Ţările cu cel mai scump şi cel mai ieftin internet mobil din lume. Pe ce loc se află R. Moldova

Cel mai ieftin gigabyte (GB) de internet mobil din lume este în India, cu un preț mediu de 0,26 dolari/GB, iar cel mai scump este în Zimbabwe, unde locuitorii scot din buzunar în mediu 75,2 dolari pentru a utiliza 1 GB de date mobile. R. Moldova ocupă locul 57 în clasament din 230 de țări analizate.

Studiul „Prețurile globale pentru date mobile” realizat de compania britanică „Cable”, specializată în studierea comunicațiilor electronice, a analizat costul pentru 1GB de date mobile în 230 de țări din lume. Cu un preţ de 2,82 dolari/GB Republica Moldova se află pe locul 57. Țara vecină, Ucraina, se plasează pe locul 4 în clasament, înregistrând un preţ de peste cinci ori mic – 1 GB de date mobile costă 0,51 dolari. Un preț mai mic decât în R. Moldova este înregistrat și în România, care ocupă locul 37 în clasament – preţul pentru 1 GB este de 1,89 dolari.

Cel mai ieftin internet mobil îl are India, unde prețul pentru 1 GB este de 0,26 dolari. Următoarele locuri în clasament sunt ocupate de Kârgâzstan (0,27 de dolari/GB) și Kazahstan (0,49 dolari/GB). Federația Rusă se află pe locul 14 – 1 GB costă 0,91 dolari.

Cel mai scump internet mobil din Europa se găseşte în Grecia, unde 1 GB costă peste 32 de dolari. Pe locul doi se plasează Elveția cu 20,22 dolari/GB, urmată de Malta cu 18,79 dolari/GB și Portugalia – 13,98 dolari/GB.

Finlanda are cel mai ieftin internet mobil din Europa, cu un cost mediu de 1,21 dolari/GB, urmată de Monaco – 1,21 dolari/GB și Polonia, unde 1 GB de date mobile costă 1,32 dolari. Italia are un cost mediu de 1,73 de dolari/GB, Franţa (2,99 dolari/GB), Austria (1,88 de dolari/GB) .

Pe ultimele locuri în clasament se află ţările din Africa, situate la sud de Deșertul Sahara: Zimbabwe (75,2 dolari pentru 1 GB), Papua Noua Guinee (65,83 dolari/GB), Saint Helena (55,47 dolari/GB).

În cadrul studiului au fost colectate peste 6.300 de planuri tarifare de internet mobil de la diverși operatori din 230 de țări. Au fost analizate în perioada 23 octombrie – 28 noiembrie 2018, fiind calculat prețul mediu pentru 1 GB.

Autor: Diana Severin
Foto: networkworld.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *