Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un bărbat din Ungheni,…

DOC Un bărbat din Ungheni, cercetat penal pentru că și-a cumpărat un test COVID-19 „cu semne de falsificare” pentru a trece frontiera. Pentru test ar fi achitat 200 de euro

Foto-simbol

Poliția de Frontieră din R. Moldova anunță că un bărbat din municipiul Ungheni este cercetat penal pentru că și-a cumpărat un test COVID-19 cu „semne de fasificare”.

Potrivit instituției, audiat, bărbatul a declarat polițiștilor de frontieră din punctul de trecere Criva, că ar fi perfectat testul prin intermediari, iar pentru serviciile acestora ar fi achitat 200 de euro.

„Și-a cumpărat un test PCR Covid-19 negativ, pentru a fi exceptat de autoizolare. Un bărbat din Ungheni este cercetat penal pentru prezentarea testului PCR COVID-19 cu semne de falsificare. Acesta a recunoscut că testul a fost perfectat prin intermediari, contra cost”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Solicitată de Ziarul de Gardă, ofițera de presă a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, ne-a comunicat că testul COVID-19 „cu semne de falsificare” a fost emis în Ucraina.

„Ceea ce ne-a dat nouă de bănuit este faptul că pe data de 21 martie, el a ieșit din R. Moldova și pe 22 martie, atunci când a încercat să vin în R. Moldova, el a prezentat testul care a fost emis pe 20 martie. Testul a fost emis în Ucraina pe 20 martie”, a spus Novițchi pentru ZdG.

Începând cu data de 23 martie, intră în vigoare noi măsuri de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în R. Moldova.

Potrivit Poliției de Frontieră, pentru perioada stării de urgenţă în sănătate publică se instituie obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat, pe sensul de intrare în R. Moldova, a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul R. Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

„Confirmarea trebuie să fie prezentată în una din limbile română, engleză, franceză sau rusă.
Termenul de 72 ore se va calcula din ora prelevării probelor/efectuării testului indicată în actul confirmativ de efectuare a testului”,
se arată într-o notă informativă a instituției.

Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în R. Moldova şi nu deţin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, dar şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate. În cazul minorilor până la 14 ani, fişa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoţitorul.