Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tânăra care a avortat singură…

Tânăra care a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului a depus o plângere la Procuratura Generală

Tânăra care a avortat singură, în veceul Institutului Mamei și Copilului a depus plângere la Procuratură. Despre acest lucru anunță Asociația Promo-LEX, care a preluat cazul tinerei. Femeia a fost internată în cadrul IMSP Institutului Mamei și Copilului, în perioada 09 – 14 decembrie 2017 și  a reclamat mai multe încălcări și abuzuri din partea lucrătorilor instituției.

„La data de 9 ianuarie 2018 au fost depuse plângerile către Procuratura Generală a R. Moldova privind modul și calitatea asistenței medicale acordate persoanei, efectele fizice și psihologice ale acestor fapte. Circumstanțele invocate de către victimă relevă un tratament degradant comis față de ea într-o instituție medicală.

În același timp, Promo-LEX este îngrijorată de întorsătura pe care cazul dat a luat-o în mediul online și pe rețele de socializare, și anume – utilizarea discursului care instigă la ură și discriminare, aici fiind vizate atât victima în cazul enunțat, cât și multe femei care au împărtășit public experiențe similare.

De asemenea, Promo-LEX consideră inoportună generalizarea și denigrarea lucrătorilor medicali și cheamă la calm, cazul urmând a fi documentat și examinat în baza procedurilor judiciare inițiate de victimă și avocații Promo-LEX”, se spune într-un comunicat emis de Asociație.

Totodată, avocatul Promo-Lex, Dumitru Sliusarenco a menționat că  acest caz a scos în prim plan un fenomen care pare a fi foarte răspândit și se referă la abuzurile și calitatea asistenței medicale în perioada nașterii.

„În această perioadă femeile sunt deosebit de vulnerabile, mai ales din cauza impactului psihologic al procesului nașterii, dar și suferințelor provocate – circumstanțe care din câte putem observa pot fi folosite de unii lucrători medicali cu rea-credință”, a spus  Sliusarenco.

Amintim că la 9 ianuarie curent s-a ținut o conferință la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale  pe marginea rezultatelor anchetei interne despre cazul relatat de pacienta internată la Institutul Mamei și Copilului. Ca urmare, trei lucrători au fost eliberați din funcție, iar doi au primit mustrare aspră.

Anterior, tânăra care a avortat singură la IMC a spus că fiind internată și în timp se zbătea în dureri, asistenta medicală i-a spus că nu e prima și nici ultima.

„A venit noaptea la mine și a zis sa nu urlu, că sperii alte fete. Ar fi trebuit sa nasc la Rezneac, dar am născut la 5 dimineața aproape. El nu era acolo, doar o doamnă care era la post în seara aia, nu îi știu numele. Durerile au durat 23 de ore, când ea venise, eu deja eram mult prea epuizată. Am născut din picioare, cu un picior pe masa din baie și cu un picior ridicat. Ca un câine am născut. Acum, durerea psihologică e groaznică, iar ei m-au ajutat să îmi ucid orice speranță de a mai da naștere unui copil”.

Detalii aici: Mărturiile tinerei care a născut singură, în baie la Institutul Mamei și Copilului: „M-au ajutat să îmi ucid orice speranță de a mai da naștere unui copil”

Concluziile anchetei interne pe marginea cazului tinerei care a avortat singură în veceu la IMC: „Întâmplător” s-a admis ca pacienta să-și procure singură medicamentele pentru avort

Reacția tinerei care a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului la concluziile anchetei: Sora medicală știa că acuș nasc, că eram plină de sânge