Principală  —  IMPORTANTE   —   Testele PCR la COVID-19 efectuate…

Testele PCR la COVID-19 efectuate în laboratoarele de stat vor fi mai ieftine

Foto: msmps.gov.md

De la 755 la 300 de lei. Tarifele pentru efectuarea testelor COVID-19 în laboratoarele de stat au fost micșorate, vor costa 300 de lei, în loc de 755 lei.

Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat miercuri, 13 octombrie, de către Cabinetul de miniștri.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a menționat că a fost redus tariful pentru acest serviciu medical, întrucât au scăzut semnificativ prețurile de achiziție a reactivelor necesare la efectuarea acestei analize.

De asemenea, în Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare a mai fost inclus un nou serviciu, Detectarea calitativă a antigenilor specifici noului Coronavirus SARS-CoV-2, care va costa 35 de lei. Acest preț nu include costurile pentru testul rapid de diagnostic. 

Principalele modificări:

  • Determinarea calitativă a ARN virusului SARS-CoV-2 prin metoda PCR în regim Real Time – 1 analiză/300 de lei
  • Detectarea calitativă a antigenilor specifici noului Coronavirus SARS-CoV-2* – 1 analiză/ 35 de lei

*În costul serviciului nu este inclus costul testului rapid de diagnostic.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, autori ai documentului, proiectul a fost elaborat în contextul solicitărilor parvenite din partea prestatorilor de servicii medicale publici privind necesitatea revizuirii tarifului pentru serviciul Determinarea calitativă a ARN virusului SARS-CoV-2 prin metoda PCR în regim Real Time din Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare din anexa nr.3 la Hotărârea Guvernului nr.1020/2011 „Cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare”.

Prin acest proiect se propune diminuarea tarifului pentru serviciul „Determinarea calitativă a ARN virusului SARS-CoV-2 prin metoda PCR în regim Real Time”, determinată de diminuarea semnificativă a costului reactivelor și includerea unui serviciu nou „Detectarea calitativă a antigenilor specifici noului Coronavirus SARS-CoV-2”, în costul căruia nu este inclus costul testului rapid de diagnostic.

Aceste tarife vor fi utilizate de laboratoarele din cadrul prestatorilor de servicii medicale publici pentru diagnosticul infecției COVID-19. Tarifele serviciilor medico-sanitare au fost calculate de către prestatorii de servicii medicale publici în conformitate cu Metodologia stabilirii tarifelor pentru prestarea serviciilor medico-sanitare, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1020/2011 și în baza cheltuielilor suportate de prestatori în anul 2020/2021.

Totodată, prin acest proiect se propune prevederea prin care instituțiile medicosanitare publice pot diminua tarifele pentru serviciile medicale contra plată, în baza deciziei comisiei pentru evaluarea tarifelor, instituită în cadrul instituției, în cazul în care costurile efective pentru prestarea serviciilor medico-sanitare contra plată sunt mai mici de cât cele aprobate.

Implementarea hotărârii de Guvern se va realiza în limita mijloacelor financiare prevăzute în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală în cazul serviciilor medicale prestate de instituțiilor medico-sanitare publice contractate de CNAM, iar veniturile încasate în urma prestării serviciilor medicale contra plată, vor permite instituțiilor medico-sanitare publice sa-și ramburseze investițiile efectuate și cheltuielile curente suportate.