Stop vot! Câți alegători s-au prezentat la vot la alegerile locale generale

La ora 21.00, secțiile de votare din țară s-au închis. Datele preliminare ale Comisiei Electorale Centrale arată că la alegerile locale generale de astăzi, 20 octombrie, pe teritoriul R. Moldova și-au exprimat dreptul la vot, în total, peste 1,1 milioane de persoane, echivalentul a circa 42% dintre alegătorii înscriși în listele electorale.

Comparativ cu scrutinul din 2015, la secțiile de votare s-au prezentat mai puțini alegători. La alegerile locale generale din 14 iunie 2015, la vot au participat cu aproximativ 6% mai mulți alegători.

În municipiul Chișinău, la urne s-au prezentat aproximativ 230 de mii de votanți, echivalentul a circa 36% dintre alegătorii înscriși în listele electorale, comparativ cu 35,5% – la scrutinul pentru primăria Chișinău din mai 2018. Cei mai activi au fost votanții din suburbiile capitalei, iar cei mai pasivi au fost alegătorii din sectorul Ciocana.

La nivel de țară, cea mai înaltă prezență la vot a fost înregistrată la Dondușeni (51,67%) și la Ocnița (50,13%), iar la polul opus se poziționează, cu o prezență scăzută la urne, municipiul Bălți (36,11%) și municipiul Chișinău (36,05%).

Astăzi, 20 octombrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale, în cadrul cărora urmează să fie aleși 898 de primari și 11 580 de consilieri locali, dintre care 1 108 de raionali/municipali și 10 472 sătești (comunali), orășenești. Totodată, în circumscripțiile uninominale nr. 17 (Nisporeni), 33 (câteva suburbii ale Chișinăului), 48 (stânga Nistrului) și 50 (la vest de Republica Moldova) au avut loc alegeri parlamentare noi, urmând să fie aleși alți deputați, după ce patru parlamentari aleși în urma scrutinului din 24 februarie au renunțat la mandate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *