Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ 27 de persoane, documentate…

VIDEO 27 de persoane, documentate pentru deținerea testelor COVID-19 falsificate

Poliția de Frontieră anunță marți, 4 mai, că 27 de persoane au fost documentate pentru deținerea sau prezentarea testelor COVID-19 falsificate. Ilegalitățile au fost înregistrate pe parcursul săptămânii trecute, prin punctele de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, Criva și Palanca. 

„12 teste falsificate au fost depistate la pasagerii rutei Polonia – Moldova, toți fiind cetățeni moldoveni care reveneau acasă în ajunul sărbătorii de Paști. Pentru toți s-a impus regimul de autoizolare pentru 14 zile, fiecare completând fișa epidemiologică, precum și fiecare s-a ales cu proces penal pentru deținerea actelor false”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Autoritățile susțin că odată cu prelungirea măsurii de prezentare a rezultatului negativ al testului COVID-19, document care exonerează persoana de la regimul de autoizolare pentru 14 zile pe teritoriul R. Moldova, mulți dintre cetățeni apelează la falsificarea acestora.

„Solicităm călătorilor să fie responsabili și prudenți, COVID-19 nu a dispărut și în continuare prezintă un pericol pentru sănătate. Mai mult, ilegalitatea cade sub incidența prevederilor Codului Penal, unde persoana riscă o amendă în mărime de 32 500 lei sau închisoare de până la 2 ani”, se mai arată în nota informativă.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris că certificatele false pentru depistarea COVID-19 sunt cel mai recent exemplu de infracțiuni oportuniste, legate de coronavirus, aplicat în R. Moldova.

ZdG a reușit să cumpere un certificat, în care este scris că reporterul a fost testat negativ la COVID-19, chiar dacă nu i-a fost prelevat material biologic pentru determinarea prezenței virusului. Documentul indică că a fost remis de IMSP Asociația Medicală Teritorială Ciocana. Acesta are un QR valid care, la scanare, ne redirecționează către site-ul instituției publice la secțiunea „Laboratorul Clinic Diagnostic” și un număr dintr-un „raport de analize medicale”, ce corespunde unei probe biologice înregistrate în Laboratorul de Diagnostic Clinic al IMSP Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM).