Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Președinția a publicat…

ULTIMA ORĂ Președinția a publicat decretul prin care i-a fost acordată cetățenia R. Moldova fostei ministre române de Finanțe, candidată la funcția de guvernatoare a BNM

Sursa foto: USR

Pe site-ul Președinției R. Moldova a fost publicat decretul prin care senatoarei Uniunii Salvați România (USR) de București, Anca Dragu, propusă la funcția de guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), i-a fost acordată cetățenia R. Moldova.

Decretul a fost semnat de șefa statului în ziua în care guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. 

Vineri dimineață, 22 decembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că va propune plenului Legislativului numirea Ancăi Dragu în funcția de guvernator al BNM.

Potrivit lui Grosu, Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Ea a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României. În 2020 a fost aleasă președintă a Senatului României.

Pe 21 decembrie 2023, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 81 de deputați.

Revocarea din funcție a guvernatorului BNM a fost propusă după audierile organizate de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul «Frauda Bancară»”. Totodată, în proiectul de hotărâre se stipulează că Octavian Armașu nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.