Un mercenar moldovean care lupta de partea separatiștilor a murit în Donbas

Un moldovean care a luptat în Donbas de partea separatiștilor, în batalionul „Piatnoșka”, a murit pe 17 iulie după ce s-a aflat în comă aproape o săptămână. Anunțul a fost făcut public de Anatolii Ștefan, care ar fi ofițer în Forțele armate ale Ucrainei.

Oleg Bețian este născut în satul Drepcăuți, raionul Briceni și a fost activist în partidul Patrioții Moldovei și membru activ la protestele organizate de Partidul Nostru. Bețian s-a regăsit pe listele electorale ale Partidului Patrioții Moldovei la alegerile parlamentare din 2014. Potrivit informațiilor publicate pe pagina de Facebook a moldoveanului, acesta ar fi murit în urma unei pneumonii complicate.

Profilul lui Oleg Bețian a apărut și pe site-ul ucrainean Mirotvoreț pe care se regăsesc informații despre persoanele care luptă de partea organizațiilor teroriste din Donețk și Lugansk.

În aprilie 2017, Bețian a fost judecat în Federația Rusă pentru că ar fi încălcat termenul legal de ședere de 90 de zile pe teritoriul rusesc. Moldoveanu și-a recunoscut vina în acest sens, însă a declarat în fața judecătorilor că a cerut adăpost temporar, care însă i-a fost refuzat.

În martie 2018, Crime Moldova scria că Bețian a fost învinuit de escrocherie pentru că ar fi înșelat un chișinăuian de 11 500 de euro, sub pretextul că îi va vinde un lot de țigări la un preț avantajos. În februarie 2017 acesta a plecat în Federația Rusă, unde a fost reținut la solicitarea autorităților de la Chișinău. Ulterior, Bețian a fost eliberat înainte de finalizarea procedurii de extrădare, ca mai apoi să fugă în Donbas.

Potrivit unui articol publicat în aprilie 2018 pe Balkan Insight,  cel puțin 62 de moldoveni sunt implicați în conflictul armat din estul Ucrainei.  Potrivit informaților, cei mai mulţi mercenari din Moldova provin din stânga Nistrului şi din Autonomia Găgăuză.

Foto: Oleg Betsian

Foto: Oleg Betsian

Foto: Анатолий Штефан Штирлиц

Foto: SOS Basarabia-Anti Propaganda Rusă

Foto: SOS Basarabia-Anti Propaganda Rusă


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *