Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ULTIMA ORĂ/ Guvernul va propune…

ULTIMA ORĂ Guvernul va propune Parlamentului prelungirea stării de urgență în R. Moldova cu încă 60 de zile

Sursa foto: Facebook/ Natalia Gavrilița PM

Guvernul propune ca, din 4 februarie 2023, starea de urgență să fie prelungită în toată țara cu încă 60 de zile. Autoritățile își argumentează hotărârea aprobată prin amenințările existente la adresa securității naționale, în contextul războiul din Ucraina, prin necesitatea de gestionare a crizei refugiaților, de asigurare a securității energetice și alimentare.

Solicitarea de prelungire a stării de urgență urmează să fie prezentată Parlamentului spre aprobare.

„Agresiunea militară a Rusiei împotriva țării vecine continuă, fiind atestate bombardamente constante ale infrastructurii critice, inclusiv a celei civile, dar și încercări de a ocupa noi teritorii ale statului ucrainean. Atacurile aeriene au loc de mai multe ori pe săptămână, punctele de lansare având un areal divers, printre care și Marea Neagră. În context, persistă în continuare riscuri majore ca rachetele lansate să survoleze spațiul aerian al R. Moldova și chiar să cadă pe teritoriul țării, cum s-a întâmplat în câteva rânduri.

(…) Având în vedere principalele riscuri și amenințări enumerate, precum și menținerea în continuare a provocărilor de natură energetică, umanitară, socială și de securitate, generate de războiul care încă se află în desfășurare în statul vecin, considerăm necesară prelungirea stării de urgență, pentru ca autoritățile R. Moldova să poată dispune de posibilitatea de intervenție promptă în cazul necesității luării unor decizii suplimentare celor prevăzute de cadrul juridic existent”, potrivit Hotărârii aprobate de Guvern.

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Tot în acea zi, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina, care ulterior a fost prelungită cu câte 45 sau 60 de zile.