Principală  —  Ştiri  —  Social   —   STUDIU/ 1 din 5 angajați…

STUDIU 1 din 5 angajați din R. Moldova lucrează mereu în vacanță, iar aproape 19% nu au avut concediu de odihnă în această vară

Imagine simbol

Mai mult de jumătate dintre angajații moldoveni spun că au fost contactați în vacanță de către colegi și/ sau manageri pentru a rezolva situații care apar la birou. În același timp, aproximativ 70% își verifică poșta electronică de serviciu în timpul concediului, arată un studiu realizat de Undelucram.md.

Pentru realizarea sondajului, au fost chestionați peste 11 mii de angajați din R. Moldova, România, Bulgaria, Grecia și Ungaria, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani.

Potrivit studiului, 25% dintre moldoveni nu avut concediu în acest an. Totuși, 3% intenționează să aibă vacanță în următoarele trei luni.

Studiul mai arată că, 56% dintre salariații moldoveni sunt contactați în vacanță pentru a rezolva sarcini de serviciu. În același timp, 72% dintre salariații moldoveni își citesc e-mailul de la job în vacanță. La nivel regional, cel mai mic procent al angajaților, care își verifică e-mailul de serviciu în concediu, este în Bulgaria (52%).

„Sondajul ne arată cifre despre un trend accelerat de pandemie și care în engleză se numește workation, adică obiceiul de a lucra în vacanță. Pentru freelanceri este un mod de viață (…) Dar, mai mult de jumătate dintre angajații moldoveni sunt deranjați de situație, ceea ce este îngrijorător. Însă, tot din sondaj aflăm că în jur de 44% dintre angajați au vorbit cu managerii și problema s-a remediat. Astfel, este esențial ca angajații să vorbească fără teamă”, spune Costin Tudor, unul dintre autorii studiului.

Potrivit sondajului, 59% dintre angajații moldoveni au spus că au reușit totuși să se relaxeze și să se deconecteze în vacanță de la sarcinile de serviciu.

Dintre cei 11 mii de respondenți din cele cinci țări, aproximativ șase mii sunt și părinți, iar studiul arată că, în R. Moldova, este cel mai mare procent al angajaților părinți care au lucrat cu copiii de acasă și nici nu au reușit să plece în vacanță – 25% dintre respondenți. Tot 25% dintre părinți spun că au trimis copiii la after school timp de câteva săptămâni, iar în restul săptămânilor copiii au fost implicați în alte activități (au mers la bunici, tabere urbane, vacanța întregii familii).