, unde vor fi incluse toate serviciile SMART/digital, vizavi de mobilitatea urbană. „Vom avea mai multe opțiuni, de rând cu vizualizarea troleibuzelor și autobuzelor, vor fi parcările, inclusiv cele cu plată, iar cetățenii vor alege aplicațiile de care au nevoie în viața de zi cu zi”, a comunicat viceprimarul capitalei.

Aplicația „Tranzy” este deja utilizată în două orașe din România: Cluj Napoca și Iași, anunță municipalitatea.