Principală  —  IMPORTANTE   —   Ucraina face apel la UE…

Ucraina face apel la UE să ajute ţările din Parteneriatul Estic, printre care și R. Moldova, să-şi vaccineze populaţiile

Foto: presedintie.md

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui ţară nu a obţinut până acum nicio doză de vaccin împotriva COVID-19, a făcut apel marţi la Uniunea Europeană să ajute Kievul şi alte cinci foste republici sovietice să-şi vaccineze populaţiile.

„Statele membre UE trebuie să acorde o atenţie specială ţărilor din Parteneriatul Estic în chestiunile achiziţiilor comune şi accelerării livrării vaccinurilor”, a declarat el în cadrul unei declaraţii de presă alături de preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, în vizită la Kiev, conform Agerpres.

Volodimir Zelenski a spus că a „discutat în detaliu despre această chestiune” cu Maia Sandu, a cărei vizită în Ucraina este prima în străinătate de la învestirea sa în funcţia de preşedinte, în decembrie.

„Primirea vaccinului este extrem de importantă pentru toate ţările din iniţiativa UE a Parteneriatului Estic, în special pentru Ucraina şi Moldova”, a mai spus el potrivit Reuters.

Din Parteneriatul Estic fac de asemenea parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Georgia.

Anterior în cursul zilei, şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a respins ideea unei achiziţionări a vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de Rusia, Sputnik V, care este potrivit lui un instrument de „propagandă”, în contextul în care relaţiile între Kiev şi Moscova se află la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani.

„În calitate de membru al guvernului, mă voi opune achiziţionării vaccinului rus, chiar dacă este eficient”, a declarat Kuleba, citat de media. „Rusia nu se preocupă de starea de sănătate a ucrainenilor, ea se preocupă de impunerea propagandei sale şi de ideologia sa” atunci când oferă acest vaccin”, a mai spus ministrul.

Săptămâna trecută, 13 state membre ale UE, printre care şi România, au cerut Bruxelles-ului să ajute ţările din Parteneriatul Estic în vaccinarea împotriva coronavirusului.

Ucraina, care are în jur de 40 de milioane de locuitori, speră să primească la sfârşitul lui martie sau începutul lui aprilie opt milioane de doze de vaccin prin intermediul mecanismului ONU Covax vizând ajutorarea ţărilor sărace.

La sfârşitul lui decembrie, Kievul şi-a anunţat intenţia de a cumpăra aproape două milioane de doze de vaccin chinezesc CoronaVac, dar nicio dată de livrare nu a fost anunţată.

Republica Moldova speră, la rândul ei, să primească primul lot de vaccinuri prin intermediul Covax la sfârşitul lui ianuarie.

La finele lunii decembrie 2020, cu ocazia vizitei efectuate la Chișinău președintele României, Klaus Iohannis, a promis că va dona 200.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech țării noastre, ca un gest de solidaritate.