Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Trei camere de audiere din…

Trei camere de audiere din cadrul MAI au fost modernizate cu sprijinul Guvernului SUA și PNUD

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) va avea trei camere de audiere modernizate conform standardelor internaționale. Încăperile au fost renovate și echipate în cadrul proiectului „Suport pentru reforma instituțiilor de aplicare a legii în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Guvernului SUA.

Potrivit PNUD Moldova, în sediul central al MAI au fost modernizate două camere de audiere. Încăperile au fost dotate cu sistem de aer condiționat, de alarmă de incendii și monitorizare video.

Pentru respectarea cerințelor tehnice în domeniu, toate spațiile au fost izolate fonic și a fost instalată iluminare eficientă energetic. Pentru buna funcționare a camerelor de audiere, a fost amenajat un spațiu adiacent, în care sunt amplasate mijloacele tehnice de comunicare și monitorizare.

În cadrul aceluiași proiect, la Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI au fost echipate o cameră de audiere și un depozit de păstrare a corpurilor delicte. O atenție sporită a fost acordată cerințelor de securitate atât pentru martori, cât și pentru angajații SPIA.

Camera de audiere SPIA este utilizată pentru intervievarea persoanelor în cadrul cauzelor penale intentate pentru comiterea infracțiunilor de corupție sau altor ilegalități. Echipamentul instalat permite înregistrarea integrală a procesului de depunere a mărturiilor sau a audierilor. Ulterior, informația este analizată pentru a fi utilizată în procesul penal, fără posibilitatea de a interveni pe conținut.

Publicitate
Publicitate

Camera de păstrare din sediul SPIA servește pentru depozitarea corpurilor delicte și a altor obiecte care au legătură cu cauzele penale examinate. Anterior, încăperea nu corespundea rigorilor tehnice minime. După modernizare, aceasta este mobilată și dispune de un sistem de ventilare și recuperare de căldură.

„Datorită suportului partenerilor strategici ai instituției, am reușit să reconstruim aceste camere de audieri și păstrare a probelor. Mulțumim pentru suport constant în modernizarea sistemului afacerilor interne reprezentanților PNUD și Guvernului SUA”, a menționat Sergiu Diaconu, secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne.

„Camerele de audiere renovate și echipate recent ne vor aduce mai aproape de standardele internaționale și vor consolida eforturile anticorupție în cadrul MAI”, susține Brett Rose, directorul Secției Justiție Penală și Aplicare a Legii, Ambasada SUA în R. Moldova.

Suprafața totală a încăperilor modernizate este de 70 metri pătrați, iar costurile de reconstrucție și dotare au constituit circa 500 mii lei.

Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Republicii Moldova au o colaborare îndelungată cu Guvernul Statelor Unite și PNUD. Pe parcursul anilor au fost realizate mai multe activități menite să consolideze capacitățile instituționale și profesionale ale angajaților poliției, pentru a asigura un mediu sigur pentru fiecare bărbat și femeie din R. Moldova și pentru a spori nivelul de încredere al populației în poliție, menționează PNUD Moldova.

Publicitate
Publicitate