Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ultima zi pentru depunerea declarației…

Ultima zi pentru depunerea declarației pe venit

Foto: reporter24.info/

La 29 mai expiră termenul pentru depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice. În acest sens, Serviciul Fiscal de Stat anunță că toate direcțiile deservire fiscală din țară activează în baza unui regim special.

Angajații din cadrul direcțiilor deservire fiscală vor activa astăzi, 29 mai, de la ora 7.30 până la 19.

Obligația de depunere a Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) survine persoanelor fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care:

  • au obligații privind achitarea impozitului pe venit;
  • obţin venituri conform art.74 din Codul fiscal;
  • direcționează un cuantum procentual din impozitul pe venit calculat anual la buget;
  • solicită spre restituire impozitul pe venit achitat în plus.

Totodată, conform art.83 din Codul fiscal, dreptul de a prezenta Declarația cu privire la impozitul pe venit îl au toți contribuabilii.

Impozitul pe venit pentru persoanele fizice constituie 12% din venitul anual impozabil.

De menționat, ca în timpul depunerii declarației cu privire la impozitul pe venit, persoanele fizice, au dreptul sa desemneze un cuantum procentual de 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget către unul dintre beneficiarii desemnării procentuale. Pentru aceasta persoana fizică trebuie să fie rezidentă și să nu dețină datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare.

În scopul simplificării modului de declarare a veniturilor pentru anul 2019, persoanele fizice pot depune Declarația on-line sau la oricare subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de locul de domiciliu sau reședință a acestora.

Persoanele fizice pot achita impozitul pe venit prin intermediul serviciului „Achitarea on-line a impozitelor și taxelor de către persoanele fizice-cetățeni” de pe portalul www.sfs.md sau serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay.