Principală  —  IMPORTANTE   —   Unitatea de măsurare a gazelor…

Unitatea de măsurare a gazelor naturale va fi schimbată? Reprezentanții SA „Moldovagaz”, SA „Energocom” și cei ai unor companii de transport de gaze vor înainta un demers către ANRE

Reprezentații SA „Moldovagaz”, SA „Energocom”, precum și companiile de transport gaze „Moldovatransgaz” și „Vestmoldtransgaz”, vor înainta un demers comun către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind crearea unui cadru normativ de trecere unității de măsurare a gazelor naturale de la metri cubi la kilowați/megawați-oră.

Aplicarea în R. Moldova a acestei practici va elimina eventualele discrepanțe comerciale între participanții de pe piață, inclusiv cele de natură fiscală și vamală, susțin reprezentanții SA „Moldovagaz”.

„Această practică este răspândită vast în țările UE, asigurând o contabilizare mai precisă a gazelor în procesul de predare-primire a acestora la punctele de interconectare de frontieră, pe piața en-gros și în rețeaua de distribuție a gazelor, luând în calcul puterea calorică actuală a acestora și alți parametri (…).

Implementarea noilor reguli se propune începând cu data de 1 iulie a anului curent. În același timp, acestea nu se vor solda cu necesitatea înlocuirii echipamentului de măsurare gaze (contoarele), iar consumul în kilowați-oră va fi calculat pe baza unei formule speciale”, arată un comunicat al companiei.

Totodată, începând cu luna martie a anului 2023 se propune procedura de rezervare a capacităților să se bazeze nu pe licitațiile zilnice de vânzarea a gazelor naturale, ci pe cele lunare, desfășurate pe platforma europeană RBP.

„Aceasta va îmbunătăți eficiența relațiilor dintre SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, de la care furnizorul achiziționează în prezent gaze naturale”, mai spun reprezentanții companiei.

Demersul urmează să fie depus și examinat de ANRE.