Principală  —  IMPORTANTE   —   UE debursează 50 milioane de…

UE debursează 50 milioane de euro R. Moldova în calitate de asistență macro-financiară

Comisia Europeană (CE) anunță vineri, 8 octombrie, că în numele Uniunii Europene (CE), a debursat 50 milioane de euro R. Moldova în calitate de asistență macro-financiară (AMF). Această debursare face parte din pachetul de asistență macro-financiară de urgență (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro pentru zece parteneri vizați de politica de extindere și de vecinătate, care are scopul de a-i ajuta să răspundă la consecințele economice generate de pandemia de COVID-19 asupra.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie, susține că mijloacele, care au fost alocate în urma îndeplinirii angajamentelor de politici agreate, confirmă progresul realizat de R. Moldova în implementarea măsurilor necesare pentru securizarea unui viitor mai stabil și mai prosper.

„Sunt bucuros de faptul că Uniunea Europeană a debursat adițional 50 milioane de euro în calitate de sprijin financiar oferit R. Moldova. Aceasta este o dovadă concretă a angajamentului asumat de UE pentru a ajuta R. Moldova să facă față impactului economic și social provocat de pandemia de COVID-19”, a declarat comisarul european.

Debursarea primei tranșe de 50 milioane de euro către R. Moldova din cadrul Programului AMF a avut loc în luna noiembrie 2020. 

Potrivit CE, R. Moldova a realizat un progres remarcabil, reușind să îndeplinească condiționalitățile aferente politicilor agreate cu UE pentru debursarea celei de a doua și ultima tranșă în mărime de 50 milioane de euro în cadrul actualului Program AMF COVID-19. Aceste condiții au inclus măsuri importante menite să îmbunătățească gestiunea finanțelor publice în sectorul sănătății, combaterea corupției, măsuri de consolidare a bunei guvernări și a statului de drept, precum și măsuri de ameliorare a mediului de afaceri.

Programul AMF COVID-19 pentru R. Moldova face parte din efortul extensiv al UE în scopul atenuării impactului economic și social al pandemiei și accelerării procesului de redresare. Acest angajament este în concordanță cu Acordul de Asociere UE – Moldova, precum și cu sprijinul general acordat de Echipa Europa, care se bazează pe eforturile comune ale statelor membre ale UE. Totodată, R. Moldova a fost printre primele țări care au beneficiat de platforma COVAX și de mecanismul UE de partajare a vaccinurilor, primind peste 1 milion de doze de vaccinuri care au fost distribuite în toată țara.