Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Suma transferată de CNAS de…

Suma transferată de CNAS de la începutul lunii august prentru plata prestațiilor sociale

Conform graficului stabilit, Casa Naţională de Asigurări Sociale a efectuat la 12 august, transferul pentru plata indemnizaţiilor pentru familiile cu copii şi indemnizaţiilor paternale, ajutorului social și ajutorului în perioada rece a anului, ajutoarelor materiale şi compensaţiilor participanţilor la lichidarea de la Cernobîl, indemnizaţiilor viagere sportivilor şi antrenorilor.  

Potrivit CNAS, de la începutul acestei luni a fost transferat mijloace financiare şi pentru plata pensiilor, indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, alte prestații sociale, suma totală fiind de circa 1650 mln lei.

Pentru a primi banii beneficiarii urmează să se adreseze către instituţia bancară unde și-au deschis cardul. În prezent CNAS are încheiate contracte de colaborare cu FinComBank, Energbank, EuroCreditBank, Eximbank, Moldova-Agroindbank, Moldindconbank, Victoriabank, Comerţbank, Mobiasbanca, Banca Comercială Română.

În cazul în care beneficiarul de prestație socială nu este deţinător de card, banii pot fi ridicaţi în orice oficiu poştal indiferent de domiciliu.

CNAS reamintește că, conform prevederilor legislative, plata pensiei, suportului financiar, ajutorului social şi ajutorului pentru perioada rece a anului stabilite, dar neîncasate pe o perioadă de 6 luni de către beneficiar, se suspendă. Totodată, se suspendă alocaţiile lunare şi indemnizaţiile pentru familiile cu copii neîncasate de către beneficiar pe o perioadă de 3 luni.

Potrivit CNAS, ajutorul social, ajutorul pentru perioada rece a anului, suportul financiar şi indemnizaţiile pentru familiile cu copii stabilite, dar neîncasate la timp din cauza beneficiarului se plăteşte retroactiv pe o perioadă de cel mult 3 ani anteriori datei solicitării. Evidența sumelor suspendate este asigurată în sistemul informaţional „Protecţia Socială” pentru fiecare beneficiar.

Plata pensiei se reia la cererea beneficiarului, depusă la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, şi se achită retroactiv din data suspendării.