Principală  —  Ştiri  —  Social   —   STUDIU/ Cheltuielile pentru sănătate în…

STUDIU Cheltuielile pentru sănătate în RM sunt de două ori mai mici decât media europeană

În anul 2020, R. Moldova intenționează să aloce pentru sănătate 10,1 miliarde de lei, dintre care 5,3 miliarde de lei vor fi bani colectați din primele de Asigurări Medicale, iar restul 4,8 miliarde de lei sau 47% din total, vor fi transferuri sau cheltuieli ale bugetului de stat, potrivit IDIS Viitorul.

Raportat la PIB, R. Moldova în 2020 va aloca pentru sănătate 4,41%, ceea ce este mai mult decât în perioada de criză bugetară din 2016-2017, când pentru sănătate s-a alocat 4% din PIB.

Comparativ cu alte state din Europa, în Republica Moldova cheltuielile pentru sănătate raportate la PIB sunt de două ori mai mici decât media europeană.

În valori absolute, R. Moldova va aloca aproximativ 195 Euro/locuitor, cea ce este de 14 ori mai puțin decât media Europeană și de trei ori mai puțin decât următoarea țară după noi, Albania, care, în 2017, a alocat 583 Euro/locuitor pentru ocrotirea sănătății.

Potrivit experților IDIS Viitorul, una dintre soluții, ar fi ca statul să susțină activ dezvoltarea asigurărilor medicale benevole.

În țările dezvoltate asigurările benevole reprezintă 20-25% din totalul cheltuielilor pentru ocrotirea sănătății. Dacă R. Moldova ar ajunge la o asemenea performanță, atunci Sistemul de Sănătate ar obține 2-3 miliarde lei anual din asigurările medicale benevole.

În prezent Asigurările benevole de Sănătate în Moldova sunt la nivel de 100 milioane lei anual. Însă, din această sumă 70-75%, nu sunt, de fapt, asigurări benevole, dar mai degrabă impuse de cerințele țărilor gazdă unde cetățănii R. Moldova merg în vacanță. Altfel spus, sunt asigurări medicale procurate în cazul deplasărilor sau excursiilor în străinătate, care nu au nimic cu sistemul medical din țară, dar dețin cea mai mare cotă în asigurările benevole.

Respectiv, piața reală a asigurărilor medicale benevole în Republica Moldova este de circa 25 milioane lei anual, ceea ce este de 100 ori mai puțin decât performanța țărilor dezvoltate.

Pentru a dezvolta piața asigurărilor medicale benevole, e nevoie de o reglementarea mai strictă a acestor tipuri de asigurări. În timp ce în țările dezvoltate, plățile pentru sănătate constituie peste 85% din primele colectate, la noi acest indicator este de aproximativ 50-55%, ceea ce înseamnă zeci de milioane de lei care rămân la companiile de asigurare și care nu ajung în sistemul de sănătate. O altă soluție ar fi desfășurarea unei campanii publice finanțată din dugetul de stat pentru promovarea acestei forme de asigurări.

Foto: aif.md