Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Tu știi că poți”: 10…

„Tu știi că poți”: 10 femei din R. Moldova care fac istorie

Campania „Tu știi că poți”, demarată în luna martie de UN Women Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor), s-a încheiat astăzi, 28 martie, cu un eveniment de celebrare a protagonistelor campaniei. În cadrul campaniei au fost prezentate istoriile a zece femei care au reuşit să se afirme în diverse domenii de activitate și care, prin propriul exemplu, au demonstrat că pot obține succese remarcabile, astfel motivând şi alte femei să îşi scrie propriul destin. 

În cadrul evenimentului de astăzi a fost inaugurată și o expoziţie de fotografii cu mesajele eroinelor campaniei „Tu ştii că poţi”, menite să inspire toate femeile din societate. Printre femeile din R. Moldova care fac istorie se numără și Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă − singurul ziar de investigații din R. Moldova.

Asya Varbanova, reprezentanta interimară de țară a UN Women Moldova a ținut să le mulțumească celor zece protagoniste pentru implicare.

Foto credit: UN Women Moldova

„Le mulțumesc femeilor care au participat la această campanie, pentru că au acceptat să ne ofere timpul, vocea lor și să-și împărtășească experiența de viață, succesele obținute, dar și lecțiile învățate în momentele de luptă. Cred că există un mesaj comun în toate aceste istorii ale unor femei care vin din domenii total diferite: cu perseverență și curaj, orice stereotip sau incertitudine pot fi depășite, cu scopul de a crea o viață mai bună pentru întreaga societate a R. Moldova. pentru asta, vă mulțumim mult”, a declarat Asya Varbanova.

Cunoașteți femeile care au făcut istorie:

Ludmila Scalinîi, parlamentară în primul Parlament, semnatara Declarației de independență a R. Moldova, participantă a Mișcării femeilor din Moldova

Mariana Grama, prima femeie colonel din cadrul Ministerului Apărării

Mariana Eșanu-Cherdivara, triplă campioană europeană, dublă campioană mondială și singura sportivă de lupte libere feminine din R. Moldova care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016

Alina Radu, printre primele femei care au înființat un ziar de investigații în R. Moldova

Varvara Duminică, una dintre cele două, primele femei de etnie romă care au fost alese consiliere locale în R. Moldova

Svetlana Cojocaru, prima femeie directoare a Institutului de Matematică și Informatică a Academiei de Științe a Moldovei

Catinca Mardarovici, Fondatoarea clubului politic al femeilor 50/50, militantă pentru egalitate de gen, deputată în Parlamentul din 1994

Maria Acbaș, fondatoarea fabricii de lactate „Oloi pak” și a uneia dintre cele mai mari ferme de vite din sudul țării

iZZY iZVNE, artistă grafitti, singura din Republica Moldova care a fost inclusă, în 2014, în cartea „100 de artiști de graffiti din Europa”

Natalia Buza, prima femeie șefă-adjunct de sector la Poliția de Frontieră

Datele oficiale arată că, deși există mai multe fete decât băieți în învățământul secundar și terțiar, aceasta nu se traduce în oportunități egale de angajare. Rata de ocupare a femeilor este de 39%, comparativ cu 43% pentru bărbați, și femeile câștigă în medie cu 14,5% mai puțin decât bărbații, adică cu 11,417 lei anual mai puțin (CPD, 2016). Diferența lunară a câștigurilor salariale este semnificativ mai mare în sectoarele mai bine plătite, cum ar fi finanțe și tehnologiile informaționale.

Realizarea egalității de gen reprezintă un obiectiv important și un catalizator pentru realizarea Agendei 2030 de Dezvoltare Durabilă și asigurarea unui viitor durabil pentru toți.