Principală  —  IMPORTANTE   —   „Starea de urgență” amână punerea…

„Starea de urgență” amână punerea în aplicare a unor prevederi din Legea tutunului. Cum explică Ministerul Finanțelor

Foto: ceccarbusinessmagazine.ro

Prevederea din Legea privind controlul tutunului care interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun și a produselor conexe în spații comerciale vizibile publicului și presupune că vânzătorii vor prezenta lista produselor de tutun doar la solicitarea cumpărătorilor adulţi ar urma să intre în vigoare la 20 mai 2021 și nu la 20 mai 2020, așa cum este stipulat astăzi în lege.

Amânarea cu un an a respectivelor stipulări din Legea privind controlul tutunului se numără printre „măsurile de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență”, aprobate ieri, 1 aprilie, de Guvern printr-o hotărâre pentru care își angajează răspunderea în fața Parlamentului. Astăzi, prim-ministrul Ion Chicu urmează meargă în fața deputaților pentru a prezenta Hotărârea pentru care Guvernul își angajează răspunderea.

În Nota informativă anexată la proiectul de hotărâre, elaborat de Ministerul Finanțelor, nu există nicio explicație privind necesitatea amânării cu un an a acestei restricții mai dure pentru vânzarea țigărilor.

Alin. 5 al art. 25 din Legea privind controlul tutunului, care urma să intre în vigoare peste două luni, interzice „expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale accesibile publicului” și prevede că „lista produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora disponibile pentru comercializare, cu indicarea preţurilor acestora, imprimată pe hârtie albă cu caractere negre, se prezintă de către vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulţi”.

Am solicitat purtătorului de cuvânt al Ministerului Finanțelor, Adrian Platon, o explicație oficială privind necesitatea operării respectivei modificări legislative.

„În lunile martie-mai 2020 agenții economici urmau să desfășoare activitățile de instalare în punctele de vânzare a echipamentelor de vânzare speciale (rafturi, dulapuri etc.) adaptate pentru noile condiții prevăzute la art. 25 alin. (5) Legea privind controlul tutunului nr.278 din 14.12.2007. În contextul declarării stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe perioada 17 martie – 15 mai 2020, marea majoritate a agenților comerciali, rețele de magazine mari, magazine aferente benzinăriilor, supermarketuri, minimarketuri, magazine alimentare, chioșcuri, pavilioanele etc. și-au limitat sau chiar sistat activitatea economică în această perioadă și au implementat măsuri pentru a reduce riscul de contaminare cu COVID-19 a angajaților acestora. Astfel, această situație face imposibilă realizarea activităților respective, fapt pentru care a fost propusă prelungirea termenului de intrare în vigoare”, a precizat reprezentantul Ministerului Finanțelor pentru Ziarul de Gardă.